14 september 2015 473 woorden, 2 min. gelezen

Een nieuwe methode om start-ups te financieren : de obligaties! (Deel 2)

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In het eerste deel van dit artikel interviewden we Jean Carvajal, voorzitter-oprichter van Investbook, over de verschillende manieren om zijn start-up te financieren. Aandelen, obligaties en klassieke leningen werden aangehaald als mogelijke keus voor een bedrijf. Financiering via obligaties is […]

In het eerste deel van dit artikel interviewden we Jean Carvajal, voorzitter-oprichter van Investbook, over de verschillende manieren om zijn start-up te financieren. Aandelen, obligaties en klassieke leningen werden aangehaald als mogelijke keus voor een bedrijf. Financiering via obligaties is een heel interessante methode die u flexibiliteit biedt in de aflossing van uw schuld en ook verdunning als gevolg van de overdracht van aandelen vermijdt. We beëindigden het eerste deel van het interview met de criteria die Investbook toepast voor de selectie en goedkeuring van dossiers.

IntoTheMinds : hoe verklaar je  dat banken, die geacht zijn dezelfde controles uit te voeren, de financiering hebben geweigerd van kmo’s die een beroep op u doen? 

Jean Carvajal : een bank heeft meerdere redenen  voor de weigering van een dossier, dat wij wel aanvaarden. Het is gevaarlijk om te veralgemenen, maar de volgende elementen illustreren de huidige toestand, waarmee de meeste bedrijfsleiders die we ontmoetten te maken hadden.

  • De banken willen niet altijd immateriële behoeften financieren, zoals de behoefte aan bedrijfskapitaal, de kosten van communicatie, R&D, human resources … en verkiezen een materiële en valoriseerbare financiering die hen garantie op het actief en dus eiligheid biedt.
  • Sommige banken voglen rigide criteria, zoals de verhouding van de schuldenlast 1 schuld voor 1 eigen middelen, of de 3 laatste balansen moeten winstgevend zijn, enz. Door een al te strikt beleid en strenge criteria nemen ze niet altijd de tijd om inzicht te krijgen in de basis van een onderneming, de oorzaken van een bepaalde toestend, de schommeling van een activiteitensector, markt- of productinnovatie, de motivering van een ondernemer of eender welke parameter buiten de boekhouding.
  • De banken volgen bepaalde niveaus om zich te engageren: ze kunnen niet de totale schuld van een dezelfde kmo verzekeren en verkiezen het risico wederzijds te waarborgen via andere banken of  financieringsbronnen. Nog afgezien van de beperkingen van het engagement en de eigen middelen die gerespecteerd moeten worden (ratio van Basel III), die aanvullende kredietverstrekkingen niet altijd hebben geholpen.

Bij Investbook weigeren wij uiteraard dossiers die geen goede balans vertonen en  die alarmerende elementen bevatten inzake het voortbestaan of de mogelijkheid van een bedrijf om terug te betalen. Maar we merken vooral dat veel kmo’s die noch uitstekend noch slecht zijn, zelfs niet eens proberen hun eigen bank te contacteren omdat ze daar al schulden hebben en de ondernemer geen nieuwe lening durft aan te vragen, of omdat de ondernemer denkt dat zijn zaakgelastigde de situatie niet zal begrijpen, of – en dit horen we het meest – de ondernemer niet te lang wilt wachten op een beslissing.

Daarom koos Investbook ervoor de kmo’s zo dicht mogelijk bij te staan in hun bezorgdheden door hen een alternatieve financieringsoplossing op maat en buiten de bank, evenals een stevige en langdurige relatie, aan te bieden.

Image: Shutterstock



Posted in Entrepreneuriat, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *