Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Waka, een mooi ondernemingsavontuur

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Na mij te hebben verdiept in de sector van de energydranken ontdekte ik dankzij Christopher en Jean-Christophe Waka, een drank op basis van koffie (dus a priori ook stimulerend) die het tegenovergestelde doet van wat men verwacht.

Waka werd opgericht door een branderij in het noorden van Frankrijk (Cafés Didier Boulet). Interessant in de totstandkoming van dit product is de ontstaansgeschiedenis en het innovatieproces. Het gaat hier immers om een bedrijf dat, zoals de naam al aangeeft, gespecialiseerd is in de transformatie van koffiebonen. De ondernemer (Didier Boulet) probeerde, zonder af te wijken van zijn oorspronkelijke vak, te diversifiëren met de middelen (technieken, kennis) waarover het bedrijf beschikt. Het product dat na 2 jaar ontstond was Waka, een drank die duidelijk tot het segment van de “energydranken” behoort, maar die zich van de concurrentie onderscheidt door zijn meer natuurlijke positionering. Wat het bedrijf vooral benadrukt, is inderdaad de samenstelling op basis van koffie en koolzuurhoudend water (weliswaar nog altijd met suiker en natuurlijke smaken), terwijl anderen vertrouwen op taurine, guarana en andere verbindingen die wel natuurlijk zijn, maar ook wat “supernaturaliteit” met zich meedragen.

Mijn mening:

Zonder de details te kennen van het innovatieproces dat aan de oprichting van Waka voorafging, denk ik niet dat ik te ver ga door te zeggen dat de KMO van 7 mensen voorafgaand aan Waka vermoedelijk een proces van effectuation heeft gebruikt. Ter herinnering: het zijn de noodzakelijke middelen die het pad van de innovatie bepalen zonder dat er vooraf een precies doel bekend is.

Het resultaat is echt wel verbazingwekkend (zowel vanuit marketing- als smaakoogpunt) en bevestigt het belang van ondernemerschap in innovatieprocessen. Gefeliciteerd met Cafés Didier Boulet!

Tags: , ,

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *