Enkele jaren geleden ontdekten we in Berlijn een zeer aantrekkelijke start-up: Twinkind (Frans). Haar niche was het printen in 3D van beeldjes, perfecte reproducties van uzelf in 3D in een toen nog ongekende kwaliteit. Hun proces van digitalisering en 3D-printen was uniek, zoals ons in het interview werd uitgelegd door de stichter van Twinkind, Timo Schaedel.
Helaas is Twinkind in juni failliet gegaan. Het persbericht (Duits) geeft weinig details over de reden van de mislukking, maar volgens ons was de verkoop te laag door de te kleine markt voor dit soort product. Hoe jammer. Dit illustreert het risico van de « eerste ontdekkers », de nieuwkomers die zich met een nieuw product lanceren op een onontgonnen marktsegment. Men moet bereid zijn de risico’s te dragen en het pad te effenen. Twinkind (zoals Moimee (Frans)) maakte van bijzonderheden zijn grootste markt. Het was ongetwijfeld nog te klein om voldoende figuurtjes in 3D te maken. Als er een marktonderzoek was uitgevoerd, had die ongetwijfeld op dat risico gewezen (profiteer ervan om het artikel opnieuw te lezen dat we schreven over het belang van een marktstudie bij de lancering van een nieuw product.
Ondanks het enthousiasme van de first adopters (een zeer klein deel van de markt) die zeer positief waren, blijft het veroveren van de overige 97,5% van de markt een uitdaging die de meeste start-ups niet overleven (herinner u de mislukkingsgraad van start-ups die ongeveer 50% bedraagt (Frans)). We maken hier ook een parallel met de stopzetting van de activiteiten (Frans) du FabShop, ook in 2016, een bedrijf waar we via deze blog een interview hadden met de oprichter, Bertier Luyt, na de ontdekking van zijn pop-up store in BHV (Frans).
Uiteindelijk denken we dat de prijs van de figuurtjes van Twinkind te hoog was om de rest van de markt te overtuigen. De perceptie van de prijs/waardeverhouding was vermoedelijk niet gunstig voor Twinkind. Als u ook met innovaties begint, denk eraan dat klanten die verhouding dadelijk bekijken, vaak onbewust. En ze wordt dan een hefboom of een rem op de aankoop. De situatie van Twinkind herinnert u misschien aan die van de markt van geconnecteerde objecten (IoT “Internet of Things”) waarvan het kerkhof al vol ligt met doodgeboren innovaties omdat ze niet genoeg waarde creëerden en te duur waren.