2 mei 2017 462 woorden, 2 min. gelezen

Marketingstrategie: Amazon wordt een uitgever (niet) zoals de andere

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Amazon was voor mij een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld, in werkelijkheid veel innovatiever dan de elektronicabedrijven die al tien jaar niets echt vernieuwends hebben uitgebracht. Amazon innoveert niet alleen om zijn logistiek te verbeteren (Frans), maar ook […]

Amazon was voor mij een van de meest innovatieve bedrijven ter wereld, in werkelijkheid veel innovatiever dan de elektronicabedrijven die al tien jaar niets echt vernieuwends hebben uitgebracht. Amazon innoveert niet alleen om zijn logistiek te verbeteren (Frans), maar ook zijn commerciële strategie is zeer vernieuwend, want daardoor kan het zijn marktpositie op verschillende markten consolideren (zie bijvoorbeeld Amazon Go). De laatste innovatie, in de sector van het uitgeven, lijkt te berusten op een «vergrendelingsstrategie », namelijk door de klant te verplichten in het « amazonische » ecosysteem te blijven.

Voorbeelden van vergrendelingsstrategieën

U hebt allemaal wel al eens de gevolgen van een dergelijke vergrendelingsstrategie ervaren. Denk maar aan uw Nespressomachine. Niet zo lang geleden was Nespresso de enige die koffiecapsules maakte. Een Nespressomachine kopen betekende daarom dat u ook capsules bij Nespresso moest halen. Dat gaf hen een monopoliepositie. Later verschenen compatibele capsules, waardoor Nespresso zijn machine moest aanpassen om het leven van de imitatoren moeilijker te maken. Het ontwikkelde in 2016 zelfs een machine (« Prodigio »), die de weg baande voor geautomatiseerde bestelling van capsules.

Gillette lanceerde zijn scheermesje Mach 3 tegen een gunstige prijs en maakte nadien grote winsten met de verkoop van wisselmesjes. Canon, HP en Epson en nog vele anderen kopieerden de strategie van Gillette (of was het andersom?) in de sector van printers met inktjetpatronen. De verkoop van printers tegen lage prijs trok massaal consumenten aan, die nadien verplicht waren om zeer dure inktpatronen aan te kopen. Het effect van de « vergrendeling » was ook het rechtstreekse gevolg van de verticale integratiestrategie van Swatch (Frans) in de jaren ‘90. Swatch nam veel fabrikanten van onderdelen in de horlogesector over en blokkeerde zo zijn concurrenten in een onuitgegeven relatie, waarbij de concurrentie bepaalde onderdelen bij Swatch moest aankopen om zijn product te kunnen maken. Dat gaf Swatch een monopolie over bepaalde onderdelen en een enorme onderhandelingsmacht.

De vergrendelingsstrategie van Amazon

Met Kindle gaf Amazon de mensen niet alleen de mogelijkheid om digitaal boeken te lezen, maar verplichtte hen ook die boeken aan te kopen in een bepaald formaat.
Na de verkoop van boeken in een eigen formaat begeeft Amazon zich nu in de sector van het uitgeven. Beginnende auteurs mogen via Amazon hun werken publiceren en ze laten leveren in elektronisch formaat of papier, dankzij drukdiensten op verzoek. En vanzelfsprekend kunt u op Amazon rekenen om gebruik te maken van zijn supply-chain. Een boek op verzoek gedrukt is in minder dan 2 uur beschikbaar en kan ’s morgens bij u thuis worden geleverd.

Conclusie

Bovenstaand voorbeeld toont de kracht van Amazon om op verschillende niveaus van de waardeketen te innoveren, alle aspecten ervan te beheren en winst te boeken uit een enorm bereik op enorme schaal (is Amazon Web Services uiteindelijk niet het eerste voorbeeld van deze zoektocht naar synergieën?)

Afbeelding: shutterstock

 



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *