18 maart 2019 1018 woorden, 5 min. gelezen

Media: 4 projecten rond datajournalistiek die u moet kennen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In het kader van het Big Data Initiative (waarvan ik de eer heb voorzitter te zijn) van de Europese Radio-unie (ERU) organiseerden we op 26 en 27 februari 2019 in München een conferentie met de titel “data in the newsroom”.  […]

In het kader van het Big Data Initiative (waarvan ik de eer heb voorzitter te zijn) van de Europese Radio-unie (ERU) organiseerden we op 26 en 27 februari 2019 in München een conferentie met de titel “data in the newsroom”.  (Engels). Het doel van de conferentie was om de nieuwste projecten van de leden (ERU) rond datajournalistiek voor te stellen en degenen die deze weg nog niet zijn ingeslagen te inspireren.

Hoewel er al meer dan een dozijn presentaties over dit onderwerp zijn gegeven, koos ik ervoor om in dit artikel te beginnen met het rapporteren en vergelijken dat 4 projecten die uiterst concreet zijn en elk in een ander land werden gelanceerd. Al deze projecten hadden één factor gemeen die bijdroeg aan het succes: de lokale factor. Ik heb deze gulden regel samengevat onder het motto: “Transformeren van globale data in lokale problemen”.

Kortom, als u wilt dat uw datajournalistiek succesvol is, zorg er dan voor dat gebruikers het lokale perspectief van de data krijgen. Dat is immers waar zij in geïnteresseerd zijn hen op uw website houdt.

“Globale gegevens omzetten in lokale problemen”

Datajournalistiek helpt om complexe informatie naar buiten te brengen: de zaak van Le Figaro

Ik nodigde Stéphane Saulier, hoofd van FigData, uit. FigData is de afdeling van Le Figaro die zich bezighoudt met datajournalistiek. Ik ben al lang een grote fan van het werk dat FigData doet en heb hun werk gedurende 1 jaar nauwlettend gevolgd. Regelmatig brachten ze verbazingwekkende interactieve tools uit die lezers in staat stellen om complexe datasets eenvoudig te verkennen.

In zijn presentatie toonde Stéphane de prestaties van de FigData in de afgelopen maanden in de vorm van een tijdlijn. Het Fig Data-team was bijvoorbeeld in staat om op basis van de inventarisatie van de 1,4 miljoen soldaten die tijdens de Eerste Wereldoorlog voor Frankrijk zijn omgekomen, de plaats te bepalen waar 80% van hen is omgekomen, zodat hun familieleden hun verleden konden onderzoeken en een proces van herdenkingsproces konden opstarten.

De flatterende metriek van FigData

Hoe kunnen we eindigen zonder het volledige gebruik van datajournalistiek en in het bijzonder van aspecten die te maken hebben met visualisatie? Stéphane deelde met het publiek enkele exclusieve statistieken die duidelijk de interesse van mediabedrijven in de ontwikkeling van een datagestuurd competentiecentrum aantonen. Datajournalistieke projecten betalen zich terug als ze goed worden uitgevoerd. De onderstaande statistieken spreken voor zich.

Presentatie Stéphane Saulnier op de ERU-conferentie “data in the newsroom” (Engels) van IntoTheMinds

Innovatief onderzoekswerk bij de RAI: gegevens over vrouwenmoorden in Italië

Het vrouwenmoordproject, gepresenteerd door Sabino Metta, onderzoeker bij het R&D-centrum van de RAI in Turijn (Italië), toont aan dat gegevens kunnen worden gebruikt om complexe vraagstukken aan te pakken en tegelijk bij te dragen aan het algemeen belang.

Het doel van het project was om geweld tegen vrouwen in Italië in beeld te brengen. Sabino en zijn team hebben complexe methoden toegepast om een database over geweld tegen vrouwen op te zetten, waaronder technieken als spraak-naar-tekst en semantische extractie (NLP). Dit werk, dat een aanzienlijke menselijke investering vereist, is onder meer gebaseerd op de archieven van de RAI. Zo verkregen ze unieke informatie over waar geweld tegen vrouwen voorkomt, hoe het zich in de loop der tijd heeft ontwikkeld en unieke statistieken over bijvoorbeeld de correlaties tussen daders en slachtoffers.

Dit is ongetwijfeld een voorbeeld van het beste dat de datajournalistiek te bieden heeft om een groot probleem in onze samenleving zichtbaar te maken.

Presentatie Sabino Metta op de ERU-conferentie “data in the newsroom” (Engels) van IntoTheMinds

Datajournalistiek rond de klimaatopwarming bij de ARD

Hoe kan de aandacht van het publiek worden gevestigd op de kwestie van de opwarming van de aarde? Door ervoor te zorgen dat ze begrijpen welke impact de opwarming van de aarde voor hen heeft, d.w.z. op hun schaal. Een van de manieren om het succes van een datajournalistiek project te verzekeren, is door zich te richten op lokale kwesties. Mijn belangrijkste advies op dit gebied kan worden samengevat als “Zet globale gegevens om in lokale problemen”.

Dit is precies wat de Duitse publieke omroep ARD deed met zijn Klimadoppel-project. Op basis van gegevens van het Intergovernmental Panel on Climate Change heeft zij haar gebruikers de mogelijkheid geboden om te zien hoe het klimaat er in 2080 zal uitzien. De door ARD gebouwde interface simuleert het toekomstige klimaat van 14.000 steden in Duitsland. U krijgt een concreet beeld van hoe het eruit zal zien door een stad op de planeet te kiezen waarvan het huidige klimaat hetzelfde is als het klimaat is dat de stad in Duitsland in 2080 zal ervaren. Twee doelstellingen worden gelijktijdig bereikt. Enerzijds krijgen gebruikers een nauwkeurig overzicht van het klimaat in hun stad (lokaal karakter). Aan de andere kant wordt deze projectie gerealiseerd wanneer de parallel wordt gemaakt met het klimaat van een stad of een ver land dat de gebruiker waarschijnlijk kent en waarmee hij of zij zich kan identificeren. Niet verwonderlijk, deze interactieve kaart trok 2 miljoen gebruikers aan en was een groot succes.

Presentatie Christian Radler op de EBU-conferentie “data in the newsroom” (Engels) van IntoTheMinds

Datajournalistiek voor de verkiezingen: het geval van de SVT

In het vooruitzicht van de Europese verkiezingen van 2019 werd er fel uitgekeken naar het datajournalistieke project van Kristofer Sjoholm van de SVT, de Zweedse openbare omroep. Kristofer presenteerde verschillende aspecten van de datajournalistieke projecten die tijdens de laatste verkiezingen in Zweden zijn uitgevoerd:

  • de “Valkompass”, een applicatie die aan alle burgers ter beschikking werd gesteld, stelde de partijen in staat om de thema’s te specificeren die zij tijdens de lokale verkiezingen naar voren wilden brengen en om de reacties van de kiezers te verzamelen. De brede berichtgeving in de pers door Valkompass heeft het mogelijk gemaakt om deze mobiele applicatie op grote schaal te gebruiken en verkeer te genereren.
  • een interactieve toepassing op de website van de SVT, “Bouw je eigen politieke meerderheid”, waarmee gebruikers in real time de commentaren van de “interne” politieke expert op de verschillende mogelijke regeringsmeerderheden konden krijgen en die gebruikers vrij konden samenstellen

Presentatie Kristofer Sjoholm op de ERU-conferentie “data in the newsroom” (Engels) van IntoTheMinds



Posted in big data.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *