1 juli 2014 574 woorden, 3 min. gelezen

BMW maakt gebruik van augmented reality in haar flagship store. Kan u raden waarvoor…

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
BMW opende onlangs in Brussel een flagship store waar enkele luxueuze modellen, evenals tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen zijn. Op dit moment loopt er op het gelijkvloers een tentoonstelling over de elektrische wagen i8. Op de eerste verdieping vind je de […]

BMW opende onlangs in Brussel een flagship store waar enkele luxueuze modellen, evenals tijdelijke tentoonstellingen te bewonderen zijn. Op dit moment loopt er op het gelijkvloers een tentoonstelling over de elektrische wagen i8. Op de eerste verdieping vind je de ‘gewone’ modellen, samen met een reeks toestellen die interactie met de klant mogelijk maken. Een van die augmented reality-toestellen is heel erg interessant (en amusant).

Treed binnen in de motor

Het augmented reality-toestel staat net tussen de M3 en M6-modellen en leert de bezoeker beter te begrijpen hoe de benzinemotor V8 van de M3 werkt. Een touch screen werd gekoppeld aan een arm, die rond de motor draait. De motor is als het ware het ‘doelwit’ van deze augmented reality-software. Als u de arm laat draaien, kunt u via de software virtueel interageren met de motor, er binnenin gaan en allerhande informatie over krijgen. U ziet in real time wat er binnenin de motor gebeurt, en u krijgt daarover technische informatie.

Wat betekent augmented reality voor de toekomst van winkels?

Steeds meer zien we dat retailers de kracht van digitale innovatie gebruiken om de ervaring van de klant te verbeteren. Dat is erg boeiende materie en we hebben zo’n project overigens al eens tot een goed einde gebracht in een andere context.

Ook onze vrienden van Creapills.com en Laminuteretail.com schreven al veel blogs over deze innovaties. Wat het  consumentengedrag betreft, is een van de verbazingwekkende aspecten van deze digitale revolutie in winkels dat klanten geholpen kunnen worden zonder daarbij de druk van de verkoper te voelen. Het is een probleem dat wij steeds zagen weerkeren in de onderzoeken die wij in het verleden voor handelaars uitvoerden: een klant die een winkel betreedt, beschouwt de verkoper effectief als een hindernis die hem tegenhoudt om verder te gaan. De klant schrikt van het contact met de verkoper en is met name bang iets te moeten kopen na het advies van de verkoper. Digitale toestellen bieden een interessant alternatief, omdat klanten advies krijgen zonder menselijke tussenkomst en bijgevolg dus niet bang moeten zijn voor druk.

Ze vormen echter een probleem voor retailers die deze trend niet volgen. Ik werd enkele weken geleden geïnterviewd door Trends-Tendances voor een voorbereidend artikel over Lookiss, een conceptstore opgestart door Di (een oud merk van het Delhaize-imperium) in Leuven (België). Toen ik samen met de journalist een analyse maakte van de Lookiss-winkel kreeg ik het gevoel dat deze winkel slechts een verzameling van bestaande producten was, zonder echte innovatie inzake inrichting. Het viel me op dat de winkel, alhoewel ze zich duidelijk richt naar een jong (en vrouwelijk) publiek, geen enkel spoor van digitale innovatieve of sociale media bevatte, die de verkoop zouden kunnen stimuleren.

Tips voor uw marketingstrategie

Als u op het punt staat een winkel te openen, verwaarloos dan de digitale innovatie en digitale revolutie niet. Ze zijn essentieel om de ervaring van uw klant te verbeteren, een unieke differentiatiestrategie te creëren en uiteindelijk uw verkoop te stimuleren. Wij zijn er eveneens van overtuigd dat de digitale toestellen in de toekomst onmisbaar zullen blijken te zijn om trouwe klanten aan zich te kunnen binden. Besef dat de verwachtingen van de klant wat digitale interactie in de winkel betreft, zullen blijven toenemen. De klanten zullen steeds veeleisender worden.

Niet meesurfen op deze digitale golf zal een negatieve invloed hebben op de tevredenheid van uw klanten en zo het voortbestaan van uw onderneming in gevaar brengen.Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *