16 november 2015 556 woorden, 3 min. gelezen

Big Data wordt kunst in MoMa

Door Pierre-Nicolas Schwab Gepromoveerd in marketing, directeur van IntoTheMinds
Big Data visualiseren en er zin aan geven is op zich een moeilijke oefening. Er zijn niet veel pogingen geweest, maar sommige bespraken we al op deze blog (bijvoorbeeld de geografische kaarten van Jacques Levy). Visualisering geeft soms zo verrassende […]

Big Data visualiseren en er zin aan geven is op zich een moeilijke oefening. Er zijn niet veel pogingen geweest, maar sommige bespraken we al op deze blog (bijvoorbeeld de geografische kaarten van Jacques Levy). Visualisering geeft soms zo verrassende resultaten dat het een kunstwerk wordt. De onderzoekers aan de universiteit van Columbia (New York) Laura Kurgan, Eric Cadora, David Reinfurt en Sarah Williams analyseerden gegevens van het Amerikaanse departement van Justitie en slaagden erin verbazingwekkende visuele resultaten over gevangenen te geven.

Presentatie van het onderzoeksproject

In een artikel van 2006 beschreven de auteurs het project als volgt.

Het projet Million-Dollar Blocks’ groepeert de resultaten van de visualisering van gegevens met betrekking tot beslissingen inzake strafrecht via nieuwe tools van geografische visualisering. Million-Dollar Blocks’ staat voor huizenblokken (« blocks » in het Engels) in de wijken van het centrum en waarvoor jaarlijks meer dan een miljoen dollar wordt uitgegeven om sommige bewoners van deze huizenblokken achter de tralies te houden.
Alhoewel de beslissingen tot gevangenisstraf individueel werden genomen, vertoont een « geografische » visualisering van al die beslissingen bepaalde tendenzen die voorheen in het traditioneel onderzoek niet zichtbaar waren. De kaarten geven een nieuwe manier om de kosten van massale gevangenisstraf te begrijpen door zich te concentreren op de inwoners van bepaalde buurten. Berekend in dollars en vergeleken met andere overheidsuitgaven tonen deze gegevens aan dat het gevangenissysteem in deze buurten de belangrijkste overheidsinstelling is. 

Verbazingwekkende resultaten: de concentratiekaarten van gevangenen

Het resultaat van het werk van de auteurs heeft geleid tot de creatie van kaarten die statistieken visualiseren over personen die gevangen zitten in New York, Phoenix, New Orleans en Wichita. De meest spectaculaire kaarten zijn die over de onverwachte concentratie van gevangenen die afkomstig zijn uit sommige buurten van bovenstaande steden. Iedereen weet dat niet alle wijken gelijk zijn wat criminaliteit betreft. In sommige is er meer misdaad dan in andere; deze kaarten laten toe een objectieve kijk te krijgen over de grootte van dit fenomeen. Ze tonen ook aan dat de betreffende wijken eerder beperkt in grootte zijn. Een andere interessante les uit het gebruik van Big Data betreft de gevangeniskosten van al deze mensen. Het is van die laatste analyse dat de naam van het project komt: “Million-Dollar Blocks”.

 

De filosofische vraag achter Big Data

Dit project toont aan dat Big Data het onzichtbare onthult en verborgen aspecten uit onze omgeving naar voren brengt. Meestal gebruikt om het gedrag van individuele consumenten vorm te geven en te voorspellen, kan Big Data ook een instrument zijn om de dynamiek van de massa en de rol van de staat te begrijpen. Zoals de auteurs schrijven « de gegevens tonen aan dat het gevangenissysteem de duurste overheidsinstelling in deze buurten is ». De kunst is in zekere zin de zoektocht naar de voorstelling van de realiteit, een zoektocht om de waarheid weer te geven zoals die wordt gezien door de kunstenaar. Het project van de universiteit van Columbia is een geslaagde poging om die realiteit visueel voor te stellen door verder te gaan dan de soms moeilijke cijfers. Dat is wellicht de reden waarom het project « Million-Dollar Blocks’ » werd aangeboden aan het Museum voor moderne kunst in New York.

Wilt u meer weten

Als u hierover meer wilt weten, lees dan zeker het document hieronder over  ruimtelijke voorstellingen en ons artikel dat we publiceerden over de visualisering van grote hoeveelheden gegevens.



Posted in big data, Marketing.

Plaats uw mening

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *