7 september 2020 1616 woorden, 7 min. gelezen

[Podcast] Groover, het platform dat kunstenaars en media samenbrengt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
 Groover werd bedacht door drie jonge ondernemers met als doel de relaties tussen kunstenaars en de media, labels en professionals uit de muzieksector te faciliteren en op die manier de promotie van kunstenaars op te lossen. Om dat te […]

Groover werd bedacht door drie jonge ondernemers met als doel de relaties tussen kunstenaars en de media, labels en professionals uit de muzieksector te faciliteren en op die manier de promotie van kunstenaars op te lossen. Om dat te bereiken voerden, en voeren, Romain Palmieri en zijn medewerkers heel wat testfasen uit om hun project te stimuleren en hun waardepropositie blijvend te verbeteren.

Ontdek dit ondernemend en muzikale avontuur in deze nieuwe podcast.

Samenvatting

Een marketingidee om te onthouden

Het is onmisbaar om uw idee in de loop van de tijd en met terugkoppeling van potentiële gebruikers te testen en te verbeteren. Zo verfijnde Groover haar bedrijfsvoorstel en stelden de teams het bedrijfsmodel op dat het beste aansluit bij de behoeften van de markt.


icône expérience entrepreneuriale et chiffres-clés

Hoofdstuk 1: uw ondernemerservaring in 3 punten

3 sleutelcijfers

Meer dan 160.000 inzendingen, 15.000 artiesten op het platform, 100 artiesten hebben hun label gevonden dankzij Groover.

3 tips voor toekomstige starters

Tip 1: luisteren naar uw klanten en uw markt
Tip 2: omring uzelf goed (team en mentoren)
Tip 3: blijf volharden

3 noodzakelijke vaardigheden voor het beginnen van uw bedrijf

Romain Palmieri benadrukt dat zakelijke en technische vaardigheden belangrijk zijn, maar dat soft skills nog het meeste nodig zijn. De eerste vaardigheid die nodig is, is het hebben van een duidelijke en ambitieuze missie en visie op het bedrijfsproject. De tweede vaardigheid heeft te maken met communicatie: het gaat erom te weten hoe de betrokkenen te verenigen en op elkaar af te stemmen. De derde vaardigheid is luisteren en leren.

Het is essentieel om altijd in contact te staan met de gebruikers, om mensen te ontmoeten die dingen hebben gedaan die voor u een leerzame ervaring kunnen zijn, zoals mentoren, andere ondernemers, enz.



genèse de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 2: de ontstaansgeschiedenis van het bedrijfsconcept

Groover helpt artiesten bij hun muzikale promotie bij de media, labels en professionals uit de industrie. Het platform zorgt ervoor dat er naar de artiesten word geluisterd en dat ze feedback krijgen van muziekprofessionals, wat voor artiesten belangrijk en niet zo makkelijk is. Het doel is om kunstenaars meer zichtbaarheid te geven, een meer kwalitatieve zichtbaarheid, gebaseerd op micro-betalingen.

In de podcast geeft Romain Palmieri enkele aanwijzingen over de werking van Groover:

  • 2 euro: het bedrag dat kunstenaars betalen om contact op te nemen met media, professionals, labels die toegankelijk zijn op het platform.
  • 40 euro: het gemiddelde mandje per maand
  • 1 week: de deadline voor kunstenaars om feedback te krijgen van de professional waarmee ze contact hebben opgenomen; als ze geen feedback ontvangen, worden ze terugbetaald.
  • 1 euro: dit is het bedrag dat wordt betaald aan de media, labels en muziekprofessionals die reageren op artiesten op Groover.

Het idee achter Groover komt voort uit een uitspraak van de medeoprichters. Romain Palmieri, Jonas Landman en Dorian Perron (de medeoprichters) merkten op dat de kunstenaars zich in een permanente concurrentiesituatie bevonden. Op Spotify worden dagelijks meer dan 40.000 nieuwe nummers uitgebracht. Als gevolg daarvan worden de media en de labels overstelpt met verzoeken. Het concept van Groover wil dit probleem oplossen door ervoor te zorgen dat er op een positieve manier naar de kunstenaars wordt geluisterd. Dit luisteren moet een toegevoegde waarde creëren en tegelijkertijd tijd en geld besparen voor de media en de professionals.

Het idee kwam in de eerste plaats bij ons op, omdat we uit dit ecosysteem komen… We hadden goed zicht op de problemen en de complexiteiten […]: er is vandaag de dag een zeer groot probleem wat betreft de promotie van kunstenaars en dat wilden we oplossen.


validation de l'idée entrepreneuriale

Hoofdstuk 3: Validatie van het bedrijfsconcept

Romain Palmieri benadrukt het belang van het testen van zijn idee en het verzamelen van de meningen van potentiële gebruikers voordat het project zelfs maar wordt gelanceerd. Zo begonnen de medeoprichters van Groover aan hun ondernemersavontuur:

We deden een ondernemersprogramma in Berkeley, Californië, met het idee om toe te passen wat we wisten, wat we intuïtief hadden… Zo begonnen we dingen te testen, te leren.

Om de validiteit van hun persoonlijke bevindingen te garanderen, werden marktonderzoekstechnieken gebruikt:

  1. Bevestiging van het bedrijfsidee door familieleden en kennissen die actief zijn in de muziekindustrie
  2. Validatie via telefonische interviews (kwalitatief onderzoek) met 200 Franse en Amerikaanse kunstenaars. Via het kwalitatief onderzoek inzoomen op een groot probleem voor kunstenaars: zichzelf bekendheid geven.
  3. Het platform werd gelanceerd na verificatie ervan aan de hand van een methode die bekend is bij ondernemers: iteratie, het testen en het aanpassen van de feedback van de gebruikers tijdens het doorlopen van de kwantitatieve methoden met het oog op het definiëren van de prijs, de termijnen voor het terugsturen, enz.

We hebben veel geleerd over […] de operationele kwesties achter het concept en het idee. Dat is, in het begin, een goede manier om een test en een MVP te lanceren, omdat het je mogelijk maakt de regelaars te verfijnen en ze op de juiste plaats te plaatsen [voor] het moment waarop je een eerste product, dat een beetje meer solide, een beetje technischer is, wilt lanceren.


démarrage de la startup

Hoofdstuk 4: Aan de slag

De eerste klanten werden gevonden via een netwerk, via particuliere en professionele kennissen van de drie medeoprichters van Groover.

De startup heeft zich kunnen positioneren op belangrijke muzikale evenementen zoals Mama (festival in het centrum van Parijs) waar het team weer veel feedback kon verzamelen. Daarnaast heeft Groover zeer snel contactacquisitie- en marketingmethoden opgezet om het platform bekend te maken.

De twee signalen die het mogelijk maakten om het marktmechanisme positief te zien: het eerste signaal was een kwantitatief signaal […]: het aantal klanten nam organisch toe, zonder te investeren in betaalde marketing op Ads, Google of Facebook; en ook vanuit kwalitatief oogpunt merkten we, toen we op de evenementen waren en in het bijzonder […] op Mama dat een beetje onze ruggengraat, ons ankerpunt was, dat de feedback die we kregen van gebruikers, of het nu professionals of kunstenaars waren, aan beide zijden heel bemoedigend, heel positief, heel welwillend was.

De moeilijkheid die Romain Palmieri in deze opstartfase noemt, is het vermogen om “alles tegelijk te doen”. Hij legt met name uit dat het complex is om twee gebruikerspopulaties (kunstenaars en professionals in het geval van Groover) te beheren:

We moeten altijd twee soorten groepen van mensen tegelijk verwerven omdat we elkaar en [vice-versa] nodig hebben, dus eigenlijk zijn we altijd verplicht om contact met elkaar op te nemen […] en dit met alle onderwerpen die we als ondernemer ook hebben, namelijk het zoeken naar financiering, het vinden van mensen om mee te doen aan het avontuur, het bouwen van het product, alle technische onderwerpen….


phase de décollage de l'entreprise

Hoofdstuk 5: Starten

Om de lancering van het platform te verzekeren, geeft Romain Palmieri aan dat de belangrijkste aspecten financieel en menselijk zijn:

Na de lancering van ons product en nadat we de eerste tekenen van tractie zagen, dat wil zeggen meer dan de eerste duizenden, tienduizenden euro’s in de maandelijkse verkoop, begonnen we tegen onszelf te zeggen “wel, ons product heeft wel wat, zou het niet mogelijk zijn om hierrond een bedrijf op te richten”, dus zijn we begonnen met het werven van mensen, het financieren van het bedrijf op een zeer lange termijn om een centrale speler in de sector te creëren, wat onze visie was van het begin af aan.

Nogmaals, Romain Palmieri beschrijft het iteratieproces dat Groover heeft doorgemaakt. Het is een belangrijk punt in de lancering en ontwikkeling van het platform, omdat vele elementen (bedrijfsmodel, acquisitiemethoden, communicatie, technische aspecten, etc.) werden getest om voortdurend te worden aangepast.

In juni 2019 maakt Groover een eerste financieringsronde met een fondswerving van 1,3 miljoen euro via private equity fondsen, mentoren en Business Angels uit de muziek-, technologie- en mediasector. Romain Palmieri legt uit:

Essentieel in deze periode is het vinden van de juiste mensen, de juiste partners die het project op de lange termijn kunnen ondersteunen en die daadwerkelijk in staat zijn om […] het project te activeren en ervoor te zorgen dat de juiste keuzes op het juiste moment worden gemaakt.

Het technische team van Groover, waaronder Jonas Landman, heeft als doel algoritmes te ontwikkelen om kunstenaars te begeleiden naar de media, labels en professionals die het beste bij hen passen.

Aangezien we een groep van kunstenaars en een groep van media met elkaar in contact brengen, is een match in de ontmoeting tussen de twee uiterst belangrijk.


le futur de la startup

Hoofdstuk 6: de toekomst

Het doel van Groover is om de referentie te worden op het gebied van internationale promotie van kunstenaars. Romain Palmieri legt uit dat het product voortdurend in ontwikkeling is om altijd te kunnen voldoen aan de behoeften van de kunstenaars.

Het is onze ambitie om een centrale speler te worden in de dienstverlening aan kunstenaars in Europa en Noord-Amerika. Onze missie, en dit is wat ons vanaf het begin een beetje heeft gedreven, is om artiesten in staat te stellen hun muziek bekend te maken en een versneller te worden voor hun succes op een manier die zowel efficiënt, zorgzaam als transparant is.

Op lange termijn wil Groover een referentie zijn in een twintigtal landen in Europa en Noord-Amerika, zijn klantenbestand uitbreiden en het symbolische aantal van 1 miljoen geregistreerde kunstenaars bereiken.

Een podcast om u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up

In 2020 veranderen we het formaat van onze podcasts. Het doel is u te helpen bij de ontwikkeling van uw start-up door u relevante informatie over specifieke onderwerpen te bieden.

Onze podcasts zijn nu ingedeeld in hoofdstukken van +/- 3 minuten. Elk hoofdstuk is gewijd aan een specifiek thema of een specifieke ontwikkelingsfase. U kunt dus de hele podcast beluisteren of ervoor kiezen om slechts een deel ervan te beluisteren door direct de podcast te selecteren die u het meest interesseert.

Illustratie afbeeldingen: shutterstock



Posted in Entrepreneuriat.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *