18 april 2012 576 woorden, 3 min. gelezen

Enkele parallellen tussen Volkswagen en Swatch

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Als u onlangs zakelijke kranten hebt gelezen, is de kans groot dat u een aantal lovende artikelen over Volkswagen en Swatch hebt gevonden. Dit is normaal omdat beide groepen kampioen zijn geworden van winstgevendheid en de marktfavorieten zijn. Enerzijds is […]

Als u onlangs zakelijke kranten hebt gelezen, is de kans groot dat u een aantal lovende artikelen over Volkswagen en Swatch hebt gevonden. Dit is normaal omdat beide groepen kampioen zijn geworden van winstgevendheid en de marktfavorieten zijn.

Enerzijds is Volkswagen de nummer twee in de wereld op het gebied van aantal geproduceerde stuks, net achter General Motors, dat nog altijd een beetje stand houdt, maar waarvan de ooit onbetwiste hegemonie binnenkort zal afnemen. De Duitse gigant had Toyota al ingehaald, dat de gevolgen ondervindt van de tsunami van 2011. General Motors lag al half in de touwen toen het zijn failliet moest aankondigen (om vervolgens weer te heropleven), maar zijn winstgevendheid ligt ver achter van die van VW.

Ook de Swatch Group zijn leiderspositie verder versterkt met een tweecijferige stijging van de omzet en de winst. Nog nooit eerder heeft een horlogegroep zo veel geld verdiend, zozeer zelfs dat Swatch de aanwerving van 1000 nieuwe medewerkers voor 2012 heeft aangekondigd (wat overeenkomt met een toename van 5% van het aantal medewerkers).

Beide groepen, VW en Swatch, profiteren ten volle van de Aziatische groei en een unieke positionering: ‘Made in Germany’ enerzijds en ‘Made in Switzerland’ anderzijds. Beide merken vertegenwoordigen ook de beste in hun respectieve sectoren in termen van kwaliteit. De twee merken zijn ook zeer gelijkaardig in termen van consumentengedrag; ze produceren beide producten die de status van hun eigenaar geven (we spreken van een ‘onverwoestbaar’ product). En ten slotte, een gemeenschappelijk punt en zeer belangrijk punt is hun bedrijfsstrategie.

In de tijd van Piëch heeft Volkswagen alles gesegmenteerd (in die tijd bijna overdreven) en een zogenaamde horizontale integratie uitgevoerd. Alle soorten consumenten konden dan terecht in het gamma: VW was het merk voor iedereen, Seat de sportieve tegenhanger en Skoda het budgetmerk. Van de meest betaalbare voertuigen (Skoda) tot de meest luxueuze (Lamborghini en Bentley) en top-of-the-range (Audi) was alles nu beschikbaar en tegen de beste prijs dankzij deelplatforms.

Swatch werkte op dezelfde manier. Het begon allemaal met een klassieke verticale integratie in een tijd toen ‘desintegratie’ in was. Swatch kocht een voor een al zijn leveranciers, van de veertjesfabrikant tot de doosjesproducent via ETA, de specialist in uurwerken. Swatch ging zo ver dat er een monopolie ontstond. Het genie van wijlen Hayek was om tegelijkertijd door te gaan met horizontale integratie. Het geld dat het merk Swatch genereert, stelt het in staat om andere merken in alle segmenten te kopen: Breguet, Blancpain, Omega, Flik Flak, … ook daar konden alle consumenten hun gading vinden.

Mijn mening:

Een strategische carrière van meer dan 10 jaar heeft Swatch en Volkswagen ertoe aangezet om keuzes te maken die hen hebben getransformeerd van een eenmanszaak met dezelfde naam tot multimerkgroepen. Deze transformatie is een bijna ‘letterlijke’ toepassing van marketingcursussen van Kotler. Identificeer een winstgevend segment, ontwikkel een passend aanbod en lanceer jezelf op de markt. Dit is precies wat gebeurde en de resultaten van 2012 weerspiegelen ook operationele uitmuntendheid op alle niveaus: delen van onderdelen en platforms voor VW, delen van onderdelen en uurwerken voor Swatch.

De vraag rijst echter hoe lang deze strategie de beste zal blijven. Zoals alles in de zakenwereld zijn er cycli en naarmate de markten evolueren, moeten bedrijven zich altijd opnieuw aanpassen. De Aziatische groei vertraagt nu al. De omzet van Swatch is gedaald en de voorraad nieuwe auto’s heeft een piek bereikt bij VW (100.000 eenheden in plaats van 50.000 in de afgelopen 9 maanden). Hoe gaan beide groepen deze nieuwe uitdaging aan?Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *