5 april 2023 1029 woorden, 5 min. gelezen

ChatGPT plug-ins: ontwrichtend voor de toekomst van technologie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Expedia heeft op Twitter (Engelse site) zopas de lancering aangekondigd van een plug-in die wordt aangedreven door de generatieve AI van ChatGPT. Tegelijkertijd onthulde een “hacker” de “geheime” lijst van plug-ins die beschikbaar zijn op ChatGPT. Het plug-in ecosysteem van […]

Expedia heeft op Twitter (Engelse site) zopas de lancering aangekondigd van een plug-in die wordt aangedreven door de generatieve AI van ChatGPT. Tegelijkertijd onthulde een “hacker” de “geheime” lijst van plug-ins die beschikbaar zijn op ChatGPT. Het plug-in ecosysteem van ChatGPT zou wel eens de toekomst van het gebruik van LLM (Large Language Models) in kaart kunnen brengen. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, denk ik niet dat dit het zoeken met Google zoals wij dat kennen op losse schroeven zal zetten. Wel zouden hele delen van het tech-ecosysteem op hun kop kunnen worden gezet.

ChatGPT Expedia


Het gevaar voor Google komt niet van ChatGPT zelf, maar van de fabrikanten van terminals en besturingssystemen die de verzoeken van internetgebruikers kunnen “kortsluiten”.


Expedia en de ChatGPT plug-in: waarvoor?

Expedia leverde 70 petabytes aan gegevens (70.000 TB) aan ChatGPT om het te trainen in het beantwoorden van complexe vragen in natuurlijke taal: met de Expedia plug-in van ChatGPT kunnen reizigers dus bijvoorbeeld routes op maat krijgen. Stel dat u Toscane wilt bezoeken. U zou een vraag kunnen stellen als:

Bereid voor mij een route van 3 dagen in Toscane voor, gericht op het ontdekken van de meesterwerken van de Italiaanse Renaissance. Ik reis met de auto vanaf een centrale locatie. Ik zou niet meer dan 100 km per dag willen rijden. Kunt u mij een programma van bezoeken voorstellen, een hotel aanbevelen voor het hele verblijf dat niet meer dan $ 150 per nacht kost en een oplaadpunt heeft voor mijn elektrische auto. Ik zou ook graag willen dat u een veganistisch restaurant voorstelt, zodat ik ’s middags tijdens de excursies kan eten.

De respons van ChatGPT is al indrukwekkend (zie hieronder) en de Expedia plug-in zal een extra laag van gebruiksvriendelijkheid toevoegen aan de aankoop. Deze plug-in moet worden gezien als een wizard die in staat is complexe verzoeken af te handelen en in één keer verzoeken te verwerken die voorheen meerdere opeenvolgende en iteratieve zoekopdrachten zouden hebben vereist.

Game ChatGPT

Het antwoord van ChatGPT op een verzoek om een reisroute op maat

De integratie van de plug-in maakt de weergave mogelijk van CTA’s (Call-To-Action) die de overgang naar aankoop vergemakkelijken. Ze zijn duidelijk zichtbaar op de onderstaande schermafbeelding.

Game ChatGPT

Het valt dus nog te bezien of deze integratie zal worden overgenomen. Ik denk dat veel waarnemers iets te snel enthousiast zijn over de technologie en vergeten:

  • hoe het menselijk brein werkt
  • wat de toegevoegde waarde vs. voor eenvoudige zoekopdrachten

Ik heb hier al uitgelegd waarom ik niet dacht dat ChatGPT Google zou vervangen. Een van de redenen is de context van de zoekopdracht.

ChatGPT gebruiken om direct tot aankoop over te gaan lijkt me een ander soort probleem dat massale aanvaarding zal vertragen: het verlies van de vrije wil. Ik vraag me inderdaad af welk deel van de gebruikers daadwerkelijk tot aankoop overgaat na een aanbeveling van ChatGPT. Dit zou betekenen dat de gebruiker de machine vertrouwt. Ik heb de zwakte om te geloven dat voor complexe aankoopbeslissingen (waarbij de bijdrage van ChatGPT onmiskenbaar is), de mens altijd controle zal willen uitoefenen en zijn beslissingsbevoegdheid niet zal overlaten aan een machine. Het zou me dus niet verbazen als CTA’s uiteindelijk niet zo effectief zijn.


