29 januari 2014 360 woorden, 2 min. gelezen

Verhalen vertellen aan uw klanten.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Soms moet je verhalen kunnen vertellen aan uw klanten om ze tevreden te houden en te differentiëren. Maar niet zomaar eender wat. Met deze, wat provocerende, start wil ik u de volgende boodschap graag meegeven:  « Zet uw producten in scène […]

Soms moet je verhalen kunnen vertellen aan uw klanten om ze tevreden te houden en te differentiëren. Maar niet zomaar eender wat.

Met deze, wat provocerende, start wil ik u de volgende boodschap graag meegeven:

 « Zet uw producten in scène zodat u klanten ontsnappen »

 Het is verre van mij de bedoeling het wiel heruit te vinden door dit te zeggen. Toch merkte ik dat veel bedrijven (vooral kmo’s in de voedingsindustrie) gewoonweg een aantal zeer actuele marketing trends vergeten.

Tijdens een stadsuitstap dit weekend herontdekte ik twee bedrijven die niet vergeten waren hun producten te promoten: Marcolini en Alain Milliat.

In zijn winkels biedt Pierre Marcolini zwarte boeken aan (herinnert u mijn artikel « Black is beautiful »?) om zijn producten te presenteren. Het is niet het boek zelf of het feit om zijn producten zo voor te stellen dat opmerkelijk is, maar wel de manier waarop de producten erin zijn beschreven.

Ik nam het boekje « Onze Chocolades » (met een hoofdletter « C » alstublieft) als voorbeeld. Dit is wat we erin kunnen lezen:

« Pure ganache gebaseerd op cacaobonen uit de regio rond Bahia »

« Caramel verlengd met verse vanille uit Tahiti »

« Pure ganache gebaseerd op cacaobonen uit de regio rond Zuid-Lago »

Nodigen deze beschrijvingen niet uit om te reizen?

Een andere vakman die dit concept goed begrijpt is Alain Milliat, een producent van vers fruitsap dat echt tot bloei gekomen is met een sap van perzikken. De etiquettes van Alain Milliat zijn eveneens een reisuitnodiging en via dit neemt de klant (zonder twijfel terecht) de besteede zorg aan de keuze en de kwaliteit van het fruit waar.

U hoeft enkel de etiquette te lezen van zijn aardbeiennectar, gemaakt van « Fruit uit Lyon en Haut Vivarais » of zijn « Mangonectar uit Kameroen ».

Mijn conclusie.

Werk aan uw productbeschrijving om zo de toegevoegde waarde van uw klanten eraan toe te voegen. In deze tijden van onzekerheid en kwel, is de roep om reis te gaan naar exotische beschrijving een geweldige manier om verder te gaan.



Posted in Strategie.

1 reactie

  1. Interesting. Besides telling stories troughout generalities as mentioned on the label it is important to be familiar with as much aspects as possible on the product : genetic origen,historical development of the species and varieties ,traditional uses , cultural aspects , agro-ecological particularities, socio-economic realities (important for those who consider the ethical qualities and guarantees of the product) etc…
    Field visits , hands on experience in selecting varieties , real compenetration with growers – and (pre)processors all contribute to be able to transmit unique experiences to the customer. I have done consultancies for Pierre Marcolini in Venezuela (cocoa) and Alain Milliat in Colombia (mango) in selecting origens , growers and procesors , have written the concept of “el barista” shops (Gent) etc…locally I am involved with cooperative movement (coffee , cocoa , bananas…) and developed with the local communities bio products for local markets including gourmet markets and restaurants like D.O.C in Caracas. In several of these processes we give clients active participation in product development even troughout literary contests. (which is great fun for all involved)

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *