17 januari 2022 541 woorden, 3 min. gelezen

De popupstore van Amazon Prime Video zegt veel over de streamingmarkt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
De opening van de Amazon Prime Video popupstore in Parijs van 10 tot 12 december 2021 had alles om te kunnen bekoren: een prestigieus adres (30 place de la Madeleine), een groot merk (Amazon), een veelbelovende ervaring (de videoclub met […]

De opening van de Amazon Prime Video popupstore in Parijs van 10 tot 12 december 2021 had alles om te kunnen bekoren: een prestigieus adres (30 place de la Madeleine), een groot merk (Amazon), een veelbelovende ervaring (de videoclub met Amazon-saus), en dat alles in een ultra efemere vorm (een weekend). Deze popup is niet onbelangrijk. Naast de voorgestelde klantenervaring, weerspiegelt ze ook de toestand van de streamingmarkt en het belang om koste wat kost nieuwe klanten te werven vóór de concurrentie.

Een geslaagde ervaring

Het idee van Amazon Prime Video was om een efemeer winkelconcept te ontwikkelen op basis van het principe van de videotheek. Dit is misschien een onbedoelde verwijzing, maar laten we niet vergeten dat Netflix, de grootste concurrent van Amazon in dit segment, is begonnen met het verhuren van dvd’s.

Als je binnenkomt, is de sfeer overwegend blauw. Overal in de zaal staan bouwsels waar men rekken kan raadplegen om alle beschikbare films en series te vinden.

Als u van tevoren heeft gereserveerd, wordt u naar een privéruimte geleid waar u een voorstelling van uw keuze uit de catalogus krijgt aangeboden en zelfs previews van films of series, allemaal gratis.

Er is ook aan de “fun” gedacht met een professionele nasynchronisatiestudio waar iedereen deze kunst kan beoefenen op fragmenten van series uit de Amazon-catalogus.

amazon prime video popup store paris

In de Amazon Prime Video popupstore was een nasynchronisatiestudio beschikbaar waar iedereen kon proberen de nasynchronisatie zelf te doen.


Streamingdiensten veroveren de vroege meerderheid

We weten dat Disney+ in februari 2021 in de VS 40 miljoen abonnees (Engelse site). Met 122,5 miljoen huishoudens in het land komt dit neer op 1 op de 3 huishoudens.  In Frankrijk gaan we ervan uit dat 50% van de huishoudens momenteel (december 2021) een streamingabonnement heeft en dat elk huishouden gemiddeld 2 abonnementen heeft.

Als we de innovatietheorie van Rogers volgen, zien we dat de abonnees nu tot de “early majority” behoren. Dat wil zeggen dat de helft van dit segment al klant is geworden, wat verklaart waarom inspanningen worden gedaan om de resterende helft zo snel mogelijk voor zich te winnen. Dit is des te belangrijker omdat de volgende segmenten (“late majority”, “laggards”) hogere acquisitiekosten hebben, waardoor de winstgevendheid van de onderneming dreigt te verminderen.


De streamingmarkt is gelanceerd in een oorlog om nieuwe klanten

Als er ooit twijfel was, de oorlog tussen de verschillende streamingplatforms is in volle gang. Het veroveren van niet-abonnees is DE meting geworden waar alle analisten naar kijken. Amazon past daarom zijn marketingmix aan om iets in de echte wereld te zetten en rechtstreeks naar zijn toekomstige abonnees te gaan.

De popupstore van Amazon Prime Video is slechts een bijkomende uiting van de aangekondigde overheersing van streamingplatforms over lineaire televisie. Door abonnees rechtstreeks uit de “echte wereld” te werven, zijn we in feite getuige van het begin van het einde van lineaire TV. Streaming is eigenlijk al voorbij de “chasm” (Engelse site), die denkbeeldige ruimte die de grens afbakent tussen klanten van het eerst uur en de meerderheid van de markt. De streamingmarkt bevindt zich in een fase van rijpheid die zijn hoogtepunt nadert en die, om zich verder te ontwikkelen, klanten zal moeten aantrekken uit de grootste segmenten: de “early majority” en vervolgens de “late majority”.

Technology Adoption Curve

 Posted in Strategie.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *