26 februari 2018 339 woorden, 2 min. gelezen

Marktonderzoek: verkoop van elektrische voertuigen Europa

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De Association of European Automobile Manufacturers (ACEA) heeft onlangs interactieve kaarten gepubliceerd die de situatie van de markt voor elektrische voertuigen in de Europese Unie weergeven. De cijfers zijn voornamelijk die van de elektrische oplaadbare voertuigen (ECV’ s) die in […]

De Association of European Automobile Manufacturers (ACEA) heeft onlangs interactieve kaarten gepubliceerd die de situatie van de markt voor elektrische voertuigen in de Europese Unie weergeven. De cijfers zijn voornamelijk die van de elektrische oplaadbare voertuigen (ECV’ s) die in 2016 in Europa zijn verkocht.

De cijfers blijven in de meeste landen relatief laag of verwaarloosbaar. Er zijn echter opvallende verschillen tussen de landen.

  • in de top 3 van de meest “geëlektrificeerde” landen: Noorwegen met 29% van het totale aantal inschrijvingen, gevolgd door Nederland (6%) en Zweden (3,6%)
  • Bulgarije, Griekenland en Estland staan achteraan in het peloton. In deze landen werden in 2016 minder dan 40 elektrische auto’s verkocht.

De ACEA concludeert dat de verkoop van elektrische auto’s gerelateerd is aan het BBP per hoofd van de bevolking (alleszins lijkt de titel van de interactieve kaart,”Correlatie tussen het gebruik van elektrische auto’s en het BBP in de EU”, dit verband te leggen). Noorwegen met zijn aandeel van 29% aan elektrische voertuigen en zijn BBP van 64.000 euro (bijna tweemaal het EU-gemiddelde) lijkt dat te bewijzen.

Maar klopt deze correlatie echt wel? Luxemburg werd niet in de cijfers opgenomen. Het heeft echter een zeer hoog BBP per hoofd van de bevolking (111.000 dollar in 2016) en de theorie zal wellicht niet gelden worden voor dit piepkleine land waar luxeauto’s legio zijn. Bovendien lijkt het me een beetje verregaand om zo’ n hypothese na slechts enkele jaren ervaring voor te stellen in de wetenschap dat politieke beslissingen (vooral wat betreft de stimulans om elektrische auto’s te kopen) maar langzaam effect hebben.

Ik heb de gegevens van ACEA in rekensoftware ingegeven (alle elektrische voertuigen dooreen, plug-ins vertegenwoordigen slechts een klein deel ervan) om de verschillen tussen landen duidelijk te visualiseren. U zult zien dat Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk in 2015 en 2016 koplopers zijn gebleven. In 2016 zijn Frankrijk en Duitsland dichter bij de besten gekomen.

Vreemd is echter dat als je naar alle soorten elektrische voertuigen kijkt, Zweden en Finland ver achterlopen op hun Noorse tegenhangers, hoewel ik verwachtte dat de drie Scandinavische landen de beste leerlingen in de klas zouden zijn.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *