Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Merchandising rond Charlie Hebdo bedreigt merken

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

De golf van emotie na de aanslagen in Parijs leidde tot een heel vreemd marketingfenomeen: duizenden mensen probeerden artikels te verkopen over Charlie Hebdo om profijt te halen uit de persaandacht over dit evenement. Vorige zaterdag werd ik hierover geïnterviewd door RTL en het leek me wel goed om hierover te schrijven.

 

Waarom proberen mensen uit zo’n gebeurtenis profijt te halen?

Hebzucht. Er is maar één woord om dit gedrag te omschrijven, en dat is: hebzucht. Onze maatschappij heeft veel van zijn waarden en ethiek verloren en het is wellicht daarom dat mensen grenzen overschrijden, onfatsoenlijk handelen. Door oude nummers van Charlie Hebdo op het internet te verkopen, door te proberen het merk “Je suis Charlie” neer te leggen, door T-shirts te printen, maken sommigen een macabere handel van iets wat in oorsprong eigenlijk net tegen het verlies van waarden en normen gaat. Trieste ironie van het lot. Helaas is daar niets aan te doen. Veel mensen verloren hun hoop in de maatschappij van vandaag (lees ook mijn ander artikel over de oorzaak van het kwaad) en zien in deze opportunistische handel misschien een middel om wat bij te verdienen. Ethiek en respect zijn daarbij bijkomstig geworden.

 

Klantengedrag tegenover ethiek: een uitdaging voor de merken  

Soms gaat klantengedrag in tegen ethiek. Dan wordt het een bedreiging voor de betrokken merken. Bekijk het voorbeeld van Ebay of Amazon. Zij zagen sommige verkopers Charlie Hebdo-nummers verkopen op hun marktplaats (marketplace in het Engels in de tekst). Ebay noch Amazon kunnen die verkoop verbieden; puur vanuit juridisch oogpunt zijn ze helemaal wettelijk. Tegen de ethiek is niet hetzelfde als onwettig. Maar een gebrek aan ethiek kan schadelijk zijn voor het bedrijf, dat dan moet reageren om zich te beschermen. De oplossing van Amazon en Ebay zijn eigenlijk goed. De twee internetreuzen kondigden aan dat alle kosten uit deze verkopen naar Charlie Hebdo gaan. Daardoor geven ze een sterk signaal dat de vrijheid van de klant wordt gerespecteerd, zolang de wet wordt nageleefd, maar ze geven eveneens sterk blijk van hun afkeuring door de mercantiele kant van de transactie te verwerpen. Een ideale oplossing om de rechten van de klant te beschermen, het merkimago te beschermen en als bedrijf sterk voor de dag te komen.

 

Besluit

Het gevaar voor uw merk komt niet alleen van binnen uw onderneming. Ook al is afwijkend gedrag van uw werknemers schadelijk voor uw reputatie, u moet ook uw klanten in het oog houden (lees ook dit artikel). Klanten zijn niet enkel schadelijk bij negatieve mond-tot-mondreclame. Zelfs heel tevreden en trouwe klanten kunnen een bedreiging vormen als hun gedrag, in het openbaar, in strijd is met de waarden die het merk nastreeft.

 

 

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *