#Gransharing: deze popup store van Zalando zoekt opnieuw naar de band tussen generaties

#Gransharing: deze popup store van Zalando zoekt opnieuw naar de band tussen generaties

Op 14 en 15 december 2019 opende Zalando in Brussel de pop-upstore #Gransharing (Antoine Dansaertstraat 64). Deze pop-upstore werd ontworpen om de intergenerationele band rond de hashtag #gransharing te vieren en te vergemakkelijken. Sarah van den Eertwegh, PR-manager van Zalando, legde mij uit dat haar bedrijf een panel van 16 ouderen had samengesteld (de ’oma’s’) om de band met de jongere generaties weer aan te halen aan de hand van digitale tools. De oma’s kunnen via een digitale chatbox (die ik zelf heb getest, zie hieronder) met de allerjongsten chatten en konden in de pop-upstore zelfs deelnemen aan een live bijeenkomst.

In het vervolg van dit artikel kom ik terug op de ontstaansgeschiedenis van dit project en mijn kennismaking met Ingrid, een van de panelleden.

Ontstaan van het project en marketingaspecten

Het project #gransharing is het resultaat van een marktonderzoek waaruit bleek dat beide generaties elkaar leken te willen ontmoeten en dat het thema van de mode vruchtbare onderwerpen leek te bieden om een gesprek te voeren. Dit zijn enkele van de resultaten uit het onderzoek:

  • 7 van de 10 jongeren gaven aan dat ze geboeid waren door de wijsheid van ouderen
  • 92% van de senioren zei dat ze een belangrijke bijdrage konden leveren aan jongeren
  • 50% van de senioren en jongeren houdt ervan om nieuwe trends in de mode te ontdekken

Het BBDO-agentschap ligt aan de basis van het project, dat deel uitmaakt van een meer globale aanpak om samenhorigheid te promoten.

De pop-upstore in het kort en goede ideeën om te onthouden

atelier fleurs séchées dans le popup store Zalando

De pop-upstore was ingericht op 2 verdiepingen: dameskleding op het gelijkvloers en herenkleding op de eerste verdieping. Je kon er niet kopen, maar elk kledingstuk kon online besteld worden. Er werd gebruik gemaakt van tablets om verbinding te maken met het internet en te chatten met een van de panelleden. De bezoekers kregen ook enkele verrassingen voorgeschoteld. Op het gelijkvloers stond een reusachtige doos waarin objecten aan het plafond hingen; je kon er mooie en zeer onstabiele  foto’s te maken (aan de ingang stond een fotohokje om het nieuws te verspreiden op sociale netwerken en mond-tot-mondreclame te verspreiden). Op de  eerste verdieping vond er een workshop rond ‘gedroogde bloemen’ plaats onder leiding van Tamara De Keyser (Atelier Olala). Er heerste een aangename sfeer, met mooie creaties en veel concentratie. Ten slotte was er een ruimte die was omgevormd tot een ‘stille disco’. Het is daar dat ik onderstaande foto’s nam.

Ontmoeting met een van de 16 oma’s van Zalando

Ingrid et ses petits-enfants dans le popup store ZalandoTijdens mijn bezoek ontmoette ik Ingrid, een 61-jarige grootmoeder uit Belsele (bij Sint-Niklaas, provincie Antwerpen). Ze was met 2 van haar 3 kleinkinderen naar Brussel gekomen om de kerstmarkt en de pop-upstore van Zalando te bezoeken. Ik vroeg Ingrid wat #Gransharing en de gesprekken met ‘jongeren’ haar konden bijbrengen. Ze vertelde me dat dit project haar de kans bood om met haar tijd mee te gaan en op de hoogte blijven. Er werd een chatplatform opgericht waarop je met 16 grootvaders en grootmoeders over heel België kunt chatten (zowel in Vlaanderen, Brussel en Wallonië). Ik heb het platform getest (je hebt er een facebook-connect voor nodig; een slimme zet om de contactgegevens van potentiële prospects te verkrijgen: ?) en het werkt. Ik dacht dat een chatbot me zou antwoorden, maar dat was helemaal niet het geval. Ingrid zat zelf aan het scherm en ik kon het gesprek dat ik met haar had gehad vanop afstand voortzetten.


Conclusies en lessen om te onthouden

Aan het eind van dit bezoek en de kennismaking kon ik mij alleen maar positieve aspecten van dit initiatief van Zalando herinneren. Een phygitale pop-upstore waar alles te koop is, weliswaar niet ter plekke; een chatplatform om met senioren te chatten dat echt werkt; en een aantal kleine verrassingen die zorgden voor originele foto’s en een goede verspreiding op de sociale netwerken. Uiteindelijk is het een geweldige marketing- en brandingoperatie waar Zalando van zal profiteren.

Om meer te weten te komen over Zalando, nodig ik u uit om onze artikelen te lezen over de gratis retourzendingen, een van de marketingstrategieën die het merk gebruikt om zijn klantenbinding op te bouwen.




Geplaatst in Marketing.