19 december 2016 492 woorden, 2 min. gelezen

De rol van Big Data op de samenleving: URE conferentie

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Met collega’s van de ERU gaf ik vorige week een conferentie met als thema  “Big Data en de samenleving (Engels)” op de RTBF (Frans) (België). Zoals  ik op de website van de ERU schreef, was had dit evenement als bedoeling  professionals uit de sector van openbare dienstmedia samen te brengen om na […]

Met collega’s van de ERU gaf ik vorige week een conferentie met als thema  “Big Data en de samenleving (Engels)” op de RTBF (Frans) (België).

Zoals  ik op de website van de ERU schreef, was had dit evenement als bedoeling  professionals uit de sector van openbare dienstmedia samen te brengen om na te denken over de impact van Big Data, aanbevelingsalgoritmes (Frans) en filterbubbels op de samenleving in het algemeen en op het gedrag van gebruikers in het bijzonder. We hadden een panel samengesteld van 8 sprekers uit 5 landen, die hun kennis met het publiek deelden (de presentaties zijn hier (Engels) beschikbaar):

  • Professor Louis Wehenkel (Universiteit van Luik, BE), specialist in Big Data toegepast op elektrische netwerken en expert in het modelleren van complexe ecosystemen (presentatie hier te bekijken (Engels))
  • Steven Bourke, project- en technisch verantwoordelijke (Schibsted Media Group, Barcelona, Spanje), die ik had ontmoet tijdens de conferentie RecSys TV 2016 in Boston (presentatie hier beschikbaar)
  • Prof. Jeroen van den Hoven (Universiteit van Delft, NL), die in 2009 World Technology Award voor ethiek kreeg
  • Evan Estola, ingenieur gespecialiseerd in machine learning (Meetup, New York, USA) die de ethische overwegingen achter de aanbevelingsrobot van Meetup toelichtte (presentatie hier te bekijken (Engels))
  • Prof. Jean Pralong (Neoma Business School, FR), die het had over  de rol van algoritmische systemen op het gebied van human resources en er  de de beperkingen van aantoonde
  • Prof. Edward Malthouse (Northwestern University, USA), één van de meest gerespecteerde  wetenschappers op het gebied van onderzoek naar de definitie van het begrip “waarde” (presentatie hier te bekijken (Engels))
  • Dr. Emmanuel Tourpe, directeur programmering TV en VOD (RTBF), befaamd filosoof die  het werk van Leibnitz, Descartes en vele anderen aan koppelt aan de huidige trend om de mens in data onder te brengen (presentatie hier beschikbaar (Engels))
  • Prof. Mirko Schäfer (Universiteit Utrecht, Nederland), een expert op het gebied van media  lichtte zijn standpunt toe over filterbubbels in de media en gaf met brio mogelijkheden om eraan te ontsnappen (presentatie hier beschikbaar (Engels))

Na een inleidende toespraak van de administrateur-generaal van de RTBF en voorzitter van de URE, Jean-Paul Philippot, gaf ik de doelstellingen van de conferentie aan en lichtte 6 cruciale vragen toe, die volgens mij  integraal onderdeel zouden moeten uitmaken van de bezorgdheid  van academici en van actoren op het terrein:

  • Waar vinden we gegevens voor het meten van de Customer Lifetime Value in deze tijden van Big Data? Hoe deze gegevens verwerken?
  • Bestaan filterbubbels echt of zijn ze een mythe?
  • Wat zijn de ethische problemen die samenhangen met  algoritmische aanbevelingen?
  • Hoe  een evenwicht vinden tussen personalisering en serendipiteit (exploitatie versus exploratie)
  • Hoe het succes van algoritmen van openbare dienstverlening meten?
  • Is het zinvol om gebruikers op te leiden over de rol van Big Data in hun digitale leven?

Alle presentaties werden op video opgenomen en zullen binnenkort beschikbaar zijn. In afwachting vindt u hier de dia’s die ik de tweede dag presenteerde en die de presentaties van de eerste dag samenvatten.

Foto: copyright RTBF



Posted in big data, Innovation, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *