Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu uit !
De blog van het marketing agentschap IntoTheMinds
Marktonderzoek en ondernemers coaching

Ideetje: getrouwheidskaarten zijn nutteloos. Hoe er toch iets uit te halen.

Getrouwheidskaarten zijn in de loop der tijd een ondoeltreffend instrument voor het creëren van getrouwheid geworden. Ze blijken vooral winstmarges te vernietigen, zoals we eerder hebben uitgelegd. Toch gebruiken veel bedrijven ze nog steeds en geloven ze nog steeds in de mystieke kracht van dit stukje karton of plastic.

Als de loyaliteitskaart niet wordt gebruikt om loyaliteit op te bouwen, probeer het in ieder geval voor iets nuttig te maken.

Volg dus niet het voorbeeld van Mamma Roma, een Brusselse pizzeria-keten (die overigens een heerlijke “al taglio”-pizza aanbiedt) die net haar getrouwheidskaart heeft gelanceerd. Dit laatste, eenvoudige stukje gevouwen karton, zal waardeloos worden zodra de klant het terug geeft aan de balie. De enige theoretisch bruikbare informatie is in feite de naam en het e-mailadres die van de klant worden gevraagd wanneer hij zijn ingevulde kaart terugstuurt. Onze ervaring leert echter dat in 50 procent van de gevallen deze informatie ontbreekt, onjuist of simpelweg onleesbaar is. En zelfs wanneer de informatie kan worden geëxploiteerd, maakt de overgrote meerderheid van de bedrijven er geen (of zeer slecht) gebruik van en trekt er geen interessante analyse uit.

Tips voor uw marketingstrategie

Papieren getrouwheidskaarten zijn gedoemd te mislukken. De kosten daarvan (niet voor de productie maar voor de exploitatie van de gegevens) ontmoedigen de meeste kleine en middelgrote ondernemingen, die al te maken hebben met een berg werk. Wat is de oplossing?  Om u vanaf het begin uit te rusten met een oplossing die de automatische codering en exploitatie van gegevens mogelijk maakt. Als u in België gevestigd bent, kunt u profiteren van het bestaan van de elektronische identiteitskaart. Een bedrijf als Freedelity maakte er een getrouwheidskaart van met een kleine chip. De verzamelde gegevens zijn dus foutloos. De volgende stap is om gegevens over klantgedrag te gebruiken voor iets nuttigs. Dit is inderdaad het enige belang van de zogenaamde “getrouwheidskaart”.

Tags: , , , , ,

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *