Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Italië: een wet doet de markt van oude boeken op haar grondvesten daveren

Als u een marktonderzoek uitvoert, is het belangrijk om alle externe factoren die de marktcondities kunnen beïnvloeden, te onderzoeken. En er bestaat een eenvoudige methode voor, de PESTEL-analyse. Het doel van dit artikel is niet om u opnieuw uit te leggen hoe PESTEL werkt, maar om te illustreren hoe zogenaamde exogene factoren het concurrentielandschap radicaal kunnen veranderen. Het voorbeeld dat ik wil aanhalen, is dat van de markt van oude boeken in Italië.

Het is geen goed idee om in Italië oude boeken te verkopen

Sommigen van u herinneren zich misschien nog dat ik in een vorig artikel mijn passie voor oude boeken over mineralogie heb aangehaald. Net voor Kerstmis kwam ik uit op een boek uit de 18de eeuw dat ik graag aan mijn kleine collectie wilde toevoegen. Het boek werd aangeboden door een boekhandel in Piemonte (Italië). Ik nam contact op en sprak een kleine korting af. Ik dacht dat de deal gesloten was (we hadden € 100 afgesproken) tot de boekhandelaar (die ook voorzitter was van de ALAI, de Italiaanse federatie van oude boeken, het Italiaanse equivalent van SLAM in Frankrijk) me meedeelde dat hij eerst een uitvoervergunning moest aanvragen, omdat het boek langer dan 50 jaar geleden was gedrukt. Zoiets had ik nog nooit gehoord. In alle andere landen hangt de vereiste van een uitvoervergunning af van de leeftijd van het boek en vooral van de prijs ervan. In Frankrijk bijvoorbeeld is een vergunning vereist voor boeken van meer dan 100 jaar oud waarvan de waarde hoger is dan € 50.000,00. In Duitsland gelden dezelfde regels. Maar niet in Italië, waar een boek van € 1, gedrukt in 1964 nu een goedkeuring moet krijgen om de grens over te gaan! Als u Italiaans kunt lezen, mis dan zeker niet het artikel van Umberto Pregliasco, voormalig voorzitter van de ALAI, die deze bespottelijke toestand beschrijft.

Wat zijn de gevolgen voor de markt van oude boeken?

De Italiaanse wet is volledig verschillend van die in de buurlanden. De Italiaanse politici hebben een unieke situatie gecreëerd die de Italiaanse markt isoleert en diegenen die zich in oude boeken specialiseren onder druk zet. Een buitensporig strenge regelgeving kan inderdaad leiden tot willekeur bij potentiële klanten, die liever naar een land gaan waar de wet minder streng is en minder tijd vergt om zo vlugger van hun aankoop te kunnen genieten.

Een dergelijke wet creëert uiteindelijk ook een uitzonderlijke situatie op in de Europese Gemeenschap, waarvan het vrije verkeer van goederen één van de basispijlers is. Ze isoleert Italië van de rest van Europa en maakt er een « lokale » in plaats van internationale markt van. De wet van vraag en aanbod in een dergelijke situatie gaat wegen op de concurrentie: het aanbod blijft gelijk, maar de vraag stort in elkaar (het aantal verzamelaars van oude boeken in Italië is onvoldoende om het binnenlandse aanbod in te vullen). Dus kan er druk ontstaan op de prijzen op de Italiaanse markt. De toegestane kortingen komen dan overeen met de « wachtpremie » die geduldige klanten wellicht zullen krijgen.

 

Conclusie

Denk er bij uw marktonderzoek aan om ook externe factoren in rekening te brengen. De dynamiek van een markt kan aanzienlijk veranderen door exogene factoren waarop u geen invloed hebt. Het is altijd beter om de factoren te kennen vooraleer u uw onderneming start.

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *