Een interessante marketingstage vinden is geen gemakkelijke opdracht. Elk jaar neem ik verschillende marketingstagiairs aan in mijn bedrijf (marktonderzoeks- en marketingadviesbureau). Telkens is het een nieuw avontuur. In dit artikel deel ik met u mijn ervaring als werkgever over 4 essentiële aspecten van de marketingstage:
- Hoe op zoek gaan naar een marketingstage?
- Een marketingstage in een groot bedrijf of in een KMO?
- Hoe maak je van je marketingstage een springplank naar werk?
- De ideale inhoud van een marketingstage in 2021
Als je wilt solliciteren bij IntoTheMinds voor een marketingstage, kan dat hier ?
De mening van Elise Cogels, die een matching-service voor stages runt
“Wat verwachten bedrijven in hun zoektocht naar een marketingstagiair?”
“Houding’ is de belangrijkste vaardigheid die rekruteerders verwachten. Het gaat dan om zelfvertrouwen, initiatief en nieuwsgierigheid. Bedrijven zijn vooral op zoek naar studenten die zich zeer snel in hun stageplaats kunnen een correcte spelling verwacht, evenals zakelijke schrijfvaardigheid. Tijdens de stage moeten de studenten prospectussen, partnerschapsdossiers, uitwisselingen met cliënten, presentaties, enz. schrijven. Allerbelangrijst is taalkennis; er een opvallend tekort aan tweetalige leerlingen in Franstalig België.
“Welk advies zou u geven aan iemand die aan het eind van zijn stage een vast contract wil krijgen?”
Vraag er om! Wacht niet tot het voorstel van uw stagebegeleider komt. Laat hen weten dat je het avontuur in hun bedrijf zou willen voortzetten en vraag hen erover na te denken en na te gaan wat mogelijk is. Dit toont uw motivatie en zorgt ervoor dat je je wilt engageren. Wacht niet tot kansen naar je toe komen en ga ze achterna. Wees winstgevend. Probeer tijdens je stage opdrachten te doen die geld kunnen opleveren voor het bedrijf. Als je werk winstgevend is, ligt het voor de hand om je in te huren.
Hoe vind je een marketingstage?
Methode 1: gespecialiseerde websites
De meeste stages zijn tegenwoordig te vinden op “matchmaking”-platforms, d.w.z. websites waarop stagiairs hun cv’s en bedrijven hun sollicitaties kunnen plaatsen. Er bestaan tal van dergelijke platforms, al naargelang het land waar je heen wilt. Ik heb hieronder een kleine overzicht gemaakt. Algemene sites zoals LinkedIn, Stepstone, …die allemaal hun aanbod om stages te dekken hebben afgeslagen, laat ik buiten beschouwing
Land | Sites voor marketingstages zijn |
België | student.be, elisecogels.com (interessant systeem gebaseerd op stagelijsten) |
Frankrijk | stage.fr, indeed.fr, jobs-stages.letudiant.fr, studentjob.fr, iquesta.com, regionsjob.com, jobteaser.com |
Duitsland | meinpraktikum.de, www.praktikum.info, www.praktikumsstellen.de |
Italië | it.indeed.com, lavoroestage.it |
Methode 2: bedrijfswebsites
Grote bedrijven hebben over het algemeen een sterke stagecultuur. De rubriek met vacatures op hun website bevat wellicht dus ook stageaanbiedingen. Maar pas op voor de concurrentie. Er is veel vraag naar deze bedrijven en het aanbod is veel lager dan de vraag. Zorg dus voor een plan B, tenzij je wordt uitgekozen. In Duitsland vormt stage een zeer belangrijk onderdeel van het leerplan. Als je naar Duitsland wilt, heb je meer kans om grote bedrijven te vinden. Sommige van hen hebben een specifieke afdeling voor het beheer van stagiairs (Bosch, Mercedes, …).
Methode 3: ongevraagde solliciteren via e-mail
Deze methode lijkt misschien wat verouderd, maar werkt goed bij KMO’s. In Frankrijk bijvoorbeeld heeft 96,18% van de ondernemingen minder dan 10 werknemers (bron: INSEE [Franse site]). Marketing is voor de meeste van deze ondernemingen dan ook een secundaire activiteit. Spontaan een stage voorstellen aan een KMO-eigenaar zal zeker zijn of haar aandacht trekken, op voorwaarde dat het project duidelijk is en de waarde ervan duidelijk is. Er is niets vervelender dan een generieke e-mail in bcc te ontvangen. Zorg er dus voor dat uw inleidende e-mail persoonlijk is en een probleem identificeert dat u wilt oplossen. Het kan gaan over aanwezigheid in sociale media, inbound marketing (Engels), SEO, content creatie, prospect identificatie, marktonderzoek, …. Alles is mogelijk, zolang het maar specifiek is en waarde oplevert. Voor concrete ideeën over wat je kunt aanbieden, zie de paragraaf “Wat zou de ideale inhoud van een marketingstage moeten zijn?
Methode 4: het telefoongesprek
Ook deze methode lijkt misschien ouderwets, maar zij heeft een voordeel: een student die de moeite neemt om te bellen en zich voor te stellen, valt op. Zo koos ik een (Franse) student die in 2021 stage liep bij IntoTheMinds en aan wie we een vast contract voor 2022 aanboden. Motivatie wordt gemakkelijker overgebracht via spraak dan in een e-mail die naar 50 bedrijven tegelijk wordt gestuurd. Als je besluit de telefoon te gebruiken, zorg er dan voor dat je van tevoren het bedrijf leert kennen en een concreet onderwerp voorstelt dat de baas zou kunnen interesseren (zie de paragraaf over dit onderwerp “Hoe maak je van je marketingstage een springplank naar werk? “).
De mening van Mathieu Lapras, directeur van Stage.fr
Wat is het percentage van marketingstages in het totale stageaanbod?
Ongeveer 20%.
Wat voor soort bedrijven zitten te springen om marketingstagiairs?
Alle soorten bedrijven in de meest bekende sectoren, met een groot aantal digitale bedrijven, van startups tot kmo’s, en ook grote CAC 40-bedrijven
Wat zijn de meest gevraagde vaardigheden voor een marketingstage
Typische ondersteuning rond commerciële activiteiten, waaronder
- definitie van de marketingstrategie
- het opstellen van kennisgevingen van behoefte
- monitoring van de prestaties van bestaande en nieuwe regelingen
- opbouw van de marketing (plan en operaties) en digitale routekaart
- monitoring van nieuwe instrumenten of diensten en/of verbetering van bestaande instrumenten en diensten (herontwerp van sites, verbetering van de gebruikerservaring, UX, enz.)
- ontwikkeling van en toezicht op strategieën voor klantenbinding en klantenwerving in overeenstemming met de marketingstrategie
- ontwikkeling van verkooppraatjes
- ondersteuning van de verkoopafdelingen door het verstrekken van technische expertise en ondersteuning in het veld tijdens de lancering van verkoopactiviteiten en nieuwe producten
Ten slotte moet je over een goede kennis beschikken van Microsoft Office en van het Engels, zowel gesproken als geschreven.
Een marketingstage in een groot bedrijf of in een KMO?
Hoewel grote bedrijven aantrekkelijker zijn vanwege hun naam, mogen KMO’s niet worden onderschat. Zij hebben voordelen die de anderen niet kunnen bieden. Hieronder een tabel met een overzicht van de voor- en nadelen van deze drie categorieën bedrijven voor uw marketingstage.
Voordelen | Nadelen | |
Grote bedrijven (>250 werknemers) |
|
|
KMO’s (tussen 20 en 250 werknemers) |
|
|
Zeer kleine ondernemingen (minder dan 20 werknemers) |
|
|
Hoe van een marketingstage een springplank naar werk maken?
De beste manier om na je stage te worden aangenomen is winstgevend te zijn geweest. Het spijt me dat ik het zo bot zeg, maar het is een economische realiteit die je onder ogen moet zien. Als je meer “binnenbrengt” dan je kost, zal de bedrijfsleider je willen houden. Er zijn slechts twee manieren
om uw toegevoegde waarde aan te tonen:
- of je helpt om klanten te vinden
- of je helpt bij de uitvoering van klantprojecten
In beide gevallen zal de waarde die je het bedrijf brengt groter zijn dan wat je het kost. Een baas kan redelijkerwijs de kans niet negeren om je te houden om deze waarde te bestendigen.
Als je een marketingstage wilt omzetten in een vaste baan, moet je ervoor zorgen dat de inhoud van de stage je zal helpen deze doelen te bereiken. In de volgende paragraaf geef ik mijn advies over hoe je een stage kunt creëren die de beste kans op succes biedt.
Wat zou de ideale inhoud van een marketingcursus moeten zijn?
Uitgaande van het idee dat het CDI het natuurlijke verlengstuk is van een succesvolle marketingstage, heb ik een lijst opgesteld van onderwerpen waarvan ik denk dat ze de meeste kans maken om uw toegevoegde waarde aan te tonen.
SEO (Search Engine Optimalisation)
SEO is tegenwoordig een essentieel onderdeel van digitale marketing. Ik vraag me af hoe zoveel bedrijven het nog kunnen verwaarlozen. Naar mijn mening moet een goede marketingstage (digitaal of niet) een SEO-gedeelte bevatten: opleiding in de belangrijkste beginselen van SEO, zoekwoordenonderzoek met klassieke tools (Search Console, Ahrefs, Moz, …) en implementatie op de website van het bedrijf.
Content marketing
Inbound marketing (Engels) is een essentieel kanaal voor klantenwerving. Het staat niet tegenover outbound; het vult het aan. Het is dan ook ondenkbaar om niet al in een vroeg stadium vaardigheden te ontwikkelen in het creëren van online-inhoud. Dit kunnen blogs zijn (al mijn marketingstagiaires doen dit) of video’s.
Operationele projecten
Als ik een stagiair aanneem, laat ik hem/haar graag aan echte klantenprojecten werken. Zo leert hij het meest. Dit is ook hoe zijn of haar persoonlijkheid naar voren komt en hoe ik zijn of haar bijdrage aan het succes van het bedrijf kan meten.
Studie van een nieuwe markt (nieuw segment, nieuw gebied)
Marktonderzoek lijkt mij een zeer geschikt onderwerp voor een marketingcursus. De oefening mag echter niet theoretisch zijn, maar moet beantwoorden aan een reële behoefte. In een groot bedrijf lijkt me dit soort onderwerpen moeilijk aan te pakken. Anderzijds kan een KMO of een zeer kleine onderneming er echt belang bij hebben nieuwe markten te ontdekken. Dit kan inhouden dat een nieuw marktsegment wordt onderzocht of dat een exportmarkt wordt bestudeerd. Het is een echte troef om voorstellen te kunnen doen betreffende het land en de overheidssteun die beschikbaar is om erheen te gaan. Denk aan het inwinnen van informatie bij ondersteunende structuren voor ondernemers en stel concrete oplossingen voor uw bedrijf voor.
Tags: Marktonderzoeksbureau Frankrijk