8 januari 2014 654 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 3 november 2023

Johnny Thijs : België verliest een kampioen van de postsector.

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Het politieke debat over het salaris van de CEO van bpost zal België van een uitstekend manager beroven, die het bedrijf met zijn meesterhand heeft aangepast. Zoals onze artikel onthult, heeft Johnny Thijs, dankzij zijn resultaten, alle grote postbedrijven in Europa […]

Het politieke debat over het salaris van de CEO van bpost zal België van een uitstekend manager beroven, die het bedrijf met zijn meesterhand heeft aangepast. Zoals onze artikel onthult, heeft Johnny Thijs, dankzij zijn resultaten, alle grote postbedrijven in Europa overtroffen.

Een politiek debat.

Op 23 deember 2013 kondigde Johnny Thijs, de CEO van het Belgische postbedrijf bpost, aan  dat hij geen kandidaat zou zijn voor een derde mandaat als CEO.

Deze aankondiging kwam na een periode van tegenstrijdige discussies op politiek niveau over het salaris van de bazen van (halve) overheidsbedrijven.

Hoewel deze beslissing verwacht werd (wat zou een normaal mens doen als zijn loon gehalveerd wordt?) heeft ze niettemin een schok gecreëerd: onder de werknemers, maar ook onder alle gewone burgers die niet begrijpen waarom de Belgische politici zich zo gedroegen en uiteindelijk Johnny Thijs naar de uitgang duwden.
Interessant zijn de tweets die, onmiddellijk na de beslissing van Johnny Thijs, de politici ronduit bekritiseerden maar niet Johnny Thijs die, gesterkd door zijn 12-jarige staat van dienst als hoofd van bpost, relatief gespaard werd. De kwestie rond zijn salaris werd hoe dan ook zelden kristisch onthaald, dit was zonder twijfel omdat hij volledig op dezelfde hoogte zat alles alle andere Belgische top managers.
Een vergelijking van de postbedrijven in Europa.

De postsector heeft spectaculaire veranderingen meegemaakt de afgelopen jaren. De monopolies werden verboden, de e-commerce werd geboren en e-mails vervingen (slechts gedeeltelijk) de brieven. Het moest moeilijk zijn om ongedeerd door al deze veranderingen te raken en zoals u kunt zien in de grafieken hieronder kennen de postbedrijven niet hetzelfde succes.

Om deze vergelijking te kunnen maken, hebben we gekozen om de cijfers van bpost te analyseren en deze naast vier grote postbedrijen in Europa (Royal Mail, Deutsche Post, La Poste en Poste Italiane) te leggen. Swisspost en PostNL (Nederland) werden uitgesloten van de vergelijking omdat de cijfers van voor 2010 vn TNT waren en dit interpretatieproblemen kon geven.

De inkomsten zijn in het algemeen stabiel, maar de operationele winst niet.

Het eerste wat u kunt zien op de evolutie van de omzet over de afgelopen 5 jaar (periode 2008-2012) is dat de postsector een volwassen industrie is met een stabiel inkomen. Deutsche Post is hier een uitzondering omdat de Duitse exploitant meerdere structurele veranderingen heeft doorgevoerd rond 2007, die de grote verschillen in de omzet en operationele resultaten verklaart.

Met betrekking tot de operationele winst gelden dezelfde conclusies: ze zijn in het beste geval stabiel of licht dalend. Alle landen zijn nochtans niet gelijk wanneer het op grootte aankomt en de verschillen zijn nauwelijks zichtbaar op de schaal van de grafiek waar alles wat geplet voorkomt. In tegendeel, vanaf dat de winstmarges worden vergeleken, ziet u alles veel duidelijker.

Bpost, kampioen van de winstgevendheid.

De onderstaande grafiek toont zonder enige dubbelzinnigheid dat bpost een kampioen buiten categorie is wat winstgevendheid betreft. Het Belgische postbedrijf presteert beter dan al zijn concurrenten, zowel in absolute waarde als in zijn ontwikkeling.

Wat nog indrukwekkender is, is hoe bpost is geëvolueerd van een non-profit organisatie (voor het tijdperk Johnny Thijs) tot een hoogtepunt met de huidige winstgevendheid.

Deze positieve en gestage evolutie heeft Johnny Thijs toegestaan om zijn strepen te verdienen en om het statuut te verkrijgen van een manager van heel hoog niveau.

Conclusie.

Het is niet nodig om bij het verleden te blijven stilstaan. Johnny Thijs heeft zijn beslissing genomen en hij verlaat bpost met opgeheven hoofd.

Het probleem is dat de consistentie van de resultaten, verwachtingen op de financiële markten heeft gecreërd heeft. Deze laastste zullen een nieuwe CEO als een instabiliteitsrisico zien en de komende 12 maanden (tot het volgende jaarrapport gepubliceerd wordt) zullen dan ook cruciaal zijn om ze gerust te stellen (of niet).

Een zaak is echter zeker. De postsector (en de logistiek in het algemeen) is zeer bijzonder en bpost zal een CEO met veel ervaring nodig hebben om het vertrouwen van de financiële markten te winnen.



Posted in Marketing, Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *