De eerste editie van de FAT conferentie (Fairness – Accountability – Transparency) (Engelse tekst) in 2018 werd in New York geopend door één van de toonaangevende figuren van privacy: de zeer invloedrijke en charismatische Latanya Sweeney.
In haar keynote speech toonde Dr. K. Sweeney aan hoe technologie de gedragingen en de evolutie van wetgeving vormgeeft.
Ze baseerde zich op enkele sprekende voorbeelden, die duidelijk aantonen dat vernieuwers de wetgever altijd een stap voor zijn. In de wereld van vandaag, die wordt aangestuurd door technologie en data, zijn de vragen die daardoor ontstaan nog crucialer.
Dit schreef Sweeney in een artikel in 2014 (Engelse tekst):
“Het ontwerp en gebruik van technologie stuit op maatschappelijke regels en bezorgdheden en op aanvaarding door de gebruiker. De resultaten omvatten gereviseerde wetten, technologische verstoringen, inconsistenties en een onzekere toekomst”.
Eerste foto’s: geen toestemming vereist
Bij het uitvinden van de fotografie en het maken van de eerste foto’s van mensen, werd het fotograferen van personen op openbare plaatsen zonder hun voorafgaande toestemming als legaal beschouwd. Dat is vandaag de dag nog steeds het geval.
Volgens de Amerikaanse wetgeving kunt u elke foto maken op het publieke domein zonder dat u zich zorgen hoeft te maken over het verkrijgen van voorafgaande toestemming.
Een oude foto op straat (CC-licentie; virtualwayfairer)
Eerste telefoongesprekken: toestemming vereist voor het opnemen van de stem
Graham Bell vond de telefoon uit in 1876. Bij het verschijnen van de eerste telefoons oordeelde de rechtbanken dat voor het opnemen van een gesprek voorafgaande toestemming nodig was. Dit beginsel is ook nu nog van toepassing. Registratie is alleen wettelijk toegestaan als vooraf uitdrukkelijke toestemming is verkregen.
Sony-camcorder: het eerste massatoestel dat beeld en geluid opneemt
De Sony-camcorder werd geïntroduceerd in 1983. Het ging om het eerste massaproduct dat zowel geluid als beeld kon opnemen. Hij had echter geen ‘mute’-knop om de microfoon te dempen, waardoor het onmogelijk was om te voldoen aan de wetten die toestemming vereisen voordat de stem wordt opgenomen.
De Sony-camcorder, model 1983 (CC-licentie; Asim Bijarani)
“De meeste mobiele telefoons en digitale camera’s reproduceren het ontwerp van de Sony 1983 camcorder en nemen nog steeds video en geluid op zonder de mogelijkheid om het te dempen”, aldus Sweeney. Daarom werd bij het ontwerp van de smartphones geen rekening gehouden met privacy en leidde het gebruik van de Sony-camcorder tot een de facto inbreuk op de privacywetgeving. Dit heeft geleid tot enkele zeldzame veroordelingen wegens illegale geluidsopnamen tijdens een video-opname.
Conclusie
Laten we 30 jaar vooruitgaan om de huidige situatie te analyseren. In 2014 werd in Pennsylvania een wet aangenomen die het mogelijk maakt beelden en geluiden op te nemen in schoolbussen (meer info hier, Engelse tekst). We kunnen daarom redelijkerwijs denken dat ontwerpfouten (de afwezigheid van een functie om geluidsopnames te dempen) is bestendigd, veralgemeend, verergerd (het zou zo eenvoudig zijn geweest om deze functie te voorzien in de software van onze smartphones). Maatschappelijke normen en dus ook de wet zijn aangetast. Technologie lijkt altijd een stap voor te zijn op het beleid en recht (het recente Cambridge Analytica-schandaal is gewoon opnieuw een bewijs van de ineffectiviteit van wetten). Het wijdverbreide gebruik van technologische apparatuur en de ondoorzichtigheid van de gegevensverzameling maken de daaruit voortvloeiende maatschappelijke veranderingen niet te stoppen. Daarom moet een verordening als het GDPR door de gebruikers worden gewaardeerd, omdat hiermee voor het eerst één enkel kader (op Europees niveau) en afschrikkende boetes worden geïntroduceerd die bedrijven die zich willen wagen aan weinig lovenswaardige praktijken aan het denken moeten zetten. De toestemming en het concept van ingebouwde “privacy-by-design” lijken mij in dit opzicht van groot belang. Zij zullen vernieuwers ertoe dwingen de belangen van de gebruiker ernstig te nemen.
Geplaatst in Innovatie.