28 november 2018 670 woorden, 3 min. gelezen Laatste update : 10 juni 2020

AI in de media: BBC4 zendt programma uit dat door een machine is gemaakt

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Op 4 en 5 september vond in het Verenigd Koninkrijk een unieke televisie-ervaring plaats op een van de BBC-kanalen. Op BBC4 werden 2 uitzonderlijke avonden gewijd aan kunstmatige intelligentie, met als titel “Joy of AI”. Naast de documentaires waarmee de […]

Op 4 en 5 september vond in het Verenigd Koninkrijk een unieke televisie-ervaring plaats op een van de BBC-kanalen. Op BBC4 werden 2 uitzonderlijke avonden gewijd aan kunstmatige intelligentie, met als titel “Joy of AI”. Naast de documentaires waarmee de kijkers zich vertrouwd konden maken met dit complexe thema, waren deze twee avonden ook een proeftuin voor het uitzenden van een programma dat volledig door een algoritme was ontworpen. Het is dit unieke programma dat we u uitnodigen om te ontdekken in het artikel van vandaag.

Kunstmatige intelligentie is een revolutie in de wereld van de media

Deze hoofding was het onderwerp van een presentatie die ik op 15 november 2019 gaf bij de BMMA (Belgium Management and Marketing Association). Onze marketing intelligence laat zien dat kunstmatige intelligentie nu wordt gebruikt op alle niveaus van de mediawaardeketen: ontwerp, productie, analyse, consumptie, levering, monetarisatie. Hier zijn de 6 hoofdcategorieën waarrond we onze analyse hebben gestructureerd en die we hebben geïllustreerd met tientallen echte voorbeelden. Indien u een volledig rapport over dit onderwerp wenst, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen.
De algoritmes en platforms om ze te draaien zijn nu vlot toegankelijk en stellen mediaorganisaties in staat om hun eerste experimenten te starten. In het bijzonder hebben we veel initiatieven waargenomen rond de extractie van metadata met behulp van Speech-to-text en NLP (Natural Language Processing), met gezichts-, object- en plaatsherkenning. Use cases moeten nog worden uitgevonden en het moet worden toegegeven dat sommige ervan technische experimenten zijn die niet noodzakelijkerwijs echte bedrijfswaarde genereren.

Een programma volledig gerealiseerd door algoritmes

Om terug te keren naar BBC4: het hoogtepunt van de avond was ongetwijfeld het programma “Made by Machine”, dat de kijker een uur lang de mogelijkheid bood om de productie van een kunstmatige intelligentie te bekijken die geprogrammeerd was om fragmenten uit de BBC-archieven samen te voegen. Het team dat aan dit project heeft gewerkt, heeft op verschillende fronten moeten vechten om dit resultaat te bereiken:

1. selectie van programma’s uit de BBC-archieven

Aangezien het DNA van BBC4 uniek is (het is een kanaal gericht op een publiek dat op zoek is naar gespecialiseerde informatie), is de eerste uitdaging het doorzoeken van de BBC-archieven naar programma’s waarvan het DNA waarschijnlijk overeenkomt met dat van BBC4.

2. het uitsnijden van de scènes

Nadat de archieven waren voorgeselecteerd, werden andere algoritmen gebruikt om er consistente extracten uit te halen. Er zijn verschillende technieken gebruikt om deze consistentie te respecteren. Wij nodigen u uit om contact met ons op te nemen als u hierover meer wilt weten.

3. montage

Tot slot heeft een algoritme de verschillende scènes bij elkaar gebracht om het programma samen te stellen. Het is dit resultaat dat u hieronder kan bekijken.

Conclusie

Laten we allereerst de BBC feliciteren met haar pioniersgeest. In de eerste plaats investeert de eerbiedwaardige Britse instelling, via haar BBC R&D-afdeling, aanzienlijke bedragen in het experimenteren en ontwikkelen van de meest geavanceerde technieken voor de media. Kunstmatige intelligentie in het bijzonder staat centraal in het onderzoek van de R&D-divisie en de prijs die de BBC won op IBC 2018 is het bewijs van haar uitmuntendheid.
Dan is er wel nog wat moed nodig om een programma uit te zenden dat door een machine werd ontworpen. Want wat de uitzending de toeschouwers leerde, is dat de technologie nog lang niet in staat is om de mens te vervangen. De uitzending “Made by Machine” was inderdaad verre van perfect. Technisch gezien waren de overgangen tussen de scènes verre van oordeelkundig, maar de assemblage zelf gaf de indruk van een onsamenhangend resultaat waarvan de rode draad meer te vinden was in de vertegenwoordigde plaatsen dan in het verhaal. Kortom, de ontwikkelde algoritmes zijn in staat om audiovisuele fragmenten te vinden die overeenkomen met een plaats of een persoon, maar zijn nog ver verwijderd van de mogelijkheid om uit dit ruwe materiaal een verhaal samen te stellen. Creativiteit is precies datgene wat de kunstmatige intelligentie mist en daarom zal de mens zijn centrale rol in de maatschappij niet snel verliezen.



Posted in Diverse.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *