5 september 2016 465 woorden, 2 min. gelezen

Digitale innovatie: en als het uw prospecten geen moer interesseert?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ondernemers uit de technische sector dromen van digitale oplossingen voor alle mogelijke problemen van het dagelijkse leven. Het echte probleem is meestal de aanvaarding en het regelmatige gebruik ervan. Dat zien we bijvoorbeeld bij mobiele toepassingen die wel zijn geïnstalleerd, […]

Ondernemers uit de technische sector dromen van digitale oplossingen voor alle mogelijke problemen van het dagelijkse leven. Het echte probleem is meestal de aanvaarding en het regelmatige gebruik ervan. Dat zien we bijvoorbeeld bij mobiele toepassingen die wel zijn geïnstalleerd, maar die nooit worden gebruikt. Het is dus essentieel om u vooraf deze vraag te stellen: « Is het probleem dat u hebt ontdekt wel erg genoeg voor de doelgroep om er hun gewoontes voor te veranderen?»
Om dit te illustreren, wil ik u een verhaal vertellen over mijn 80-jarige schoonmoeder.

Mijn schoonmoeder schrijft telefoonnummers op de achterkant van haar gsm.

Ondanks haar leeftijd is ze nog altijd zeer actief: ze heeft twee gsm’s die ze gebruikt voor haar lokale en landelijke gesprekken. Haar gewoontes zijn diepgeworteld. Ze weet niet hoe ze telefoonnummers in het geheugen moet opslaan en tikt ze altijd opnieuw in. Om veel gebruikte nummers te onthouden, schrijft ze die op de achterkant van haar gsm (dit is geen grap). Mijn echtgenote stuurt haar graag tekstberichtjes (sms). Al twee jaar lang probeert ze haar moeder wanhopig uit te leggen hoe een sms te openen. Vorig jaar in de zomer hebben ze een uur lang erop geoefend. Deze zomer opnieuw. Aan de salontafel heeft mijn echtgenote alle stappen opnieuw uitgelegd. Mijn schoonmoeder noteerde elke stap op een blad papier. Na 5 minuten theorie bleek de praktijk echter onoverkomelijk te zijn.

Geen enkele innovatie kan dit probleem oplossen

Laten we ons marketingtalent gebruiken om de etnograaf uit te hangen. Mijn schoonmoeder heeft geen problemen met haar geheugen, zij heeft een uitzonderlijke goede conditie voor haar leeftijd en interesseert zich in tal van dingen. Waarom kan ze dan geen sms openen? Is dat zo moeilijk? Ik ken heel wat technologische ondernemers van wie de hersenen nu al beginnen te spinnen om een innovatieve oplossing te vinden: nieuwe interface, stemcommando’s, … Dat is de plaag van het « solutionisme » waarover Evgeny Morozov spreekt in zijn boek « To Save Everything, Click Here »
Een technologische oplossing zou niet werken wegens een eenvoudige en volledig onderschatte oorzaak. Ik stelde mijn schoonmoeder de eenvoudige vraag: «interesseert een sms u?». Haar antwoord kwam dadelijk: « Nee ». Dát is de reden waarom ze niet kan onthouden hoe door een menu te bladeren. Het probleem is niet de interface of haar technologische vaardigheden. Het probleem is dat zij geen interesse heeft voor sms en er totaal geen tijd aan wilt besteden.

Conclusie voor de ondernemer

Deze anekdote deed me nadenken over de latente inefficiëntie van innovaties als de noden van gebruikers slecht gekend zijn.

Het kwalitatieve marktonderzoek had hier een marktsegment kunnen ontdekken dat geen interesse heeft; een segment dat men ook de « absolute niet-consument » noemt. Een les om te onthouden voor ondernemers die al te vlug hun digitale tools tevoorschijn willen halen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *