17 juli 2017 639 woorden, 3 min. gelezen

Hoe staat het met onze lezersaantallen in de eerste helft van 2017?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Van tijd tot tijd (vooral in de zomervakantie) blik ik graag even terug om na te denken over onze strategie van positionering (SEO) en in het bijzonder de evolutie van de lezersaantallen van deze blog. Prestaties in de eerste helft van […]

Van tijd tot tijd (vooral in de zomervakantie) blik ik graag even terug om na te denken over onze strategie van positionering (SEO) en in het bijzonder de evolutie van de lezersaantallen van deze blog.

Prestaties in de eerste helft van 2017

Het goede nieuws is dat ons verkeer grote vooruitgang heeft geboekt in de eerste zes maanden van 2017. Bij de Engelse versie van de blog zijn de sessies gestegen met 21% en hebben we bovendien 22% meer nieuwe gebruikers. De resultaten van de Franse versie zijn vergelijkbaar: het aantal sessies is toegenomen met 22% en het aantal nieuwe bezoekers met 25%. Het aantal views steeg met 17%. Hoewel het aantal lezers nog altijd bescheiden is, heeft ook de Nederlandstalige versie van deze blog vooruitgang geboekt: + 29% voor de sessies, +30% nieuwe gebruikers, +23% voor het aantal pageviews.

Waarom stijgt het verkeer van de blog?

De eerste verklaring voor de evolutie van de blog is voor mij dat we onze beloften tegenover de lezer waarmaken. De publicatiefrequentie waartoe wij ons hebben geëngageerd, is al jaren hetzelfde gebleven. Wij publiceren zonder uitzondering 3 artikelen per week (maandag, woensdag en vrijdag). Deze discipline (Frans) is essentieel om de frequentie van de blog te behouden. Bezoekers krijgen alleen maar de gewoonte om naar de website te komen als ze weten dat er interessante inhoud te vinden is. De meeste weblogs hebben echter een onvoorspelbare publicatiefrequentie omdat het de makers ervan aan discipline ontbeert. Bezoekers komen misschien een of twee keer terug, maar blijven niet hun tijd verliezen als ze niet zeker zijn er ook interessante inhoud te vinden. Regelmatig publiceren is dus essentieel opdat uw lezers u ernstig nemen. Wat wij ook hebben gedaan in de eerste maanden van 2017 was onze aanwezigheid op de sociale netwerken versterken, vooral op Linkedin. Helaas heeft Linkedin zijn algoritme gewijzigd en nu is het veel moeilijker om inzicht te krijgen in de views als er een hyperlink is opgenomen. Enkele van onze posts hebben echter een hoog aantal views opgeleverd, waardoor onze blog meer zichtbaarheid kreeg. Die inspanningen waren echter gericht op de Franse en Engelse versie. De Nederlandse versie heeft maar beperkt kunnen profiteren van die toegenomen zichtbaarheid.

Onze doelstellingen voor de tweede helft van het jaar

Op het moment van publicatie van dit artikel is de belangrijkste doelstelling de batterijen weer op te laden (onder meer met wat lectuur) en zoals elk jaar een kleine pauze in te lassen. De frequentie van publicatie vertraagt in de zomer en 2017 is daarop geen uitzondering. Wij zorgen voor de publicatie van één artikel per week gedurende de zomer. Het is echter mogelijk dat we in 2017 wij iets meer publiceren (omdat het aantal te behandelen thema’s is uitgebreid met de komst van de Big Data en haar marketingtoepassingen). Het zal u zijn opgevallen dat we de afgelopen maanden veel over dit onderwerp hebben gesproken, zonder twijfel ten koste van de klantentevredenheid en -loyauteit en van het marktonderzoek, die onze belangrijkste activiteiten blijven. Maar De Big Data hebben grote impact op alles, ook op de praktijken van marketingbureaus die verplicht zijn hun methodes aan te passen om de marktonderzoeken te kunnen uit voeren zoals de mensen het verwachten.

Meer artikelen over de marktstudies

Logischerwijs gaan we ons weer meer richten op de basis en meer praten over marktonderzoek, want daar zit onze grootste expertise. Het lijkt ons vooral belangrijk om het te hebben over het samengaan van kwalitatieve technieken met de praktijken rond de Big Data. Meer en meer vragen die we krijgen kunnen we alleen meer goed beantwoorden door die twee benaderingen samen te voegen. Toch merken we dat onze concurrenten klassieke kwantitatieve technieken blijven aanbieden, gebaseerd op vragenlijsten en panels. Als onze klanten ons de toestemming geven kunnen we zelfs een witboek publiceren over dit onderwerp.

Geniet van de zomer en vergeet niet onze blog te lezen tijdens uw vakantie!

Beeld: ShutterstockPosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *