22 mei 2019 716 woorden, 3 min. gelezen

Nieuwe generatie elektrische fietsen: opnieuw een strijd tussen Frankrijk en België

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Na de commercialisering van elektrische fietsen en de verspreiding van elektrische scooters in de grote steden is het nu de beurt aan de geconnecteerde elektrisch fiets van hoge kwaliteit. Omdat dit een trendy sector is en er almaar meer projecten […]

Na de commercialisering van elektrische fietsen en de verspreiding van elektrische scooters in de grote steden is het nu de beurt aan de geconnecteerde elektrisch fiets van hoge kwaliteit. Omdat dit een trendy sector is en er almaar meer projecten op het terrein worden uitgevoerd, vonden we het goed om u 2 grote spelers voor te stellen, die een hulp zouden kunnen zijn voor hen die nog in de fase van het marktonderzoek zitten. In ons artikel van vandaag vergelijken we twee elektrische fietsen: enerzijds Cowboy en anderzijds Coleen.

  1. Cowboy: de Belgische geconnecteerde elektrische fiets
  2. Coleen: de hoogwaardige elektrische fiets in Franse stijl

1. Cowboy: Belgische geconnecteerde elektrische fiets

Cowboy werd in 2017 opgericht door drie ondernemers: Adrien Roose, Karim Slaoui en Tanguy Goretti. Hun missie is de mobiliteit in de stad te verbeteren en de stedelijke elektrische fiets te democratiseren door kwaliteit aan te bieden tegen een lagere prijs dan die op de huidige markt. Het bedrijf biedt een mobiliteitshulpsysteem dat gebruik maakt van snelheids- en torsiesensoren die zich intuïtief aanpassen aan de rijstijl van elke persoon. Het systeem verhoogt de snelheid en het gemak van het trappen.

Bovendien heeft deze Cowboy-fiets een actieradius van 50 km en werd ze ontworpen om uw veiligheid op de weg te garanderen met veiligheidslichten voor en achter en een remlicht dat intensiever wordt naarmate u trager rijdt.

Tot hier konden we zeggen dat het gaat om een mooie, hoogwaardige elektrische fiets. Maar de  makers gaan nog verder, want ze hebben hun eigen mobiele applicatie ontwikkeld om de fiets met de gebruiker te verbinden. Via de toepassing kunt u uw fiets aan- en uitschakelen en op een dashboard kunt u uw route volgen (afgelegde afstand, snelheid, geschiedenis, …). Nu is er de ambitie om zowel een navigatiesysteem als een GPS-trackingsysteem in de fiets te integreren. Dit alles, en vooral het feit dat de Cowboy-fiets is verbonden met het internet, stelt de ploeg van de start-up in staat om uw fiets op afstand te diagnosticeren en te optimaliseren.

Al twee onderscheidingen voor Cowboy

 Juli 2017: Cowboy ontvangt een eerste prijs op Eurobike, Europa’s toonaangevende fietsbeurs, voor prijs-kwaliteitverhouding, design en lichtheid.

Maart 2018: Cowboy ontvangt de Red Dot award, een prestigieuze prijs voor innovatief ontwerp.

Enkele gegevens over de geconnecteerde Cowboy elektrische fiets:

 Gewicht: 16 kg (inclusief batterij)

  • Bereik: tot 50 km.
  • Oplaadtijd: 2,5 uur
  • Prijs: € 1.790,-

Grote investeerders zoals Index Ventures, Hardware Club, Kima Ventures, Thibaud Elziere (eFounders), Bertrand Jelensperger (LaFourchette), Harold Mechelynck (Ogone), Frederic Potter (Netatmo), Francis Nappez (Blablacar), enz. namen al snel deel aan het project…

2. Coleen: Franse elektrische fiets van (zeer) hoge kwaliteit

 Ook het Franse bedrijf Coleen wilde een juweeltje van een elektrische fiets made in France ontwikkelen, weliswaar vanuit een andere invalshoek dan Cowboy. Geïnspireerd door Tesla, dat elektrische auto’s met een elegant en zeer hoogwaardig design aanbiedt, stelde Coleen in januari 2019 zijn elektrische geconnecteerde fiets zeer grafisch en geconnecteerd voor op CES in Las Vegas.

Het ontwerp is van A tot Z ontworpen om enerzijds de prestaties te garanderen en anderzijds het idee van de hoogwaardige positionering van de fiets over te brengen. De batterij en kabels zijn goed verborgen, het antidiefstalslot en de sleutel van de fiets zijn evenmin nauwelijks zichtbaar. De fiets wordt ontgrendeld via Bluetooth wanneer de eigenaar dichterbij komt. Net zoals bij de nieuwste automodellen worden de lichten automatisch ingeschakeld en is de fiets voorzien van een GPS-sensor die niet alleen toelaat de fiets te lokaliseren, maar ook de eigenaar waarschuwt bij verdachte bewegingen.

Met zijn transflecterende display (een combinatie van binnenverlichting en reflectie van het buitenlicht) geïntegreerd in het stuur om belangrijke informatie weer te geven, biedt de Coleen elektrische fiets een nog meer geavanceerde vorm van verbinding tussen de fiets en de gebruiker.

Tal van ideeën worden onderzocht om de inkomstenbronnen van het bedrijf te diversifiëren: leasing, personaliseren van fietsen en accessoires, enz.

Enkele gegevens over de geconnecteerde Coleen elektrische fiets:

  • Gewicht: 18 kg
  • Bereik: 100 km
  • Gedeeltelijk opladen (80%): 1,5 uur; volledig opladen: 2,5 uur.
  • Prijzen vanaf € 4.700,-

Coleen heeft nog een stap gezet met een fondsenwervingscampagne van 1 miljoen euro bij privé-investeerders dankzij Deomenos, Bpifrance, Crédit coopératif en de regio Nouvelle-Aquitaine. Het doel van deze investering is om de productieketen van Coleen-fietsen te financieren, enkele werknemers aan te werven en distributienetwerken te ontwikkelen.

Photo credit: ShutterstockPosted in Innovatie, Innovation.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *