Het is een opkomende en nog onbekende tendens. Steeds meer merken, die vroeger in supermarkten werden verkocht, proberen een rechtstreekse relatie met hun consumenten aan te gaan. Er ontstaan dus winkels van één merk, voor een bepaalde periode of, wat zeldzamer is, voor onbepaalde tijd.
Ik was goed op de hoogte van de opening van verschillende tijdelijke winkels in Parijs (bijvoorbeeld voor Magnum ijs), maar in Barcelona kwam ik “Casa Danone” tegen, dat niet langer tijdelijk is. U weet hoe Spaanse openingsuren werken, dus was Casa Danone nog niet open toen ik er langs kwam, maar de website geeft een goed idee van wat de ervaring binnen kan zijn.
Mijn mening
Vraag u af wat waarom een merk in direct contact met zijn klanten wil treden. Het is in feite een mini-revolutie die het monopolie van de grote detailhandelaars inzake klantenrelaties wil doorbreken. Want de merken zitten in de knel. Zij zijn afhankelijk van één enkel distributiekanaal en zijn met handen en voeten gebonden aan de supermarkt. De laatste heeft als enige gegevens over de kopers en hun gewoonten en voor een merk als Danone is dat verschrikkelijk. Hoe kunt u bijvoorbeeld de trouw van klanten aan een merk belonen door hun consumptiegewoonten te versterken? De praktijken van de massadistributie dragen bij tot de vernietiging van de consumptiegewoonten, zoals ik onlangs heb toegelicht tijdens een presentatie op Cluster Software in Brussel. Het uitdelen van kortingsbonnen in de rekken van de winkelier draagt ertoe bij dat de consument gaat nadenken en uiteindelijk zijn gewoonten verandert.
Dit probleem betekent een enorme zakelijke kans voor degenen die erin slagen het probleem op te lossen, want de consument rechtstreeks in de detailhandel bereiken betekent ook de jackpot winnen. Een goed verstaander heeft…
Tags: Detailhandel, FMCG