Bij complexe aankoopbeslissingen zullen mensen altijd controle willen uitoefenen en hun beslissingsbevoegdheid niet overlaten aan een machine.


Waarom zijn ChatGPT-plugins een game changer?

De ChatGPT-plugins zijn game changers omdat ze blijkbaar veel krachtigere oplossingen zijn voor alles wat voorheen onder machine learning-algoritmen viel. Ik denk hier in het bijzonder aan aanbevelingsalgoritmen, waarvan men zich kan afvragen of ze nog toekomst hebben. Xavier Amatrian, een voormalig directeur van Netflix die zijn uitstekende aanbevelingsalgoritme heeft bedacht, zei op LinkedIn (Engelse site) dat GPT4 betere aanbevelingen levert dan Netflix.

Plugins chatGPT persoonlijke assistenten

Grote wijziging nr. 1: op alle locaties zullen aanbevelingen worden gedaan

De plug-ins zullen webgebruikers dus veel effectiever kunnen helpen in uiteenlopende contexten. De universaliteit van LLM’s belooft ook de toepassing van deze digitale assistenten op een veel grotere verscheidenheid aan websites mogelijk te maken. Ik denk dat hier de eerste revolutie ligt. Terwijl aanbevelingsalgoritmen tot nu toe voorbehouden waren aan machtige bedrijven (Netflix, LinkedIn, …), zullen alle websites van morgen een veel hoger niveau van hulp kunnen bieden. De kans om de juiste informatie te vinden op een bepaalde website zal dus toenemen.

Grote wijziging nr. 2: machine learning verliest momentum

De tweede grote verandering is van technische aard. De meeste aanbevelingsmachines zijn tegenwoordig gebaseerd op machine learning (ML). Ik vraag me echt af wat de toekomst van deze techniek is tegenover neurale netwerken (deep learning). NLP-onderzoekers waren al wanhopig toen ChatGPT werd uitgebracht. Ik denk dat deze wanhoop ook gevolgen zal hebben voor ML-specialisten die worden toegepast op aanbevelingen. Technologiebedrijven zullen waarschijnlijk het roer volledig omgooien en innovatieprogramma’s opgeven die eerder gebaseerd waren op machine learning.


Plugins chatGPT persoonlijke assistenten

De toekomst bestaat uit zeer gepersonaliseerde persoonlijke assistenten

De ultieme marketingdroom is een aanpak te kunnen bieden die zo gepersonaliseerd is dat hij uniek wordt. Deze extreme personalisering is vandaag voorbehouden aan de luxesector. De hoge prijzen maken menselijke hyperpersonalisatie van interacties mogelijk. In de toekomst ligt deze hyperpersonalisatie binnen het bereik van elke onderneming tegen een spotprijs. Bovendien geven de antwoorden van generatieve AI de schijn van bewustzijn en “emotie”.

Deze visie zal snel werkelijkheid worden, vooral als Apple deze technologie in zijn apparaten inbouwt. Het gevaar voor Google komt niet van ChatGPT zelf, maar van de fabrikanten van terminals en besturingssystemen die de zoekopdrachten van internetgebruikers kunnen “kortsluiten”. Wat heeft het voor zin om uw browser te openen en via Google te gaan als u uw vraag rechtstreeks in de zoekbalk van Microsoft of Apple kunt stellen? Deze twee bedrijven zullen de grote winnaars zijn van deze generatieve AI- en LLM-revolutie.

Zo zal de visie van Sam Altman, die hij gaf tijdens een interview met ABC News, werkelijkheid worden (zie hierboven). Hij heeft het over een toekomst waarin elke smartphonebezitter een krachtige persoonlijke assistent zal hebben. Deze nieuwe revolutie is nu binnen handbereik en zal gepaard gaan met een wederopstanding van de spraakassistenten waarvan ik enkele jaren geleden terecht verwachtte dat ze zouden mislukken. In combinatie met generatieve AI zullen zij zich wreken omdat zij het online zoeken sterk zullen vereenvoudigen.

 

 Posted in Data en IT, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *