14 februari 2020 723 woorden, 3 min. gelezen

Reclame: hoe uw bedrijf bekendheid geven vanaf de start?

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Hoe kunt u uw bedrijf vanaf het begin bekendheid geven? Wat zijn de verschillende reclamemethoden? Wat houdt reclame precies in? Al deze vragen (en heel wat andere) staan centraal in de interviews van Pierre-Raffaele, een 10-jarige toekomstige ondernemer. Om hem […]

Hoe kunt u uw bedrijf vanaf het begin bekendheid geven? Wat zijn de verschillende reclamemethoden? Wat houdt reclame precies in? Al deze vragen (en heel wat andere) staan centraal in de interviews van Pierre-Raffaele, een 10-jarige toekomstige ondernemer. Om hem te helpen bij het uitbouwen van zijn bedrijfsproject ontvangt hij Karim Debbah, een reclamespecialist. Hij gaat met hem niet alleen in op de geschiedenis van de reclame, maar bespreekt ook de methoden die binnen ieders bereik liggen om zich bekend te maken. Karim heeft het met hem onder meer over mond-tot-mondreclame, een duizend jaar oude techniek.

Reclame is zo oud als de handel zelf

La publicité est aussi ancienne que le commerce

Het eerste wat Pierre-Raffaele ontdekt, is dat reclame niet nieuw is.
Als de koopman Kostunrix (Ordralfabétix in de Frans strip) zijn vis aanprijst in de Asterix-strip, maakt hij eigenlijk “reclame”, een vorm van publiciteit.


Reclame en kunst, een lange liefdesgeschiedenis

Karim legt ook uit dat reclame kunst kan zijn. Schilderen was een geprivilegieerd instrument om dingen aan te leren en de geschiedenis te vertellen. In die zin was de katholieke kerk ongetwijfeld een van de eerste reclamemultinationals die zichtbare codes en verhalen (“story-telling”) oplegde aan de gebedsplaatsen in haar invloedssfeer. Religies hebben altijd al beelden gebruikt om hun dogma’s te verspreiden en ideeën te verspreiden. Dat is een vorm van reclame.
Aan het begin van de 20e eeuw stellen kunstenaars hun talent ten dienste van de reclame. Het was de tijd van de reclameaffiches, een revolutionair medium voor die tijd omdat het volledig vernieuwend was. We kennen allemaal Henri de Toulouse-Lautrec, wiens affiches sterk hebben bijgedragen aan zijn bekendheid. Maar er zijn er nog veel meer. Als verre erfgenaam van de Dada-beweging verheft Andy Warhol de consumptiemaatschappij en het reclameobject tot een kunstwerk, aansluitend op de ready-made principes van Duchamp. Zoals u merkt, is het beeld, in al zijn vormen, van oudsher de basis voor de verspreiding van berichten, kortom reclame.

Reclame vandaag

Vandaag de dag gebeurt reclame natuurlijk steeds meer digitaal, maar de traditionele media (radio, tv) blijven essentieel voor het opbouwen van naambekendheid. Uit studies blijkt dat alleen maar investeren in digitale technologie relatief snel leidt tot reputatieschade. Het merk is niet langer “top of mind”, zoals het jargon luidt. Er moeten dus multi-channelstrategieën worden toegepast om verschillende consumentensegmenten op verschillende tijdstippen te bereiken. Deze complementariteit van reclamekanalen is echt wel het kenmerk van onze tijd. Omdat toepassingen steeds meer geatomiseerd zijn, is er geen weg terug. Aan de andere kant kunnen we ervan uitgaan dat de traditionele media (de pers betaalt nu al de prijs) zullen blijven dalen en marktaandeel zullen blijven verliezen aan de digitale media. Zoals Bruno Liesse in een van onze podcasts uitlegde, zijn adverteerders op zoek naar inzichten, gegevens over wie er met het merk in contact komt. Zolang de traditionele media niet in staat zijn om deze gegevens aan de markt te leveren, komt alle heil uit de digitale wereld komen en zullen de reclamebudgetten van het ene kanaal naar het andere blijven stromen.

Hoe reclame maken zonder geld…

Hoe kunt u mensen over u laten praten als u over een klein budget beschikt. We kunnen natuurlijk proberen op te vallen door te surfen op buitensporige, schandalige communicatie. Dit is wat er gebeurde met de Bicky Burger-advertentie waaraan we een analyse en een podcast hebben gewijd (ook met Karim Debbah). Maar er zijn veel andere, meer positieve methoden om mensen aan het praten te krijgen. Karim adviseert Pierre-Raffaele om mond-tot-mondreclame te gebruiken, een techniek die ook al duizenden jaren oud is. Het is de tevredenheid van de klant die hem stimuleert om anderen te vertellen over zijn aankoop en hen te overtuigen. Of in de woorden van Karim, het zijn de anderen die reclame voor u maken. Hoe kan mond-tot-mondreclame een hefboom voor reclame en een onderdeel van uw marketingstrategie worden? Eerst moet u de klanttevredenheid tot het middelpunt van uw bedrijfsstrategie maken. De klant tevredenstellen, gelukkig maken, een unieke klantervaring creëren, dat zijn manieren om positieve emoties te creëren. Deze positieve emoties zijn de katalysator voor positieve mond-tot-mondreclame (net zoals negatieve emoties de katalysator zijn voor negatieve mond-tot-mondreclame). Als u meer wilt weten over klanttevredenheid, ga dan eerst naar deze pagina. En als u vragen heeft, aarzel dan zeker niet om contact met ons op te nemen.



Posted in Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *