BFM Académie, de eerste wedstrijd voor ondernemers op radio en televisie, is aan zijn 13e editie toe en dit jaar werd Jade Francine, oprichtster van WeMaintain, een onderhoudsbedrijf voor liften, tot winnares uitgeroepen. Het credo is “het gebruik van digitale technologie om de waarde van technische beroepen te verhogen”. We hadden het genoegen haar te interviewen en meer te weten te komen over dit behoorlijk revolutionaire concept op deze markt.
Het concept van WeMaintain
Jade Francine beschouwt WeMaintain als een alternatief voor liftonderhoud. Momenteel is deze wereldmarkt met een indrukwekkende omzet van 35 miljard dollar slechts in handen van vier grote groepen, namelijk Kone, Thyssenkrupp, Schindler en Otis. Jade stelde vast dat er grote ontevredenheid bestaat onder zowel klanten als technici.
We moeten er wat dat betreft mee rekening houden dat de installatie van liften slechts 20% van de omzet vertegenwoordigt, terwijl het onderhoud 80% inneemt. In Parijs zijn bijvoorbeeld 25% van de liften ouder dan 40 jaar!
De technici hebben elk een vloot van liften te beheren en deze vloot groeit met de toename van hun vaardigheden. Omdat de wetgeving hen verplicht om elke 6 weken een preventief bezoek te brengen aan elke lift, wordt het voor hen bijna onmogelijk om op een bevredigende manier om te gaan met storingen, wat voor hen, maar ook voor de klant, frustrerend is.
Klanten gaan een onderhoudscontract aan met een vertegenwoordiger van een van deze bedrijven, maar hebben vaak geen zicht op de kosten en worden vaak geconfronteerd met een lange besluitvormingsketen voor het oplossen van alle problemen, wat de responstijden aanzienlijk verhoogt.
Technici zijn echter niet voor 100% verantwoordelijk voor hun vloot, omdat ze vaak van sector moeten veranderen.
De digitale tool WeMaintain zal de technicus in staat stellen om zelfstandig, dus onafhankelijk en autonoom, te worden, met de mogelijkheid om een beter inkomen te verdienen en tegelijk over een kleiner aantal liften verantwoordelijk te zijn, zodat het werk beter kan worden uitgevoerd. Bovendien zal het ook een beter contact met allerlei klanten mogelijk maken.
De ontevredenheid van de lifttechnicus
De lifttechnicus is een hooggekwalificeerd persoon die in Frankrijk en België vooral preventief moet werken: hij moet zijn vloot om de 6 weken controleren. Probleemoplossende interventies komen nog bovenop deze taken. Zijn grootste frustratie is dat hij niet in direct contact staat met de klant en dus niet verantwoordelijk is voor de liften waar hij voor zorgt.
Het feit dat een technicus om verzekeringsredenen geen zelfstandige kan worden, zoals in de meeste beroepen, belet hem ook een vergoeding te ontvangen die in overeenstemming is met zijn verwachtingen, ook al is het beroep van lifttechnicus in vergelijking met andere beroepen het hoogst betaalde in de Verenigde Staten.
Benoît Dupont is een van de medeoprichters van WeMaintain. Na 10 jaar bij Otis wist hij van deze oorzaken van ontevredenheid, en via zijn werk in het buitenland realiseerde hij zich dat de problemen voor zowel de technicus als de klant, ongeacht het land, overal hetzelfde waren. Men moet zich aanpassen aan de persoon die de waarde creëert, d.w.z. de technicus.
Transitie van idee naar business: en waar is het marktonderzoek in dit alles?
Begin 2017 besloot Benoit Dupont in China, waar hij vele Chinese bedrijven op dit gebied zag ontstaan, om een “Europese reus” te bouwen. De keuze was om dit bedrijf in Frankrijk te lanceren.
[call-to-action-read id=”35103″]
Zijn kennisnetwerk in Frankrijk was een belangrijke hefboom in de beslissing [PS1] om dit bedrijf op te richten. Er werd geen echte marktstudie uitgevoerd, maar een aantal technici en klanten werden geïnterviewd om de cruciale punten te ontdekken die zij in deze toepassing wilden zien. Het bleef een eigen steekproef, maar dan met betrouwbare mensen die de ondernemer goed kende. Dit had gevaarlijk kunnen zijn voor de toekomst zonder de ervaring van Jade Francine in het bedrijfsleven, want zij had een duidelijk perspectief op ondernemende projecten.
De belangrijkste stappen in de ontwikkeling van WeMaintain
- De lancering vond begin 2017 plaats, zonder CTO. Een eerste ontwikkeling van het platform kwam tot stand dankzij een externe dienstverlener in India. AppCooker werd gebruikt om een app te ontwerpen en liet toe een mockup te maken.
- Nadat het MVP (Minimum Viable Product) was afgerond, werd besloten om het in Frankrijk te lanceren. In mei 2017, ontmoeting met Tristan, die CTO werd en het menselijke aspect van dit concept van de herwaardering van technische beroepen door middel van digitale technologie zeer op prijs stelde en een zeer schone technologie wenste te hebben.
- In oktober 2017, terug naar Parijs om beleggingsfondsen te bezoeken (fondsenwerving met degenen die beleggingsfondsen financieren: LP’s).
- Eind 2017 was het moment waarop WeMaintain bekend werd na het winnen van een eerste startcompetitie: de MIPIN in Hongkong. Een aantal mediakanalen begon met het publiceren van het bedrijf. Dit werd gevolgd door een eerste plaats op de Europese ranglijst van bedrijven in de Harvard-competitie. Dit was de eerste keer in de geschiedenis van deze wedstrijd dat een Europees bedrijf had gewonnen.
- Tot slot was het de wedstrijd van de BFM Academy die veel zichtbaarheid bracht en WeMaintain in staat stelde om echt een echte speler in hun sector te worden.
De toekomst van WeMaintain
Er zijn twee belangrijke polen op de markt van liften: Europa en Azië, en het is daarom dat WeMaintain zou kunnen overwegen zich daar te ontwikkelen.
De focus ligt op de combinatie van factoren:
- concentratie van liften: moderne steden
- lage salarissen van technici in de meeste landen
- mate van rijpheid van de technologie: openstelling voor innovatieve markten
- na te leven voorschriften.
Belangrijke cijfers WeMaintain
- anciënniteit: 1 jaar
- fondsenwerving: 1,8 miljoen euro (februari 2018)
- 13 personen in het bedrijf
- 40 technici op wachtlijst
Foto: Shutterstock
Geplaatst in Entrepreneuriat, Innovation.