3 april 2017 434 woorden, 2 min. gelezen

Marktonderzoek: het gebruik van Big Data bij de publieke omroepen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Ter gelegenheid van de 2de editie van de jaarlijkse conferentie over Big Data bij de ERU (Genève, 21 en 22 maart 2017) werden de resultaten bekendgemaakt van een enquête over de toestand met betrekking tot gebruik van Big Data bij […]

Ter gelegenheid van de 2de editie van de jaarlijkse conferentie over Big Data bij de ERU (Genève, 21 en 22 maart 2017) werden de resultaten bekendgemaakt van een enquête over de toestand met betrekking tot gebruik van Big Data bij de openbare uitzendingen. De resultaten van de enquête zijn gebaseerd op de antwoorden van 33 radio-omroepen die lid zijn van de ERU.
Hier zijn de belangrijkste resultaten om te onthouden:

  • 2/3 van de ondervraagde leden geeft aan dat data belangrijk of zeer belangrijk zijn voor hun respectieve organisaties

  • Slechts 1/3 van de respondenten antwoordt dat Big Data een prioriteit van het bedrijf vormen. Met andere woorden, voor 2/3 van de ondervraagde omroeporganisaties wordt een strategie gebaseerd op data tot nu toe niet als prioritair beschouwd

  • Meer dan de helft (54%) van de leden is nog niet gestart of is nog maar pas begonnen met het ontwikkelen van een strategie gebaseerd op data. Of zoals Lokke Moerel het zei tijdens het eerste panel van de conferentie op 21 maart: de omroepen hebben nog een hele weg af te leggen op het gebied van Big Data en de cijfers lijken hem daarin gelijk te geven.

  • Het is daarom niet verwonderlijk dat slechts 12% van de respondenten van mening is dat hun bedrijf “vergevorderd” is in de uitvoering van een strategie gebaseerd op gegevens.

  • Bij de lancering van een op gegevens gebaseerde strategie, zo zegt 55% van de respondenten, zijn enerzijds de directeurs, anderzijds de operationele diensten de grote pleitbezorgers. Dat is zeer bemoedigend. Zoals opgemerkt door Sanjeevan Bala, directeur luisteraars van Channel 4 (Verenigd Koninkrijk), is de oprichting van een afzonderlijke afdeling voor Big Data in de organisatie essentieel voor het welslagen van de strategie. De snelste manier om een Big Data-strategie te laten ontsporen, is er een marketingproject of IT-project van te maken.

  • 70% van de projecten over gegevens worden uitgevoerd in silo’s of met weinig samenwerking tussen de afdelingen. Dat is een verontrustend cijfer. Zou dat een rechtstreeks gevolg zijn van de scheiding van Big Data van de rest van het bedrijf?

  • Slechts 9% van de respondenten geven aan dat hun bedrijf over een algemeen directeur (C-level) beschikt die zich met de gegevens bezighoudt.

Kortom, publieke omroepen waren zeer langzaam in het invoeren van technologie voor Big Data, maar dankzij inspanningen op het niveau van de ERU is men erin geslaagd de leden bewust te maken van het belang ervan, zoals blijkt uit de steeds grotere deelname aan diverse evenementen tijdens het jaar. In een competitief landschap waar de Facebooks en YouTubes van deze wereld de wet bepalen, zou het niet volgen van een strategie op basis van data een cruciale fout zijn.

 Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *