2 december 2020 480 woorden, 2 min. gelezen

De stilte van elektrische voertuigen wordt in vraag gesteld

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Elektrische voertuigen hebben intussen aangetoond dat ze bijzonder stil zijn, wat stadsbewoners zeker op prijs stellen. Wie droomt er niet van een stad met veel minder geluidsoverlast? Vele getuigenissen en studies (Engels) hebben echter ook problemen in verband met deze […]

Elektrische voertuigen hebben intussen aangetoond dat ze bijzonder stil zijn, wat stadsbewoners zeker op prijs stellen. Wie droomt er niet van een stad met veel minder geluidsoverlast? Vele getuigenissen en studies (Engels) hebben echter ook problemen in verband met deze afwezigheid van lawaai aangetoond. De EU legt daarom in 2021 een verordening, AVAS (AVAS: Acoustic Vehicle Alert System), op. Meer daarover hieronder.

Het blijkt dat de uiterst stille motor van elektrische auto’s bijzonder gevaarlijk is voor voetgangers, vooral slechtzienden of blinden, evenals voor fietsers. In 2019 heeft de Europese Unie een nieuwe verordening (Engels) voor elektrische voertuigen ingevoerd: er moet nu een geluidszender in worden opgenomen.

AVAS: een akoestisch waarschuwingssysteem voor elektrische voertuigen

Volgens een door de EU uitgevoerde studie komen gemotoriseerde voertuigen bijzonder dicht in de buurt van voetgangers tijdens het achteruitrijden en bij lagere snelheden.

De zender (AVAS: Acoustic Vehicle Alert System) moet daarom hoorbaar zijn wanneer de bestuurder in achteruit of minder dan 20 km/u rijdt. Het doel is ervoor te zorgen dat voorbijgangers worden gewaarschuwd door de aanwezigheid van de bestuurder.

Na een moeilijk jaar voor de automobielmarkt en nieuwe wetgeving op het gebied van emissies zullen de fabrikanten ervoor moeten zorgen dat de modellen die vanaf 1 juli 2021 op de markt worden gebracht, met het AVAS-systeem uitgerust zijn.

Er wordt ook over gesproken of het zinvol is elektrische voertuigen een constant geluid te laten produceren om hun aanwezigheid aan te kondigen.

Hoewel fabrikanten van elektrische voertuigen al enkele jaren promoten hoe stil hun voertuigen zijn, zullen ze deze strategie moeten heroverwegen om ze aan te passen aan de nieuwe specificaties van hun voertuigen.

Een goed voorbeeld van reclame gericht op het stille aspect van elektrische voertuigen is die van Jaguar in 2018.

Frank Welsh (Volkswagen) had het in mei 2019 hierover (Engels). Hij gelooft dat de afwezigheid van geluid in e-cars deel uitmaakt van het DNA ervan. Voor hem zal het geluid heel anders moeten zijn in vergelijking met het geluid van voertuigen met verbrandingsmotoren om het futuristische imago van het product te behouden.

Fabrikanten laten allemaal hun verbeelding de vrije loop om het geluid van hun voertuigen een dergelijk imago te kunnen geven: bassen, gedempt geluid om door voorbijgangers te worden gehoord zonder de passagiers te storen, akoestisch geluid, samenwerking met muzikanten, enz.

Alle fabrikanten zijn het erover eens dat het belangrijk is om een geluid te zoeken dat past bij de identiteit van de auto en het merk. We kunnen ons dus verwachten aan een aantal leuke en misschien zelfs afschrikwekkende verrassingen als we tijdens een wandeling nieuwe geluiden ontdekken.

Nissan, dat met haar onderzoek op dit onderwerp had geanticipeerd, heeft al in 2017 een geluidsmodel op zijn Canto-model geïntegreerd, vooral op op basis van veiligheidsrichtlijnen.

Meer hierover:



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *