Listminut, het platform voor de uitwisseling van diensten tussen particulieren, is van naam veranderd. Na een zorgvuldig voorbereide rebranding-operatie werd gekozen voor Ring Twice In een podcast opgenomen aan de vooravond van deze verandering, vertelt Jonathan Schockaert, oprichter van Listminut/Ring Twice, ons alles over de reden van deze rebranding, de voorbereiding ervan en de verwachtingen die ze wekt.
Ring Twice in cijfers
- 300.000 mensen geregistreerd op het platform
- 100.000 geregistreerde dienstverleners
- 36.000 reguliere dienstverleners
- 80% minder toestroom tijdens de covidcrisis
- 27 werknemers
- op abonnementen gebaseerd businessmodel vanaf april 2019
- 1 à 2 mensen zetten elke week hun passie om in een job dankzij Ring Twice
Listminut is een project dat in 2013 begon in een studentenkamer. De startup is niet echt een startup meer, want ze telt momenteel 27 werknemers. Dankzij deze dienst kunnen particulieren tegen betaling diensten aanbieden of ontvangen (doe-het-zelf, babysitten, schoonmaken, enz.). Bijna 300.000 mensen zijn geregistreerd, wat het tot een echt succesverhaal maakt.
In deze podcast blikken we terug op de reis van Listminut en de redenen voor de rebranding-operatie die zelfs de naam zal beïnvloeden. Listminut wordt Ring Twice en dat heeft meerdere gevolgen.
Rebranding: een onverwachte trigger
De rebranding van Listminut vindt zijn oorsprong in een heel bijzonder, maar niettemin terugkerend verhaal: rechtstreeks contact met klanten. Ondernemers zijn vaak zo druk bezig met hun bedrijf dat ze het belangrijkste vergeten: praten met en begrip hebben voor hun klanten.
Dit is precies wat ik het “kop-in-het-zand”-syndroom noem waar de oprichters van Listminut aan leden. Zoals Jonathan Schockaert het heel goed uitlegt, dacht hij dat hij zijn gebruikers kende en zag hij het nut niet in om met hen te praten. Zijn medeoprichters overtuigden hem om de sprong te wagen en het was een openbaring.
Het moment dat we onze gebruikers begonnen te ontmoeten was eigenlijk de trigger. We stonden wel in contact met onze gebruikers, en we dachten dat we ze kenden. Maar eigenlijk was dat niet zo.
Jonathan Schockaert, Ring Twice
Waarom heb je besloten om de naam Listminut te veranderen in Ring Twice?
In deze podcast bespreekt Jonathan Schockaert de redenen voor de rebranding en de oorsprong van de naam Ring Twice. De rebranding is gebaseerd op het feit dat het menselijke aspect centraal staat in het succes van het Listminut-model.
Zoals Jonathan Schockaert uitlegt, heeft de covidcrisis het denken over het veranderen van de naam zeker versneld. Terwijl Listminut een omzetverlies van 80% leed als gevolg van covid, zag het ook een golf van vrijgevigheid vanuit zijn gemeenschap. Aanbieders uit alle lagen van de bevolking, overweldigd door de gezondheidscrisis, boden vrijwillig hun hulp aan.
Naast de transactionele aspecten zijn de dienstverleners de echte toegevoegde waarde. Zij zijn het zichtbare gezicht van het platform wanneer zij naar de klanten thuis gaan. De rebranding heeft dan ook tot doel het belang van de menselijke relatie terug centraal te stellen in het bedrijfsmodel van Ring Twice.
De naam is er om de waarden te materialiseren die ten grondslag liggen aan de relatie tussen cliënten en dienstverleners. Dikwijls komt er een echte vertrouwensrelatie tussen hen tot stand. De klant begroet de dienstverlener als een vriend die “twee keer aanbelt” om herkend te worden en de deur open te krijgen.
Een nieuwe naam voor internationale ambities
De verandering van identiteit is ook bedoeld om de internationale ambities van Ring Twice te ondersteunen.
Het platform werd in 2016-2017 al op de Franse markt (in Parijs) gelanceerd, maar de operatie bleek een mislukking.
Met deze nieuwe identiteit wil Jonathan Schockaert in de komende 2-3 jaar de buitenlandse markten veroveren. We wensen dit veelbelovende bedrijf veel geluk. Met enkele aanpassingen is het bedrijfsmodel perfect kopieerbaar op andere markten.
Hoe heeft Listminut zijn rebranding voorbereid?
Het rebrandingproject werd al twee jaar overwogen. Het was echter niet de bedoeling de naam te veranderen. De gehechtheid aan “Listminut”, maar ook de impact op SEO, waren obstakels. Met 50% van de omzet vormt SEO voor Listminut inderdaad het belangrijkste kanaal om klanten te vinden.
Jonathan Schockaert herinnert ons er terecht aan dat het logo, de visuals en de naam slechts het topje van de ijsberg zijn in een rebranding-operatie. Bij het veranderen van een identiteit komt veel meer kijken, en het is noodzakelijk om alle details van het project tot in detail te plannen in een tijdschema.
Ook de keuze van het tijdstip is niet onbelangrijk. In het geval van Ring Twice werd voor oktober gekozen. De activiteit van het platform wordt inderdaad gekenmerkt door een zekere seizoensgebondenheid (denk aan doe-het-zelf- en tuinwerkzaamheden in de zomer). De activiteit is nog altijd hoog in oktober, maar het gevaar voor SEO is minder groot. Jonathan legt uit dat het daarom nog altijd mogelijk is de situatie in oktober recht te zetten als er iets misgaat.
Wat de SEO betreft, is sinds een maand één persoon voltijds met dit aspect belast. De meest ingewikkelde taak is om één voor één contact op te nemen met alle websites die een backlink naar de oude site hebben gemaakt om hen te vragen deze bij te werken. Gelukkig kan je rekenen op de 301 redirect om te helpen wanneer dit niet mogelijk is.
Geplaatst in Ondernemerschap.