26 april 2021 997 woorden, 4 min. gelezen

Waarom verbinden luxegiganten zich verbinden in de Aura Blockchain [Analyse]

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
VMH, Prada en Richemont hebben de oprichting aangekondigd van het Aura Blockchain consortium (Engelse site) . Deze alliantie in Blockchain beantwoordt aan 3 strategische doelstellingen: strijd tegen namaak toezicht op de verkoop van luxeproducten op tweedehandsplatforms de bereidheid om tijdens […]

VMH, Prada en Richemont hebben de oprichting aangekondigd van het Aura Blockchain consortium (Engelse site) . Deze alliantie in Blockchain beantwoordt aan 3 strategische doelstellingen:

  1. strijd tegen namaak
  2. toezicht op de verkoop van luxeproducten op tweedehandsplatforms
  3. de bereidheid om tijdens de levensduur van het product een relatie met de opeenvolgende eigenaars te onderhouden


Samenvatting


De geschiedenis van Aura Blockchain

Aurora Blockchain werd gelanceerd in 2019, op een moment dat het gebruik van Blockchain in de luxe horloge-industrie voor het eerst werd getest (zie hieronder). Het doel van het project is de klanten van deze “huizen” zekerheid te verschaffen over de authenticiteit van het gekochte product.  In 2016 schatte de Europese Commissie (Engelse site) dat de douane 41 miljoen namaakartikelen in beslag had genomen voor een waarde van 670 miljoen euro. Dit is uiteraard het zichtbare gedeelte van een ijsberg, waarvan onzichtbare gedeelte grotendeels bestaat uit nagemaakte luxegoederen.

Door het Aura Blockchain Consortium op te richten en open te stellen voor alle luxemerken, bevestigen LVMH, Prada en Richemont het belang van deze technologie, evenals hun wil om hun posities te verdedigen.

De eerste merken die zich aansluiten bij het Aura Blockchain Consortium zijn Bulgari, Cartier, Hublot, Louis Vuitton en Prada. Alle andere luxemerken zijn welkom om mee te doen, wat bewijst dat het bij dit initiatief echt een tegenwicht wil vormen en dat het dus van strategisch belang is voor de groei van de betrokken bedrijven.


De uitdagingen van traceerbaarheid in de luxesector

Op het gebied van luxe zijn er twee niveaus van traceerbaarheid:

  • het eerste niveau garandeert de koper de authenticiteit van het product via de meanders aan productieketens die steeds minder lokaal en steeds meer geglobaliseerd zijn. De risico’s op fraude zijn derhalve aanzienlijk. Net zoals de munt waarvan de waarde gebaseerd is op vertrouwen, is het vertrouwen van de consument voor luxemerken even belangrijk. Positionele produkten zijn inderdaad een “marketingillusie”, aangezien de prijs van het product de prijs is die aan het merk verbonden is. De gebruikte materialen (de intrinsieke waarde) vormen een minderheid in de uiteindelijke prijs.
  • het tweede niveau heeft betrekking op de oorsprong van de producten. Luxemerken verkopen een perceptie van kwaliteit die sterk geworteld is in “Made in …”. Aangezien sommige lagelonenlanden een negatieve associatie hebben op het gebied van kwaliteit, zijn de plaatsen van productie angstvallig bewaakte geheimen van luxemerken.

Blockchain moet de traceerbaarheid van producten in alle stadia van hun productie garanderen; een productie die met de globalisering steeds mondialer (Engelse site) is geworden en die reële vragen doet rijzen in termen van waardeperceptie. Helaas zal Aura Blockchain de “andere kant van het verhaal” niet onthullen. Het is niet de bedoeling om aanduidingen te geven over de geografische oorsprong van producten, noch over productieomstandigheden die al meermaals door de media aan de kaak zijn gesteld (zie onderstaand voorbeeld). De transparantie waarop het consortium zich beroept, is daarom slechts gedeeltelijk. Men zou kunnen spreken van een semi-transparantie. De consument wordt gerustgesteld over de extrinsieke waarde van zijn aankoop, maar de intrinsieke waarde (kosten van grondstoffen, arbeidskosten) blijft verborgen.


Betere controle op de tweedehandsmarkt: verborgen prioriteit?

Het andere strategische punt achter Aura Blockchain is de controle over de tweedehandsmarkt van luxegoederen. Voorwerpen die door luxemerken worden verkocht, zijn eigenlijk voorwerpen die worden verzorgd en een waarde behouden (de Kelly-tas van Hermès is een uitstekend voorbeeld daarvan). Zij hebben een langere dan gemiddelde levensduur en kunnen dus tijdens hun leven nieuwe eigenaars vinden.

De wederverkoop van deze luxeartikelen heeft de opkomst mogelijk gemaakt van platforms zoals Vestiaire Collective, waardoor de grote huizen extra inkomsten, maar vooral ook de directe band met nieuwe kopers mislopen. Wanneer een luxeartikel van eigenaar verandert, is het de fabrikant die de traceerbaarheid verliest.

Met de Aura Bockchain proberen de grote Huizen het evenwicht te herstellen en zoeken ze de markt van het land van de online platforms op. Zij rusten zich uit met een technologisch wapen dat hen in staat stelt een band te onderhouden met elke eigenaar en zo mogelijk met hen te communiceren. Parallel aan het blockchaincertificaat worden inderdaad applicaties gelanceerd (zie video hierboven), die het blockchaincertificaat associëren met de nieuwe eigenaar. Onder het mom van het genieten van bepaalde immateriële voordelen (deel uitmaken van een “club” bij Vacheron Constantin, bijvoorbeeld), identificeert u zich met de fabrikant.

En zo is het gelukt. De fabrikant weet wie de nieuwe eigenaar is en kan zelfs rechtstreeks met u communiceren.


Blockchain wordt sinds 2019 gebruikt bij kwaliteitsvolle horloges

Het gebruik van Blockchain in de luxesector is niet echt een nieuwigheid. Men hoeft maar te kijken naar de projecten die op het gebied van de fijne horloges zijn gelanceerd om dat te zien.

Hublot was ongetwijfeld een pionier in het gebruik van Blockchain. Al in 2018 lanceerde dit merk, dat zich positioneert als een zeer tech-georiënteerde speler, een horloge (de Big Bang Meca) dat alleen met bitcoins kon worden gekocht. Laten we voor Hublot hopen dat ze de bitcoins hebben gehouden en hun inzet hebben kunnen vermenigvuldigen.

Hublot Big Bang Meca Bitcoin

De Big Bang Meca van Hublot kon alleen gekocht worden met bitcoins. Ze werd gelanceerd in 2018.
Afbeelding: Copyright Hublot.

Vacheron Constantin heeft zijn op Blockchain gebaseerde certificeringssysteem vanaf 2019 gepresenteerd op de Viva Tech-beurs in Parijs. De gebruikte technologie is Arianee, een open-source norm die door het gelijknamige bedrijf is voorgesteld. De certificaten zijn sinds november 2020 geïntegreerd als een service binnen de Hour Club, de club van eigenaars van Vacheron Constantin.

Ulysse Nardin maakt sinds november 2019 gebruik van de blockchain-methode om de herkomst van al zijn horloges te certificeren.

Breitling lanceerde zijn #BreitlingSelect aanbod in maart 2021. Daarin is een digitaal paspoort op basis van Blockchain geïntegreerd.

Vacheron Constantin Patrimony Blockchain

Vacheron Constantin biedt een mobiele app waarmee elk horloge kan worden geregistreerd en bijgehouden met behulp van Blockchain.
Copyright: Vacheron Constantin

 



Posted in Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *