2 maart 2023 1017 woorden, 5 min. gelezen

Dalende podcastmarkt : nog altijd een goede inboundstrategie?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Na enkele jaren van waanzinnige groei kende de markt van podcasts een aanzienlijke daling. Ten opzichte van 2020 daalde de groei van podcasts met 80%. Spotify heeft spijt van zijn investeringen op dit vlak (100 miljoen euro per jaar) en […]

Na enkele jaren van waanzinnige groei kende de markt van podcasts een aanzienlijke daling. Ten opzichte van 2020 daalde de groei van podcasts met 80%. Spotify heeft spijt van zijn investeringen op dit vlak (100 miljoen euro per jaar) en moet personeel ontslaan om niet ten onder te gaan. Hoe valt dit fenomeen te verklaren? Is het in 2023 nog altijd de moeite waard om een merkpodcast (branded podcast) te lanceren? In dit artikel deel ik mijn analyse, gebaseerd op zowel marktstatistieken als mijn ervaring als podcaster.

De podcastmarkt in 2023: cijfers

 • 1,02 miljoen: aantal gecreëerde podcasts in 2020
 • 224.000: aantal gecreëerde podcasts in 2022
 • -80%: evolutie van nieuwe podcasts tussen 2020 en 2022
 • 370.000: aantal actieve podcasts
 • 3.041.565: aantal bestaande podcasts
 • 38% van de Amerikanen luisterde in 2022 naar minstens één podcast per maand
 • 41% van de Amerikanen heeft in 2021 maandelijks naar minstens één podcast geluisterd
 • 26%: het aantal Fransen dat in 2022 ten minste één podcast heeft beluisterd (d.w.z. 17,6 miljoen)
 • 90% van de podcasts komen niet verder dan 3 afleveringen
 • 1% van de podcasts telt meer dan 21 afleveringen
 • 55% van de merkpodcasts zijn langer dan 30 minuten

Inhoud

7 fouten die u moet vermijden voor uw merkpodcast

 1. Een te algemeen onderwerp aansnijden
 2. Uw afleveringen starten met ‘small talk’
 3. Geen rekening houden met statistieken van podcastplatforms
 4. Uw luisteraars overrompelen met Calls To Action (CTA)
 5. Uw succes meten op basis van het aantal downloads
 6. Uw podcast niet promoten
 7. Genoegen nemen met slechte audio- en videokwaliteit

podcast banner 2

Podcastmarkt consolideert in 2023

De podcastmarkt vertoont sinds 2022 tekenen van consolidatie. De explosieve toename van het aantal nieuwe podcasts tijdens de lockdown werd gevolgd door een daling van 1,02 miljoen in 2020 naar 224.000 in 2022. Dat is een daling van 80% in 2 jaar tijd. Hoe kan dit worden verklaard?

De lockdowns waren voor veel liefhebbers een gelegenheid om dit nieuwe formaat te testen. Maar het is duidelijk dat de drempels voor podcasting zijn verhoogd:

 1. amateurontwerpers hebben minder tijd om eraan te besteden
 2. de concurrentie is groot
 3. het uitvalpercentage is hoog (slechts 1% van de podcasts haalt de grens van 21 afleveringen)

De Amerikaanse markt lijkt nu tot volle wasdom te zijn gekomen. Het aantal Amerikanen dat maandelijks naar minstens één podcast luistert, neemt niet meer toe. Dat bedroeg 41% in 2021 en is gedaald naar 38% in 2022. Dit komt waarschijnlijk doordat er minder tijd beschikbaar is dan in 2021 en doordat de markt steeds concurrerender wordt.

Andere markten zijn minder concurrerend. Dit zijn de markten buiten de VS en over het algemeen de markt voor niet-Engelstalige podcasts. In Frankrijk bijvoorbeeld heeft slechts 26% van de Fransen minstens één podcast beluisterd … in het jaar.

Dus voordat u uw merkpodcast lanceert, moet u deze cijfers in gedachten houden.

Neem contact op met IntoTheMinds om uw merkpodcast te lanceren


podcastmarkt lanceren

Is het nog altijd de moeite waard om een merkpodcast te lanceren?

Met de opkomst van tools als ChatGPT zullen bepaalde soorten inhoud totaal overbodig worden. Sommige sites moeten zich grote zorgen maken, want het is redelijk om een lawine van soortgelijke inhoud te verwachten die door generatieve AI wordt gegenereerd. Het is daarom cruciaal om strategieën te ontwikkelen om:

 • loyaliteit op te bouwen bij de bezoekers van uw site
 • rechtstreeks met hen te praten, d.w.z. zonder de filter van een zoekmachine

De merkpodcast kan een winnende strategie zijn om het direct contact met klanten tot stand brengt. Het is een format dat relatief weinig kost om te maken en het kan leads genereren. Het is echter belangrijk om een sterke discipline te hebben en niet op te geven. Het is immers door regelmatige publicaties dat uw publiek wordt opgebouwd en uw populariteit zich ontwikkelt. Toch geraakt slechts 10% van de podcasts verder dan de 3e aflevering en 1% verder dan de 20e aflevering.


Slechts 10% van de podcasts haalt de 3e aflevering en 1% haalt de 20e aflevering.


In de eerste 2 seizoenen van mijn podcast produceerde ik meer dan 40 afleveringen. Ik had er veel plezier in en raakte daarna een beetje verveeld. Nu bereid ik een nieuw seizoen voor en ik heb vooraf veel nagedacht om mijn doelen te bereiken. Hier zijn mijn 5 prioriteiten.


podcastmarkt prioriteiten

5 prioriteiten om van uw merkpodcast een succes te maken

Ik zie 5 prioriteiten voor uw merkpodcast.

Kies een ‘evergreen’ als thema

Een evergreen als thema blijft meerdere jaren relevant. Sommige podcasters volgen de actualiteit. Voor een merkpodcast is dit een slechte strategie omdat dit soort inhoud snel verouderd is. De inhoud van een goede merkpodcast moet lang relevant blijven.

Vermijd het 100% interview waar er veel concurrentie is

Mijn eerste twee seizoenen stonden in het teken van interviews. Het is het makkelijkste om te doen als je goede gasten hebt en je weet waar je het over hebt. Het probleem is dat iedereen het doet en dat er veel concurrentie is. Dus voor seizoen 3 van mijn podcast ga ik 2 gasten per aflevering hebben om standpunten te vergelijken en de inhoud te verrijken.

Wissel korte interviewsequenties af met analyses/samenvattingen

We kunnen ons steeds minder concentreren. U moet uw podcast opvatten als een opeenvolging van kleine sequenties. Persoonlijk heb ik ervoor gekozen ze af te wisselen met samenvattingen/analyses, zoals Jay Clouse doet in ‘Creative Elements.

Uw audiopodcast dupliceren met een videopodcast

Bij een verveelvoudiging van distributiekanalen hoort ook YouTube. Ik heb geprobeerd audiopodcasts op YouTube te zetten, maar dat werkt niet. Video is onontbeerlijk. Tegenwoordig kunt u met podcastplatforms audio- en videostreams opnemen. Profiteer hiervan om een videoversie te maken.

Maak korte videoclips om uzelf te promoten

Het promoten van uw podcast is essentieel. Gebruik alle mogelijke kanalen (Twitter, LinkedIn, Tik Tok, YouTube Shorts) met korte clips waardoor mensen de hele inhoud willen zien.


podcastmarkt conclusie

Conclusie

Ik ben er vast van overtuigd dat de merkpodcast een inbound marketingstrategie is die moet worden gebruikt. In een tijd waarin zoekmachines worden getransformeerd door generatieve AI, moeten we onze inspanningen verdubbelen om niet langer alleen afhankelijk te zijn van Google en SEO.

Anticipeer op de grote veranderingen die de komende maanden en jaren zullen plaatsvinden. De Europese markt blijft achter op de Amerikaanse en er zijn nog veel kansen te benutten. Als u erover wilt praten, neem dan contact met ons op!Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *