Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Kent u Archiduchesse?

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu uit !

Net zoals Michel en Augustin (die ik binnenkort zal ontmoeten) maakte ook Archiduchesse naam op het internet dankzij zijn 100% Made In France sokken.

Archiduchesse is een mooi voorbeeld van een “merk” dat volledig is opgebouwd uit mond-tot-mondreclame op Facebook. De bedenker van het bedrijf volgt een participatief model, dat zelfs zo ver gaat dat hij zijn lezers op zijn blog iedere maand informeert over de evolutie van zijn omzet.  Dit is waarschijnlijk een beetje anekdotisch, maar naïviteit lijkt zijn vruchten af te werpen.

Sommige boodschappen, waarin de oprichter van Archiduchesse dagelijks zijn angsten en moeilijkheden deelt, krijgen een groot publiek en lokken nogal emotionele reacties uit. Vanuit gedragsmatig oogpunt zijn deze reacties vrij uniek in die zin dat ze de gehechtheid aan een merk weerspiegelen, dat immers vrij virtueel blijft. Virtualiteit en afstand worden echter uitgewist door de nabijheid die door online communicatie wordt gecreëerd. In feite zijn er accenten die Michel en Augustin niet zouden ontkennen; in het bijzonder het gebruik van taal die soms kinderachtig is en ruikt naar wat psychologen gewend zijn geraakt om “adulescence” te noemen.

Ook vanuit ondernemersoogpunt is dit avontuur interessant omdat het volledig gebaseerd is op het proces van uitvoeren. In plaats van een doel te stellen en de operationele en financiële middelen om dat doel te bereiken bij elkaar te brengen, zijn het de beschikbare middelen die het resultaat bepalen dat kan worden bereikt. De online shop van Archiduchesse is erg eenvoudig en biedt slechts 4 verschillende soorten producten aan: 3 soorten sokken voor € 6 per paar en veters voor € 1.

Conclusie :

De prijzen maken de mensen aan het lachen (men vraagt zich af of het wel rendabel is), de “Made in France” kwaliteit stelt gerust, de communicatie is gericht op affectie en is soms geïnspireerd op de woordenschat van kinderen.

Archiduchesse speelt de nostalgische kaart ten volle uit (misschien zonder het te beseffen) door de volgende aspecten te combineren:

– een “ouderwets” product (dit type product wordt niet meer in Frankrijk gemaakt)

– prijzen die betaalbaar zijn door de eenvoud van de communicatie en een kostenstructuur die tot een minimum is beperkt (het bedrijf is gevestigd in Saint-Etienne en is alleen bekend door mond-tot-mondreclame)

– een manier van communiceren die eenvoudig en onversierd is en authentiek aanvoelt.

Het bedrijf staat nog in de kinderschoenen en ziet zich logischerwijs geconfronteerd met omzetgroei (“geen voorraad meer” is de verborgen kant), maar er liggen nog andere uitdagingen in het verschiet wanneer er bijvoorbeeld consolidatie, die investeringen en professionalisering van bepaalde functies vereist, noodzakelijk is. Tot nu toe alleszins, hoed af voor Archiduchesse.

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *