21 april 2020 551 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Minicursus communicatie nr. 2: overtuigen zonder manipuleren

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Deze reeks getiteld “Minicursussen in communicatie” is ontstaan in de geest van mijn vriend Emmanuel Tourpe tijdens zijn insluitingsperiode als gevolg van de coronacrisis. Deze “minicursussen”, zoals hij ze noemt, werden in eerste instantie op zijn Facebook-feed gepubliceerd, maar ze […]

Emmanuel TourpeDeze reeks getiteld “Minicursussen in communicatie” is ontstaan in de geest van mijn vriend Emmanuel Tourpe tijdens zijn insluitingsperiode als gevolg van de coronacrisis.

Deze “minicursussen”, zoals hij ze noemt, werden in eerste instantie op zijn Facebook-feed gepubliceerd, maar ze verdienen een veel grotere bekendheid. Beperkt tot Facebook waren ze als edelsteentjes verborgen in de diepe ondergrond van een mijn. In afspraak met Emmanuel (die ik daar graag voor wil bedanken) plaatsen we ze nu ook op deze blog, zodat een groot aantal mensen er plezier aan kan beleven.

Ik had zijn “Minicursus communicatie nr.1” al eerder gepubliceerd als deel van een globale reflectie over de problemen van de communicatie toegepast op de marketingmethoden. In dit artikel vindt u zijn “Minicursus communicatie nr. 2”.

Veel leesplezier!



Minicursus communicatie nr. 2

“Overtuigen zonder manipuleren”

Wat een prachtige titel: hoe iemand overtuigen zonder te manipuleren! En dit in een tijd waarin bepaalde misbruiken van het NLP (neurolinguïstisch programmeren) of zelfs overredingstechnieken van de CIA u voor 200 euro leren hoe u kunt verleiden, de focus kunt verleggen en de aandacht krijgt van iedereen: door mee te ademen op iemands ritme, door op sluwe wijze gelijk te geven, door de mentale verdediging lam te leggen, hoe een auto te verkopen in 3 lessen.

Het Instituut voor Propaganda, dat in de jaren twintig van de vorige eeuw door Clyde Miller in de VS werd opgericht, stelde een hele reeks effectieve trucs op – deze worden overigens vandaag de dag nog altijd gebruikt in de reclame, zoals een gezicht als uithangbord om parfum te verkopen – die het mogelijk maakten het grote publiek te manipuleren via propaganda. Schopenhauer beschreef al veel eerder in “De kunst van altijd gelijk te hebben” (1830-1831) de vreselijke regels van kwade trouw en mentale illusie.


Maar hoe kunnen we dergelijke praktijken vermijden en toch effectief blijven? Hoe kunt u een boodschap overbrengen, deze doen opvallen, zonder gebruik te maken van het hele gamma aan onbewuste bronnen van verlangen en narcisme?

Het was Aristoteles die de oplossing vond, en die geldt nog altijd. Ze is erg eenvoudig: een goede tekening is beter dan een lange speech.

Wil u de mensen verbazen? Gebruik een beeld. Een metafoor. Een analogie. Een verhaal. Een gelijkenis. Niets overtuigt de menselijke geest meer dan een beeld of een verhaal. Het trekt de aandacht en creëert een samenhorigheidsgevoel. Een sterk beeld is veel overtuigender dan een rationeel bewijs: omdat het beeld rechtstreeks inspeelt op de verbeelding, het hart. En dit is het absolute geheim waarop alle communicatie berust: we zijn veel meer hart dan hersenen of rede.

Wil u overtuigen? Zoek naar een sterk beeld. Een opvallende vergelijking. Een gedenkwaardige anekdote. U zult niemand manipuleren, maar u trekt wel de aandacht en creëert vaak een gevoel van samenhorigheid. Dat is een gouden regel van communicatie. Het is de kern van de Evangeliën met de parabels, maar geldt overal waar men de kracht van het verhaal verkiest boven het geweld van de illusie. Neem eender welke stationsroman in de Verenigde Staten: voor elke theorie een beeld of een persoonlijke anekdote.
Dit is wat communiceren is: praten met het gehele wezen, verbeelding en rede, niet met zijn of haar instincten en impulsen. Communiceren is uitnodigen tot het delen van hetzelfde symbool, hetzelfde beeld, hetzelfde verhaal. Het is vertellen.



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *