SpaceSense is een jonge Franse start-up die een oplossing biedt voor het verwerken van satellietbeelden via artificiële intelligentie. In deze podcast komen we er meer over te weten met Sami Yacoubi, medeoprichter van SpaceSense (Engelse site).
Ontdek dit ondernemersavontuur in deze nieuwe podcast.
Samenvatting
- Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3² punten
- Hoofdstuk 2: ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept
- Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept
- Hoofdstuk 4: aan de slag
- Hoofdstuk 5: start
- Hoofdstuk 6: toekomst
- IntoTheMinds podcasts
Marketingidee om te onthouden
Twijfel niet om met anderen over uw idee te praten, vragen te stellen en zorg voor veel feedback van experts, prospects en klanten. Zo kunt u uw concept verbeteren en nog beter afstemmen op de behoeften van de markt.
Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3² punten
3 kerncijfers
Fondsenwerving van 1 miljoen, 10 werknemers voltijds in dienst en 1 miljoen hectare geanalyseerd en geïntegreerd in de algoritmen.
3 tips voor toekomstige starters
Tip 1: wees goed ondersteund (team, investeerders, mentoren) Tip 2: wees niet bang om vragen te stellen en hulp te vragen Tip 3: werkloosheidsuitkering is een aanzienlijke financiële steun
3 essentiële vaardigheden om een start-up te starten
De eerste vaardigheid die Sami Yacoubi aanhaalt, is aanpassingsvermogen: het is essentieel om van gedachten te kunnen veranderen. De tweede vaardigheid voor een ondernemer is het vermogen om zichzelf in vraag te stellen. De derde aangehaald vaardigheid, ten slotte, is doorzettingsvermogen.
Hoofdstuk 2: ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept
SpaceSense helpt bedrijven om informatie van actieve satellieten te integreren. De start-up combineert satellietbeelden en kunstmatige intelligentie om modellen te creëren die verschillende soorten informatie kunnen detecteren. Tot op heden is SpaceSense gericht op de agrarische sector en op het opsporen van de gezondheid van de gewassen, de kwaliteit van de bodem en de voorspellingen. Het doel is om de toegankelijkheid van satellietgegevens te vergemakkelijken via een model dat is aangepast aan de verschillende behoeften van de klanten.
Sami Yacoubi wijst erop dat noch hij, noch Jyotsna Budideti, medeoprichters van SpaceSense, kennis hebben van de landbouwmarkt. Maar hun investeerders hebben dat wel. Daarnaast werkt SpaceSense met partners die zich bezighouden met gecombineerde sectoranalyses.
Ondernemingsidee
Jyotsna kwam op het idee voor SpaceSense. De eerste waarneming was het nut van satellietgegevens in combinatie met AI. De tweede bevinding was dat veel sectoren er baat bij zouden kunnen hebben, maar dat de actoren zich niet bewust zijn van het bestaan van deze gegevens en/of dat het te ingewikkeld is om ze te verwerken.
Hoofdstuk 3: validatie van het bedrijfsconcept
Sami Yacoubi en Jyotsna Budideti voerden verschillende fasen uit om het idee te valideren.
Marktonderzoek van SpaceSense:
- Er vonden kwalitatieve interviews plaats met prospects om verschillende versies van het Proof-of-Concept te definiëren en de oplossing te verbeteren op basis van de feedback van professionals.
- Een concurrentieanalyse om inzicht te krijgen in het bedrijfsmodel van bedrijven die gebruik maken van satellietbeelden.
- 6 maanden marktonderzoek om een tiental industrieën te analyseren die zouden kunnen profiteren van satellietbeelden (landbouw, verzekeringen, milieubeheer, enz.).
Sami Yacoubi zegt dat het voor hen niet bijzonder moeilijk was om respondenten te vinden.
Mensen zijn nieuwsgierig; we hebben de kans om te werken aan een technologie die uitnodigt tot dromen.
Hoofdstuk 4: aan de slag
De eerste contacten en klanten van SpaceSense werden gecontacteerd via e-mail en via LinkedIn. De meest nieuwsgierige en de meest openstaande voor innovatie gaven uiting aan de wil om tijd en geld in het project te investeren.
Beeldbeheer
- De technologie en de ontwikkeling ervan gaven complicaties omdat de oplossing snel moest worden aangepast om een groot aantal satellietbeelden te kunnen verwerken.
- De beelden zijn voornamelijk afkomstig uit de databanken van de Europese Unie en het Europees Ruimteagentschap, die toegankelijk zijn in Open Data en die in 3 tot 5 dagen kunnen worden herbekeken. Aanvullende gegevens zijn toegankelijk via NASA, andere internationale ruimtevaartagentschappen en particuliere actoren (Airbus, Planet, enz.) waarvan de terugverdientijd korter is en waarvan de beelden kwalitatief beter zijn, maar waarvoor een vergoeding wordt gevraagd.
SpaceSense a reçu plusieurs signaux positifs du marché
- De respons op e-mails bedroeg 25% in de eerste e-mailing campagne
- Sommige contracten werden verlengd
SpaceSense streeft er ook naar om satellietdata in Open Data aan te bieden.
[We willen] het toegankelijk maken voor onderzoekers, studenten, mensen die een beetje met satellietbeelden willen spelen.
Hoofdstuk 5: start
Sami Yacoubi gelooft dat het werven van talent de essentiële eerste stap is om een bedrijf van de grond te krijgen. Het doel van SpaceSense is om de ontwikkeling van het bedrijf, en in het bijzonder de commerciële ontwikkeling, te versnellen. De tweede stap is het verzamelen van de ervaringen van klanten en prospects om de oplossing voortdurend te verbeteren.
De opstart is in 2020 van 100 hectare naar 1 miljoen hectare gestegen en er wordt momenteel onderhandeld over de integratie van nog eens 1 tot 2 miljoen hectare.
Aanwerving van talent
Het SpaceSense-team is zeer divers en is de trots van het bedrijf. Het grote voordeel voor deze Franse start-up is de officiële interne taal: Engels. Dit stelt het bedrijf in staat om hooggekwalificeerde internationale profielen aan te werven.
Het bedrijfsleven en de waarden van het bedrijf zijn ook zeer aantrekkelijke factoren voor talent. Daarnaast ontwikkelt SpaceSense niet alleen doelstellingen voor het bedrijf, maar ook voor haar medewerkers om hun persoonlijke ontwikkeling te waarborgen.
Een van de uitdagingen voor SpaceSense heeft te maken met de traditionele gewoonten van de landbouwers, vooral in Frankrijk. Daarom bevindt 70% van de SpaceSense-markt zich in het buitenland, waar de marktspelers geavanceerder zijn op het gebied van innovatie.
We werken met bedrijven die net iets opener zijn, die innovatie willen testen, die zich willen onderscheiden van hun concurrenten.
Hoofdstuk 6: toekomst
SpaceSense wil op lange termijn de referentieoplossing worden voor satellietbeeldanalyse, een zeer uitgebreide bibliotheek van algoritmes die in vele sectoren toepasbaar is.
We beginnen na te denken en te praten over AI-projecten direct aan boord van satellieten, waardoor we veel van de informatie in een baan om de aarde kunnen verwerken.
SpaceSense wil haar diensten ook openstellen voor nieuwe sectoren. De volgende op de lijst is de verzekeringsmarkt, die naar verwachting medio 2021 op de rails staat.
Doelstellingen voor 2025
- 50 miljoen euro omzet
- 100 medewerkers
- Een oplossing die beschikbaar is in 5 industrieën
- Een lokale commerciële aanwezigheid op bepaalde geografische markten
Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up
In 2020 hebben we het formaat van onze podcasts veranderd. Het doel is om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te verstrekken.
Onze podcasts zijn nu verdeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te selecteren die u het meest interesseert.
Illustraties: Shutterstock
Geplaatst in Ondernemerschap.