22 juli 2019 968 woorden, 4 min. gelezen

Hoe smartphones ons gedrag hebben veranderd

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Dat u dit artikel misschien niet tot het einde leest, is de fout van de smartphone. Deze heeft ons leven veranderd. Ten goede, maar ook op negatieve wijze. Dit artikel gaat niet over de positieve invloed van smartphones op ons […]

Dat u dit artikel misschien niet tot het einde leest, is de fout van de smartphone. Deze heeft ons leven veranderd. Ten goede, maar ook op negatieve wijze. Dit artikel gaat niet over de positieve invloed van smartphones op ons leven, maar op de nefaste effecten ervan op ons gedrag en vooral de manier waarop ze de werking van onze hersenen veranderen. “Ik wil weer leven als voorheen”. Dat was eigenlijk wat ik begin dit jaar wilde zeggen toen ik op zoek ging naar een betere toekomst, een toekomst waarin ik geen slaaf meer was van mijn smartphone. In het artikel van vandaag heb ik, in mijn voortdurende zoektocht en in mijn strijd tegen slechte gewoontes, enkele feiten verzameld die bewijzen dat we slaaf van onze smartphone zijn geworden.

Hoe smartphones het menselijke gedrag hebben veranderd

7 Tieners geloven dat ze met 6 à 7 soorten media tegelijk kunnen jongleren

Tot 95% van de bevolking doet iedere dag aan multitasking

50% van de Amerikaanse smartphone-eigenaars controleert de smartphone wanneer ze ontwaken en nog in bed liggen

50% van de Britse volwassenen checkt minstens één keer per uur hun smartphone

¾ van de Amerikaanse smartphone-eigenaars panikeert wanneer ze hun smartphone niet vinden

150 Volwassenen controleren hun smartphones tot 150 keer per dag

1/3 controleert zijn smartphone in de badkamer

3/10 controleert zijn smartphone tijdens een diner met anderen

80% Harris Poll: 80% van de vakantiegangers neemt minstens één hightech-apparaat mee op reis of maakt het voornemen dat te doen

Wat is het probleem

Smartphones zijn verslavend omdat ze in onze hersenen een systeem activeren wat men het beloningssysteem noemt. Eigenlijk is het niet de smartphone op zich die dat doet, maar wel de apps erop. Het toestel is maar een boodschapper. Chamath Palihapitiya, ooit vicevoorzitter van Facebook, gaf toe dat hij zich enorm schuldig voelt van de manier waarop hij heeft bijgedragen aan de manipulatie van Facebook-gebruikers door hen een dagelijkse dosis dopamine te geven (lees zijn interview hieronder en vooral de passage vanaf minuut 3’50). De kern van het probleem is dit systeem van beloning.

Het systeem van beloning “versterkt de verbinding tussen een stimulans of een sequentie van bepaalde gedragingen en de gematerialiseerde beloning van welzijn die erop volgt. Telkens de reactie op een stimulans een beloning is, versterken de verbindingen via een proces dat “potentiatie op de lange termijn” wordt genoemd (bron: Harvard Graduate School of Arts and Science).

Waarom kijken we zo vaak naar onze smartphones

Mensen zijn als dieren voortdurend op zoek naar informatie om de terminologie te gebruiken van Adama Gazzaley en Larry D. Rosen in hun boek. Het is de combinatie van ons zoekgedrag naar informatie en onze wil om de verveling te bestrijden die ertoe leidt dat we onze smartphones zo vaak bekijken. De mens heeft een inherente behoefte om te strijden tegen verveling en de smartphone is de perfecte oplossing: hij opent de deuren naar een virtuele wereld waar informatie continu circuleert.

Gevolgen van de afhankelijkheid van smartphones: multitasking

Het gevolg van dit alles is onze ziekelijke drang om regelmatig onze smartphone te raadplegen op zoek naar actuele informatie en zo onze dosis dopamine binnen te krijgen. Dat leidt tot een trend van “multitasking” die we allemaal meemaken. We kunnen niet meer weerstaan aan de verleiding om van de ene taak op de andere te springen, iets te verifiëren en onze “digitale lieverd” te raadplegen tijdens een gesprek of tijdens het werk. Omdat we meermaals in ons elan worden gestoord, hebben we 2 keer zoveel tijd nodig om een taak af te werken dan we normaal zouden nodig gehad hebben als we niet verstrooid waren. En ik heb het niet over het uiterst onbeleefd gedrag dat u voelt als iemand tijdens een gesprek zijn of haar smartphone bekijkt. Uiteindelijk heeft het gedrag dat we vertonen door onze smartphone impact op ons concentratievermogen en vermindert het onze productiviteit.

Waarom is dat? Wel, gewoonweg omdat het menselijke brein niet ontworpen voor multitasking . Gelooft u me niet. Bekijk dan deze video. U zult merken dat het fysiek onmogelijk is om zich op 2 taken tegelijk te concentreren.

Cijfers en statistieken over de invloed van smartphones op ons gedrag

Hieronder vindt u enkele statistieken over het effect van smartphones op ons gedrag. Deze statistieken tonen duidelijk aan dat ons leven sterk wordt beïnvloed door dit apparaat en dat onze gedragingen drastisch zijn veranderd.

  • Tieners geloven dat ze met 6 à 7 soorten media tegelijk kunnen jongleren
  • Tot 95% van de bevolking doet iedere dag aan multitasking
  • 150 Volwassenen controleren hun smartphones tot 150 keer per dag
  • 50% van de Britse volwassenen checkt minstens één keer per uur hun smartphone
  • ¾ van de Amerikaanse smartphone-eigenaars panikeert wanneer ze hun smartphone niet vinden
  • 50% van de Amerikaanse smartphone-eigenaars controleert de smartphone wanneer ze ontwaken en nog in bed liggen
  • 1/3 controleert zijn smartphone in de badkamer
  • 3/10 controleert zijn smartphone tijdens een diner met anderen
  • 80% Harris Poll: 80% van de vakantiegangers neemt minstens één hightech-apparaat mee op reis of maakt het voornemen dat te doen

Wat kunnen we eraan doen?

Deze vraag heeft alleen maar zin als u uw gedrag wilt veranderen, met andere woorden als u zich ervan bewust bent dat uw huidig gedrag problematisch is. De meeste eigenaren van smartphones, wees er maar zeker van, zien geen probleem in het gebruik van hun smartphone. U moet een ijzersterk karakter hebben om te willen veranderen en ik ken ceo’s en zogezegde “topmanagers” voor wie het doodnormaal is om meer interesse te hebben in hun smartphone dan in het lopende gesprek en er geen aanstoot aan nemen om maar enkele seconden aandacht te tonen.

Als u dit artikel tot het einde hebt gelezen, hebt u een eerste stap gezet. U bent zich bewust van het probleem en deze enkele zinnen hebben u de oorzaak uitgelegd van het probleem dat u heeft.

Afbeelding: Shutterstock



Posted in Onderzoek.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *