Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van IntoTheMinds agentschap
Advies in Data & IT

Marktonderzoek : de Noren willen geen persoonlijke verzekering

Verzekeringsmaatschappijen worden steeds persoonlijker en dankzij de digitalisering bieden ze nieuwe producten op maat aan. Daarmee breken ze met de massamarketingstrategie die tot voor kort heerste. Twee historische producten zijn getroffen door deze veranderingen die wij reeds talloze keren hebben geanalyseerd, namelijk de:

  • ziektekostenverzekering
  • autoverzekering

Wij onderzochten in verscheiden recente artikelen de verschillende aspecten van deze verzekeringen (zie bijvoorbeeld ons artikel over de zwarte dozen in wagens of dat over de gevaren van gepersonaliseerde ziekteverzekeringen), maar we hadden ons nog niet gebogen over de resultaten van de marktonderzoeken naar de verwachtingen van de consument hierover. Het was inderdaad verrassend te zien hoe verschillend het succes is van een product als de gepersonaliseerde autoverzekering: een groot succes in Italië en een complete mislukking in België.

Een marktstudie voorgesteld door Bjorn Erik Thon op de CPDP-conferentie 2017 (Engels) geeft ons een kort overzicht van de Noorse markt waar een gepersonaliseerde autoverzekering wordt aangeboden door een verkoper (Rema (Noors)). Het minste dat we kunnen zeggen op basis van deze kwantitatieve studie is dat de Noren erg terughoudend lijken te zijn.

  • 69% van de respondenten wil geen persoonlijke verzekering
  • 64% van de respondenten is niet bereid om hun persoonsgegevens te geven in ruil voor een beter tarief
  • 72% wil niet dat hun verzekeringsmaatschappij een actieve rol speelt in hun gezondheid, bijvoorbeeld door toezicht te houden op hun activiteiten en hen proactief berichten te sturen.

Deze resultaten weerspiegelen de algemene bezorgdheid van consumenten over hun privéleven, een bezorgdheid die wel kan genuanceerd worden op basis van culturele aspecten. Sommige landen lijken conservatiever dan andere (dit is het geval bij mensen uit het noorden) als het gaat om privacy en daarom vragen wij verzekeringsmaatschappijen zeer voorzichtig te zijn als ze nieuwe aanbiedingen op de markt brengen.

Image : Shutterstock

Tags: ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *