17 september 2021 712 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 15 maart 2022

Bloggen: mijn 5 favoriete inspiratiebronnen en tools

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Waar ideeën vinden voor het schrijven van content die verkeer naar uw website leidt? Dat is de vraag van $1m die elke inbound marketeer (Frans) zich stelt. Na meer dan 15 jaar bloggen en 4000 artikelen geef ik hier mijn […]

Waar ideeën vinden voor het schrijven van content die verkeer naar uw website leidt? Dat is de vraag van $1m die elke inbound marketeer (Frans) zich stelt. Na meer dan 15 jaar bloggen en 4000 artikelen geef ik hier mijn 5 inspiratiebronnen en de 5 tools die ik altijd gebruik.

Inhoud

Als u maar 30 seconden heeft

  • Ik heb 5 inspiratiebronnen voor mijn artikelen: nieuws, industrie-informatie, SEO-onderzoek, wetenschappelijke artikelen, de Google-zoekmachine
  • Ik gebruik 5 tools om inspiratie op te doen: Get Day Trends, Google Trends, Ahrefs, Google Search Console, Google Scholar
  • Trefwoordonderzoek met Ahrefs laat me toe om onderwerpen te detecteren die verkeer aantrekken en weinig concurrentie hebben
  • Door de dagelijkse trends te volgen, kan ik zeer snel reageren op het nieuws en als eerste een artikel over een bepaald onderwerp publiceren

Inspiratiebron nr. 1: het nieuws

Inhoud die relevant is voor de actualiteit is het meest waarschijnlijk om publiekspieken op uw site te genereren. Als u het nieuws op de voet volgt, kunt u, als u snel schrijft, ook als eerste in Google worden vermeld.

Om “hot” content te identificeren gebruik ik de volgende tools

  • Trends op Twitter met Get Day trends
  • Zoektrends via Google Trends
  • Kranten lezen: ik lees elke dag 3 zakenkranten om mijn marketingdenken te stimuleren

Case study: hoe ik mijn verkeersrecord brak dankzij LIDL

advertising sneakers LidlEn 2020, entre Noël et Nouvel An, j’ai repéré un matin sur Get Day Trends qu’un hashtag explosait. Il s’agissait de #LIDL. Le supermarché low-cost venait de mettre en vente en France ses “sneakers” et les twittos français s’enflammaient. J’ai donc écrit très rapidement un article sur le phénomène. Je l’ai poussé sur Twitter et il m’a permis d’engranger plusieurs milliers de visites en quelques jours.Inspiratiebron nr. 2: sectorbewaking

Elke ochtend maak ik een kort overzicht van sectornieuws: detailhandel, IT/digitaal, ondernemerschap, media. In het bijzonder kijk ik naar het nieuws over fondsenwerving op 3 verschillende sites om de dynamiek van het startup-ecosysteem te begrijpen.

Op die manier kan ik:

  • snel belangrijke kwesties opsporen in de sectoren waarin ik geïnteresseerd ben en zo nodig een blogbericht schrijven
  • verbanden leggen tussen sectoren, met name wat betreft het gebruik van nieuwe technologieën, en ook hier analyses met toegevoegde waarde te verstrekken

TIP

De toegevoegde waarde van een verhaal komt van de kruisbestuivingen die je kunt maken. Probeer een bekend verhaal niet anders te vertellen. Maak vergelijkingen en aarzel niet om uw mening te geven.


Inspiratiebron nr. 3: Ahrefs

Een van de meest gebruikte technieken is het identificeren van trefwoorden die zoekvolume genereren en niet erg “concurrerend” zijn. Het enige wat overblijft is een artikel te schrijven rond het trefwoord in kwestie.

Om dit te doen heeft u een gespecialiseerde tool nodig zoals Ahrefs (of Moz of SEO Majestic). Zo kunt u urenlang families van trefwoorden onderzoeken en zoeken naar de trefwoorden die u het interessantst vindt. In het onderstaande voorbeeld toont een zoekopdracht naar “datavisualisatie” een zoekvolume van 2700/maand en een moeilijkheid van 2 om in de top 10 zoekresultaten te komen.

data visualisation analyse SEO Ahrefs

Zo ben ik erin geslaagd mijn artikel over datavisualisatie en dat over datavoorbereiding bovenaan de zoekresultaten te krijgen.

Tip

Als u Ahrefs gebruikt, zorg er dan voor dat u alleen zoekwoorden kiest met een volume van meer dan 1000 en een KD (Keyword Difficulty) score van minder dan 5.


Inspiratiebron nr. 4: wetenschappelijke artikelen

Mijn andere bron van inspiratie is het doorbladeren van artikelen in wetenschappelijke tijdschriften op mijn vakgebied. Ik heb een lijst van 8 titels die ik om de 2 maanden doorneem. Op die manier kan ik interessante studies spotten en over de resultaten ervan schrijven op mijn blog.

Tip

Maak een alert aan in Google Scholar om op de hoogte te blijven van de laatste publicaties over de onderwerpen die u interesseren. U bent altijd op de hoogte van de nieuwste kennis en kunt uzelf positioneren als een referentie.

how to create an alert in google scholar


Inspiratiebron nr. 5: Google

Als laatste inspiratiebron vermeld ik de Google zoekmachine zelf. De suggesties die Google geeft wanneer u uw zoekwoorden intypt, zijn terugkerende zoekopdrachten. Dus u kunt ze gebruiken om inspiratie op te doen.

Tip

Gebruik het sterretje om nieuwe en interessante trefwoordcombinaties te ontdekken. In het onderstaande voorbeeld kunt u zien welke woorden worden ingetikt vóór het trefwoord “marktonderzoek”.

market research search on googlePosted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *