Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Renault opent in Berlijn showroom 100% gewijd aan elektrische auto’s

De autofabrikanten rekenen op alternatieve energiebronnen om hun groei te stimuleren. Zoals uit ons recent marktonderzoek voor elektrische voertuigen in Europa is gebleken, is de Duitse markt een van de meest dynamische.

Logischerwijs proberen de autofabrikanten meer te communiceren over de voordelen van deze voertuigen. Renault, in 2017marktleider in Europa op het gebied van elektrische voertuigen met een marktaandeel van 23,7%, heeft in Berlijn een speciaal aan dit segment gewijd verkooppunt geopend: het Renault Electric Vehicle Experience Center.
De winkel, aan de 32 Markgrafenstraße, meet 145 m² en ligt op een steenworp afstand van de zeer toeristische Gendarmenmarkt. Momenteel staan er drie elektrische voertuigen tentoongesteld (Twizy, Zoe en Kangoo) en het gamma zal tegen 2022 naar verwachting worden uitgebreid tot 8 voertuigen.

Analyse van de klantervaring in de winkel

Het meest opvallende element van dit verkooppunt is ongetwijfeld de balie. Deze ziet eruit als een bar (met koffiezetapparaat en verfrissingen) en geeft een interessante look aan de winkel. Het nadeel is echter dat de verkoper van de klant gescheiden is (bij mijn bezoek aan de winkel stond een klant aan één zijde van de balie en sprak met de werknemer die aan de andere kant van de balie zat; niet de beste manier om contact te leggen met een potentiële klant).

Digitale klantervaring

De winkel is ook uitgerust met aanraakschermen (geplaatst op de balie tegenover de verkoper) waarmee de verschillende auto’s kunnen worden geconfigureerd. Zonder veel fantasie, behalve dat het resultaat van de configuratie niet een prijs, maar het bereik van de auto is. Renault ontdekte waarschijnlijk dat autonomie de factor was die potentiële klanten het meeste zorgen baarde en stemde daarom de interface van de applicatie daarop af. De ervaring is zeer leerzaam omdat we ontdekken dat de autonomie wordt beïnvloed door de diameter van het wiel, de buitentemperatuur, de gemiddelde snelheid en dat de laadtijd afhankelijk is van het type stroom dat wordt gebruikt.

Conclusie

Over het geheel genomen is de ervaring zeer overtuigend, maar deze outlet mist een beetje fantasie. Ik had een presentatie verwacht die meer in de lijn zou liggen van wat andere fabrikanten in hun conceptwinkels doen (te beginnen met Renault zelf in zijn flagship store op de Champs Elysées). Bij het altijd innovatieve karakter van elektrische aandrijving zou een meer innovatieve behandeling van de klantervaring moeten vereisen.

Tags: , , , ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Deel dit bericht op

Een commentaar indienen

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *