Waarschuwing voor misbruik van intellectuele eigendom

Waarschuwing voor misbruik van intellectuele eigendom

Het misbruik van intellectuele eigendom is een probleem dat zijn oorsprong vindt in China en zich snel ontwikkelt in Europa. Het gaat om een Chinees merk dat intellectuele eigendomsrechten op namaakproducten probeert te verwerven. Me. Jérôme Tassi, die wij eerder al interviewden met betrekking tot de zaak van PicRights, geeft toelichting bij dit steeds meer voorkomende fenomeen. Als geïnformeerd waarnemer sinds verscheidene jaren, geeft hij ons enkele typische voorbeelden en haalt hij de oorzaken aan.

Misbruik van intellectuele eigendom

Misbruik van intellectuele eigendom komt in het geval van Chinese bedrijven neer op parasitisme. Deze bedrijven vervalsen volkomen legitieme voorwerpen, handelsmerken en logo’s en proberen hun namaakontwerpen bij de Europese autoriteiten te laten registreren. Als zij enerzijds door de mazen van het net van het Bureau voor de bescherming van intellectuele eigendom glippen en anderzijds het legitieme handelsmerk niet goed oplet, krijgt het Chinese bedrijf een legitieme titel voor een namaakmodel.



In 2020 diende  China in Europa 29.000 aanvragen voor intellectuele eigendom in.



China is nummer 1 op de ranglijst van ingediende aanvragen van intellectuele eigendom in Europa

Het misbruik van intellectuele eigendom gaat gepaard met de ontwikkeling van Chinese bedrijven op het Europese continent. Met 3200 aangiften was China in 2016 het 7e land wat betreft het aantal aangiften in Europa. In 2020 staat China op de eerste plaats met 29.000 aangiften. Met andere woorden, China is de meest actieve natie in Europa geworden op het gebied van de bescherming van intellectuele eigendom. Ook al zijn de kosten in Europa, zoals Me. Jérôme Tassi ons eraan herinnert, relatief betaalbaar (vanaf 850 euro), toch blijft het feit dat ze niet onaanzienlijk zijn. Het zou niet onwaarschijnlijk zijn dat deze “machtsstijging” van het Rijk van het Midden de weerspiegeling is van een gecoördineerd politiek streven.

ORIGINEEL KOPIE
1 LEGO original trooper COUNTERFEIT lego TROOPER
2 Fingerlings Original Counterfeit Fingerlings contrefaçon
3 bateau Lego original counterfeit ship Lego bateau contrefaçon
4 Adidas shoe model counterfeit Adidas shoe
5 Logo TÜV Rheinland original counterfeit TÜV Pheintand
6 fridge SMEG original counterfeit SMEG fridge

 


Voorbeelden van misbruik van intellectuele eigendom

De Chinezen hebben geen gebrek aan fantasie als het erom gaat de bekendste creaties van Europese merken te kopiëren. Speelgoed is natuurlijk een doelwit bij uitstek voor deze piraten van intellectuele eigendom.

We kunnen alleen maar verbaasd zijn over de poging om de kopie van de “Trooper” van Lego, die een opvallende gelijkenis vertoont met het origineel, te beschermen.

De “Fingerlings“, kleine wezentjes die aan de vingertoppen vastzitten, werden in 2017 op de markt gebracht door WooWee, een Canadees bedrijf. Chinese kopieën volgden snel. De Chinezen hebben niet eens geprobeerd zich te onderscheiden bij de indiening (zie voorbeeld 2).

Nog merkwaardiger is dat de Chinezen ook proberen kopieën van koelkasten te beschermen (zie voorbeeld 6 van de SMEG koelkast) of logo’s te vervalsen. In voorbeeld 5 wordt het handelsmerk “TÜV Rheinland” “TÜV Pheintand” en de slogan “geprüfte Sicherheit” (geteste veiligheid) wordt een slechte fonetische imitatie (“geprutta Sicharhoit”).


 

Waarom proberen Chinese bedrijven hun namaakproducten te “beschermen”?

De Chinezen proberen hun namaakgoederen te beschermen om enerzijds de risico’s van “take down” te beperken en anderzijds de douane te misleiden.

Van “take down” is sprake wanneer een e-commerceplatform een referentie op verzoek van de rechthebbenden uit de catalogus verwijdert. Om dat te voorkomen, gebruiken Chinese namakers hun intellectuele eigendomsregistratie om hun recht te “bewijzen” en zich te verzetten tegen de “take down”. Dit laatste kan door het benadeelde merk alleen worden verkregen via een rechterlijke beslissing, hetgeen kosten en vertraging meebrengt die het Chinese merk gebruikt om zijn illegale activiteiten voort te zetten.

De intellectuele bescherming van een namaakvoorwerp wordt ook gebruikt om douanebeambten te misleiden. De woorden “gedeponeerd handelsmerk” of “gedeponeerd model” zijn inderdaad aanduidingen van goede trouw.


Hoe kunnen we ons beschermen tegen dit parasitisme?

Deze parasitisme van intellectueel eigendom is ingewikkeld en duur. Een paar jaar geleden waren handelsmerken tevreden met de inbeslagname en vernietiging van vervalsingen. Tegenwoordig wordt de strijd uitgebreid tot de rechtbanken, aangezien de indieningen moeten worden aangevochten wegens ongeldigheid. In 2020 moest Lego tussen 20 en 25 vorderingen tot nietigverklaring indienen. Dit is dus een extra kostenpost voor de merken, een kostenpost waar zij helemaal niets aan hebben, zoals Me. Jérôme Tassi opmerkt.


Geplaatst in Onderzoek.