24 februari 2017 519 woorden, 3 min. gelezen

Beïnvloeders in 2017: niet te vergelijken met 20 jaar geleden

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Onlangs zag ik op tv een korte reportage over een bijeenkomst van beïnvloeders in een trendy buurt van de Franse hoofdstad. Ik moet bekennen dat de reportage erg ontspannend was; de reacties van de aanwezigen waren zeer grappig. Jongen mensen […]

Onlangs zag ik op tv een korte reportage over een bijeenkomst van beïnvloeders in een trendy buurt van de Franse hoofdstad. Ik moet bekennen dat de reportage erg ontspannend was; de reacties van de aanwezigen waren zeer grappig. Jongen mensen met als gemeenschappelijk kenmerk hun leeftijd (onder de 18 jaar) en hun capaciteit om virtuele massa’s bijeen te krijgen. Hun antwoorden op de vragen van de journalist waren zeer smaakvol. De arme journalist poogde tevergeefs om een tastbare uitleg voor hun activiteit te krijgen.

Aan een adolescent die zei “Ik ben een beïnvloeder”, vroeg de welwillende en bewust naïeve journalist “Wat betekent dat dan precies?” Wel…, gewoon, ik beïnvloed de mensen… Ik maak video’s en andere personen bekijken die”. Het is allemaal erg duidelijk.

Uit de antwoorden van deze jongeman bleek dat hij maar een vaag idee had over de last die op zijn schouders rust, over de hoop die in hem wordt gesteld door het merk dat  hem op deze speciale avond uitnodigde. En toch mag zijn belang niet worden onderschat, want zijn expertise en bemiddeling zijn cruciaal om een fel gezochte marketinggroep te bereiken: de 12 tot 24-jarigen. Deze beïnvloeders 3.0 zijn tegenwoordig overigens het best geplaatst om de boodschap van de merken door te geven.

De beïnvloeders van vandaag hebben echter lang niet hetzelfde DNA als die van 20 jaar geleden. Er is een radicale verandering opgetreden.

20 jaar geleden was het beïnvloeden van anderen weggelegd voor personaliteiten, belangrijke en/of charismatische personen : politici, acteurs, wetenschappers op hoog niveau. Zij werden gerespecteerd, gehoord en gevolgd voor hun ideeën, hun ernst, hun kennis. De ernst van wat zei zegden, vormde de basis voor hun geloofwaardigheid. Of zoals de theorie van Robert Cialdini, professor aan Harvard die bekend is om zijn werken over de overredingskracht, het stelt: men kan stellen dat deze personen autoriteit hadden dankzij hun eloquentie.

Vandaag beïnvloeden de «beïnvloeders» niet meer door de kwaliteit van hun argumentatie of de intrinsieke kwaliteit van hun discours. Hun invloed ligt in hun vaardigheid om te entertainen, om dezelfde taal te spreken als de fans van hun generatie, iets wat buiten bereik van de meeste klassieke marketeers ligt. De vaardigheid om te kunnen communiceren met een bepaalde semantiek en unieke stijl, geeft hen een communicatiemonopolie bij de 12 tot 24-jarigen.


Kort

Het valt op hoezeer de invloedsgenen de voorbije jaren met de opkomst van de sociale netwerken zijn veranderd. Terwijl beïnvloeding 20 jaar geleden iets was voor experts en erudiete mensen, is de kracht om de kunnen entertainen en dezelfde taal te spreken vandaag de dag even (misschien zelfs meer) belangrijk. Geen tussenpersonen meer nodig om  jongeren, het sleutelsegment van merken, te bereiken. De sociale netwerken hebben alle filters weggewerkt die van communicatie een gecodeerde, stereotiepe, en daardoor voor deskundigen voorbehouden, oefening maakten.  Het is enerzijds geruststellend, anderzijds ook verontrustend omdat het beschikbare « deel van de hersenen », ons vermogen om aandachtig te zijn, nu wordt aangeboord door inhoud die intrinsiek minder informatief is. Is dat niet de mediocriteit die ik aankondigde in een artikel in 2016?

 





Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *