17 februari 2016 303 woorden, 2 min. gelezen

7 tot 3 stappen van verwijdering tussen mensen

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
In 1969 deden Jeffrey Travers en Stanley Milgam een onderzoek naar de stappen van verwijdering tussen mensen (Engels artikel). Het resultaat kent u allemaal: we zijn maximum 6 stappen van elkaar verwijderd (Frans artikel). Anders gezegd, twee willekeurig gekozen personen […]

In 1969 deden Jeffrey Travers en Stanley Milgam een onderzoek naar de stappen van verwijdering tussen mensen (Engels artikel). Het resultaat kent u allemaal: we zijn maximum 6 stappen van elkaar verwijderd (Frans artikel). Anders gezegd, twee willekeurig gekozen personen zijn door een ketting van maximum 6 relaties met elkaar verbonden.

Veertig jaar later besluiten Leskovec en Horvitz (2007, Engels artikel), beide actief in het Microsoft Research Centre, dat mensen 7 stappen van elkaar zijn verwijderd.

6 of 7 stappen van verwijdering tussen mensen?

Het verschil komt door een weinig bekende eigenschap van het onderzoek van Travers en Milgam. Hun besluiten waren namelijk gebaseerd op een steekproef van 296 personen uit de staat Nebraska en uit Boston: een redelijke kleine steekproef dus. Leskovec en Horvitz van hun kant hebben 30 miljard gesprekken tussen 240 miljoen mensen geanalyseerd. Dát is wat men Big Data noemt. Het leidt tot veel meer nauwkeurigheid en een betere betrouwbaarheidsinterval. Met een kleine technische omweg kunnen we ook opmerken dat Travers en Milgam in hun artikel uit 1969 twee opvallende schakels vermelden: één met 6,1 stappen, de andere met 4,6. Leskovec en Horvitz komen tot een sociale keten van gemiddeld 6,6 stappen.

In 2016 slechts 3,5 stappen!

In september 2006 kwam er iets ongelooflijks: Facebook. Ineens waren we allemaal veel meer met elkaar verbonden. En het resultaat van die gestegen verbondenheid werd op 4 februari 2016 voorgesteld door  deonderzoeksafdeling van Facebook (Engels artikel). En raad eens…het gemiddeld aantal stappen daalde tot slechts 3,5!

Conclusie

Het eerste wat we kunnen zeggen is dat de vooruitgang inzake Big Data tussen 1969 en 2007 toeliet het aantal stappen van verwijdering tussen mensen nauwkeuriger te bepalen. Die stappen van verwijdering daalden spectaculair door Facebook dat de verbondenheid tussen mensen verhoogde. Is dat niet de grootste verdienste van Facebook? De wereld nog kleiner maken (het artikel van Travers et Milgram had als titel ” An experimental study of the Small World Problem”) .Posted in Data et IT.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *