8 januari 2021 1187 woorden, 5 min. gelezen

Een YouTuber met 50 miljoen abonnees en dat is geen goed nieuws

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Aan einde van het jaar 2020 heeft MrBeats, een YouTuber met 50 miljoen abonnees, een video online gezet die symptomatisch is voor al het kwaad in onze samenleving. Ik vond de video echt degoutant, niet alleen omdat hij nutteloos is, […]

Aan einde van het jaar 2020 heeft MrBeats, een YouTuber met 50 miljoen abonnees, een video online gezet die symptomatisch is voor al het kwaad in onze samenleving. Ik vond de video echt degoutant, niet alleen omdat hij nutteloos is, maar ook nog eens waarden promoot die onze samenleving vernietigen. En toch werd de al 30 miljoen keer bekeken.


MrBeats biedt ons een schrijnend spektakel van onze verslavingen en de waarden die ons raken.



Wie is MrBeats?

Als opfrissing voor diegenen onder jullie die niet weten wie MrBeats is. Zijn echte naam is
Jimmy Donaldson en in de Verenigde Staten is hij een echte ster op YouTube-ster. Zijn eerste video ging viraal en maakte de meest hardcore fans van “performance art” jaloers. In deze video, die meer dan 20 miljoen views heeft verzameld, filmt MrBeats zichzelf terwijl hij tot … 100.000 telt. Het is fascinerend en het duurt 24 uur.

Mr Beats compte jusqu'à 100000

Sindsdien werd elk van zijn video’s, zoals dit portret van Bloomberg ons eraan herinnert, meer dan 20 miljoen keer bekeken en werden er elke maand 34 miljoen uur op zijn YouTube-kanaal doorgebracht. U leest het goed. Elke maand worden er 34 miljoen uur besteed aan het bekijken van zijn video’s. Dat betekent 50 hele mensenlevens per maand met het bekijken van zijn video’s. Dat is aanzienlijk.

We ontdekken ook dat de gemiddelde kosten voor het maken van zijn video’s $ 300.000 bedragen en dat hij 50 mensen in dienst heeft voor productie en logistiek.

Het zijn indrukwekkende cijfers die ons zouden kunnen doen dromen als de video’s zelf op niveau waren. Maar het minste wat we kunnen zeggen is dat de boodschap die ze overbrengen catastrofaal is.

De gemiddelde kosten voor het maken van zijn YouTube-video’s bedragen  $ 300.000 en MrBeats heeft 50 mensen in dienst voor productie en logistiek.



Waarom zijn de video’s van MrBeats zo decadent en ondraaglijk?

Ik moet toegeven dat ik Mr Beats niet kende tot ik het artikel van Bloomberg las. Zijn succes is ongelooflijk en ik ben blij voor hem. Maar er hangt een prijskaartje aan, namelijk de vernedering van degenen die zijn video’s bekijken.
Als er bij zijn eerste video nog een glimlach afkon (bijna 120k commentaren en hoe dan ook 1m “blauwe duimpjes”), wat moeten we dan zeggen bij de volgende? Hieronder enkele willekeurig gekozen titels:

  • Ik heb 1.000.000 kerstlampjes op een huis geplaatst (wereldrecord).
  • Ik heb een restaurant geopend dat u betaalt om er te gaan eten
  • Ik gaf mensen 1.000.000 dollar, maar slechts een minuut om het uit te geven!
  • Steel deze diamant van $ 100.000 en u mag hem houden
  • Druk op deze knop om $ 100.000 te winnen!
  • Ik overleefde 24 uur in het ijs.
  • Ik speelde chauffeur voor Uber en schonk de wagen aan de passagiers
  • Ik heb het huis van mijn broer gevuld met slijm en heb hem een nieuw gekocht
  • Ik heb mijn 40.000.000ste abonnee 40 auto’s aangeboden
  • Laten we 1.000.000 abonnees aanbieden aan deze willekeurige persoon

Veel cijfers, veel nullen en één ding gemeen: het zoeken naar winst, materialistische waarden en concurrentie. Vooral zijn kerstvideo (“Ik heb 1.000.000 kerstlampjes op een huis geplaatst”) is een meesterwerk in zijn soort.


In 15 minuten per dag kunt u een vreemde taal leren. En wat leert u in 15 minuten op YouTube?


MrBeats en zijn miljoen kerstlampjes

U heeft het intussen begrepen, Mr Beats doet graag buitensporig. In die zin heeft hij de menselijke natuur begrepen, die alleen nog maar dopamine krijgt met steeds meer krankzinnige doelen. Deze race naar gebeurt door tin e spelen op de basisinstincten van de mens. Zijn kerstvideo geeft ons daar een lichtgevende demonstratie van.

Voor die laatste video kondigt MrBeats aan dat hij 3 huizen en 1,7 miljoen kerstlampjes heeft gekocht. Hij vormt 3 teams van elk 2 personen. Het doel van het spel is eenvoudig. Het team dat zijn huis het mooiste inricht, mag het houden. De jongste deelnemer is 18 jaar oud.

De ontelbare kerstlampjes liggen opgestapeld tussen de huizen. Elk team heeft een vastgestelde tijd om “zijn” huis te versieren, wat resulteert in een aantal mooie gevechten op de stapel slingers. Het leven is een strijd, zelfs als het gaat om “zijn” huis mooier te maken dan dat van de buur.

Extrait de la vidéo mise enligne par MrBeast sur YouTube pour Noël 2020

De resultaten hebben hetzelfde niveau als de uitdaging. De verlichting van elk huis moet zowat het equivalent zijn van het dagelijkse verbruik van een kerncentrale. In een tijd van opwarming van de aarde zult u de overgebrachte boodschap zeker op prijs stellen.

Extrait de la vidéo mise enligne par MrBeast sur YouTube pour Noël 2020

De resultaten hebben hetzelfde niveau als de uitdaging. De verlichting van elk huis moet zowat het equivalent zijn van het dagelijkse verbruik van een kerncentrale. In een tijd van opwarming van de aarde zult u de overgebrachte boodschap zeker op prijs stellen.

Extrait de la vidéo mise enligne par MrBeast sur YouTube pour Noël 2020

Tijdens deze orgie van energie mag u niet vergeten om u in te schrijven (zie hierboven, rechter bovenhoek). Een van de teams besloot zijn decoratie te maken met als thema … de video’s van MrBeast. Ondanks deze hielenlikkerij, vertel ik u er meteen bij (spoiler alert!) dat dit team niet won.

Extrait de la vidéo mise enligne par MrBeast sur YouTube pour Noël 2020

Eindelijk komt het moment waarop iedereen heeft gewacht: het verdict. De juryleden zijn niet zomaar iemand, want het gaat om twee Youtube-miljonairs. Als u ze niet herkent, het zijn de 2 jongens rechts op de foto : MatPat (13,6m abonnees, expert in videogames), Quackity (3,7m abonnees, expert in Minecraft). En er is ook een meisje (Damaris) een “willekeurig gekozen abonnee” en natuurlijk MrBeast zelf (links op de foto).

U zult de ironie ongetwijfeld opmerken. Deze 4 producten van YouTube bepalen dus de uitslag van een “wedstrijd” die op YouTube wordt geplaatst. Ik bespaar u een paar minuten van nutteloos kijken door de namen van de winnaars te onthullen… het zijn de 2 kinderen op de foto. Die aan de rechterkant is 18 jaar oud.

Extrait de la vidéo mise enligne par MrBeast sur YouTube pour Noël 2020

MrBeast heeft ook oog voor de verliezers en biedt hen een mooie sportwagen ter waarde van $ 30.000 aan. Ondanks de inspanningen van MrBeast kunnen de verliezers hun teleurstelling niet verbergen.  Toen iemand 10 jaar geleden een auto won bij de Juiste Prijs was hij tenminste blij. Maar in 2021 zijn jongeren echt wel ondankbaar geworden.


Conclusie

Wat wil ik hier nu mee zeggen? MrBeats toont ons het droeve spektakel van onze verslavingen en de waarden die ons raken.

Ten eerste de verslaving aan de grootste, sterkste, duurste, mooiste, enzovoort. Vandaag de dag zijn er een heleboel superlatieven nodig om “views” en “likes” te krijgen. Zonder deze buitensporigheid is het quasi onmogelijk om de aandacht te trekken van de internetgebruiker die, net als een heroïneverslaafde, een almaar grotere behoefte heeft aan emotie op YouTube.

Dan zijn er de waarden. U moet het beter doen dan uw buurman, meer uitgeven, groter of belangrijker zijn dan anderen. De geest van de concurrentie heeft de geest van samenwerking vervangen. Het individualisme heeft de plaats ingenomen van de kuddementaliteit van de eerste volkeren. De andere bestaat alleen nog maar om te worden overtroffen, om te worden verslagen. Hij is niet meer dan een ijkpunt.

Sensationeel en overdreven doen, is de enige bestaansreden van MrBeats en andere YouTubers die van “entertainment” houden. Ze maken enerzijds gebruik van menselijke gebreken en de dorst naar dopamine, maar ook van de gebreken van het YouTube-algoritme dat is gekalibreerd om de uren die op het platform worden doorgebracht en de verslavende inhoud te maximaliseren.

Een mooie start om 2021 te beginnen.



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *