Thierry Mugler heeft voor korte tijd een pop-up winkel geopend om zijn nieuwe parfum #HateToLove te promoten. De tijdelijke winkel bevond zich in 14, rue de Turenne in Parijs. Ondanks de beperkte ruimte slaagde Mugler erin om een boeiende aromatische klantenervaring te creëren, één die zich differentieerde van wat andere pop-up winkels doen (een strategie van differentiatie zelfs voor pop-up winkels is voor marketeers essentieel geworden). Naast de
gebruikelijke dingen die je overal in pop-up winkels vindt (Instagram of Facebooktellers, digitale tablets om aan online wedstrijden deel te nemen of gegevens achter te laten, instant fototoestel, geschenkenstand met animaties, …) was het belangrijkste element van de pop-up van Mugler erg goed bedacht met als centraal thema de aromatische ervaring. In plaats van technische uitleg over de samenstelling van het nieuwe parfum kreeg de bezoeker een kleine rondreis door de belangrijkste geurbestanddelen van het parfum. Elk van de drie hoofdbestanddelen werd via een bepaald product naar voren gebracht, speciaal voor deze pop-upwinkel. Het eerste bestanddeel (“dat werd aangetoond via een crème met de naam “aantrekkelijke explosie”) deed denken aan de frisheid van citrusvruchten en de energie die dat oproept. Het tweede, “opgesloten” onder een glazen klok, deed ons denken aan de nostalgische geuren van een snoepjesdoos bij grootmoeder of in een oude winkel. Het derde bestanddeel (‘magnetische explosie’), wellicht het krachtigste aroma, werd gepresenteerd via een crème op basis van vetiveria als belangrijste parfum.
De combinatie van deze drie sensaties zou naar verluidt aan de basis moeten liggen van de complexiteit van #HateToLove.
Advies voor uw marketingstrategie
Een pop-up winkel starten lijkt eenvoudig. Maar dat is het niet. Naast de logistieke uitdagingen (de juiste plaats vinden, marktonderzoek uitvoeren om te garanderen dat de locatie overeenstemt met uw doelgroep (Frans), de inrichting ontwerpen, …) moet je je ervan bewust zijn dat zelfs pop-up winkels een gedifferentieerde klantenervaring moeten kunnen bieden. Gewoon bestaan is niet meer voldoende om de aandacht te trekken. Je moet een belangrijk waardevoorstel hebben om de klant te kunnen overtuigen van je merk en hem of haar trouw te maken (want dat is het doel van een pop-up: nieuwe klanten aantrekken en behouden). Het is ook essentieel de klantenervaring zo te ontwerpen dat je voldoende gegevens van de klant in handen krijgt om weer met hen in contact te kunnen komen. Bekijk bijvoorbeeld hoe Armani zijn pop-up aanpakte.
Sleutelwoorden:
Tags: marktonderzoek Frankrijk, pop-up winkel Parijs, Retail, verkoop