Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Marktonderzoek franchises: welke kosten voor franchisenemers?

Veel ondernemers (tenminste diegenen die we ontmoeten)zitten met vragen en mythes rond franchise in hun hoofd.De projectleiders dromen ervan een ​​merk te creëren met voldoende potentieel om een ​​franchise te worden, terwijl anderen ranchisenemer willen worden. De kwestie van de kosten van franchise blijft echter moeilijk om op te helderen. Tenzij u de tijd neemt om een marktonderzoek te doen en 13 merken te vergelijken, zoals we hieronder doen.

Vergelijking van 13 franchises

We besloten om 13 merken waarvan we gegevens hadden met elkaar te vergelijken:
• chocolademerken: Monbana, Jeff de Bruges
• Café’s en bars: Au bureau, Cafe Leffe, Irish Corner
• Bakkerijen: La Mie Câline, Fournil des Provinces, Histoire de Pains
• Windows en dubbele beglazing: Tryba
• Restaurants en pizzeria’s: Courtepaille, Baila Pizza
• Bevroren yoghurt: Tutti Frutti
• Wijnhandel: Cavavin

De gehanteerde criteria

We vergeleken de gegevens zoals de oorspronkelijke contractduur, het instapgeld (vaste kosten), inningen en deelname aan advertentiekosten, de grootte van de winkel, het totale budget en de persoonlijke bijdragen, enz …

Resultaten

De resultaten verschillen sterk van het ene merk tot het andere. Het is niet onlogisch dat de grootste verschillen worden waargenomen tussen de verschillende sectoren. Zo volgende voedingsmerken in onze vergelijking min of meer dezelfde aanpak. In een geheel andere sector zoals de bouw en renovatie volgt het enige merk in onze vergelijking (Tryba) een andere weg (geen instapkosten) en een klein percentage op de aankopen (3%). Dit is te wijten aan het feit dat de franchisenemer al het material moet kopen bij het moederbedrijf dat het met winst zal terugverkopen. Het is dus niet nodig om een zeer hoge commissie op te leggen, omdat de franchisegever al voordeel haalt uit de aankopen van de franchisenemer (met uitzondering van schaalvoordelen).

Ten aanzien van de voedingsindustrie zijn er ook grote verschillen. De instapkosten variëren van € 21.000 (Jeff de Bruges) tot € 47.000 (Au Bureau, Café Leffe, …) en de kosten van 0 € (Jeff de Bruges) tot 6% van de jaarlijkse omzet (Tutti Frutti, Fournil des Provinces), met een gemiddelde van ongeveer 4-5%. Sommige merken rekenen ook een vergoeding voor marketing- en reclamekosten aan. Ze kunnen 0% te zijn … (Cavavin, La Mie Câline) en oplopen tot 2%.

Conclusie

Totaal van de inningen en overige kosten kunnen tot 10% van uw jaarinkomen vertegenwoordigen. Het is belangrijk om alles te overwegen en de verschillende franchiseconcepten met elkaar te vergelijken voordat je een contract tekent. Als u twijfelt of niet weet hoe dit aan te pakken, aarzel dan niet om ons te contacteren.

Gedetailleerde vergelijking van franchisingconcepten

Tags:

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Deel dit bericht op

Een commentaar indienen

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *