25 oktober 2017 410 woorden, 2 min. gelezen

Een marktstudie op basis van etnografie en Big Data

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Kwalitatieve onderzoekstechnieken zijn etnografisch onderbouwd, iets wat veel marktonderzoeksbureaus vaak vergeten. Ze zijn bedoeld om onderzoekers te helpen de realiteit van wat er gebeurt te ontdekken en hypothesen te formuleren. Dat is precies wat wij hebben geprobeerd toen we vorige […]

Kwalitatieve onderzoekstechnieken zijn etnografisch onderbouwd, iets wat veel marktonderzoeksbureaus vaak vergeten. Ze zijn bedoeld om onderzoekers te helpen de realiteit van wat er gebeurt te ontdekken en hypothesen te formuleren. Dat is precies wat wij hebben geprobeerd toen we vorige maand naar de N5 wijnbar in Toulouse  (Engels) gingen om ons voor te bereiden op de lancering van de franchise.

Observatie is een kwalitatieve marktonderzoekstechniek

De eerste stap was drie volle dagen in Toulouse door te brengen om te begrijpen hoe de N5 wijnbar van binnen werkt. We begonnen met het bepalen van alle voorbereidende stappen voor de opening van de bar, met name de dagelijkse briefing van 9 medewerkers. In deze fase hebben we alle processen overlopen en vervolgens in detail genoteerd in het lastenboek van de franchisegever.

Daarna kwam de cruciale fase: het observeren van klanten in de bar. Een echte etnografische onderdompeling waarin je reacties, aarzelingen, interacties met het personeel, dynamiek van de inrichting die in de loop van de avond evolueert en stromen in de bar kan opmerken (en als je in zo’ n korte tijd zoveel klanten ontvangt is de studie van de stromen uiterst belangrijk).

Omdat het concept van de N5 wijnbar gebaseerd is op het gebruik van de Enomatic (we komen hier later op terug) was de observatie van de relatie tussen mens en machine uiterst leerzaam. Zo ontdekten we het probleem om met de machine te interageren, kleine mogelijke ontevredenheden maar ook de oplossingen om de klantervaring te verbeteren.

Analyse van Big Data als aanvulling op kwalitatief marktonderzoek

Aanvullend op ons kwalitatief marktonderzoek maken we ook gebruik van massieve datamining (Big Data) in de vorm van visualisatie en statistische analyse van het consumentengedrag. De Enomatic  registreert elke transactie in detail: naam van de wijn, prijs, hoeveelheid, tijd, plaats in de machine. Het is mogelijk om een echte consumptiekaart te maken en de evolutie van het verbruik elke minuut, dag na dag te bestuderen.

In de wetenschap dat de N5 wijnbar al jaren 5 van dergelijke machines heeft en tienduizenden transacties zijn geteld, kunt u zich gemakkelijk voorstellen wat het potentieel hiervan is voor een datawetenschapper.

Conclusie

Dit voorbeeld van marktonderzoek in een ‘verkoop’-omgeving toont aan dat tegelijk zowel kwalitatieve als kwantitatieve methoden kunnen worden gebruikt om het menselijk gedrag beter te begrijpen. Het tweede deel (kwantitatieve analyse) is vooral belangrijk omdat het een aantal van de niet-rationele gedragingen belicht die door de gedragseconomie populair zijn geworden, wat de deur openlaat voor nudging.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *