Ik bezocht in New-York de artisanale kaaswinkel Beecher. De oprichters van Beecher hebben een opdracht: ze willen de Amerikaanse eetgewoonten veranderen. Een ambitieuze doelstelling waarbij kaas het startpunt is. Om in die moeilijke opdracht te slagen, wordt gebruik gemaakt van de experimentele winkel Beecher’s Handmase Cheese in Manhattan. Die winkel is zo uniek dat ze een artikel op onze blog meer dan waard is.
Zoals zoveel voedingswinkels in New York (en in de Verenigde Staten in het algemeen) combineert de winkel verkoop aan de toog (zoals in een traditionele kaaswinkel) met een ruimte om te lunchen of dineren.
Wat uniek is, is de grote ruimte die wordt ingenomen door de kaasfabriek. Want klanten die de winkel bezoeken, kunnen inderdaad het fabricageproces van kaas meemaken, een proces dat voor veel Amerikanen wellicht onbekend terrein is. Vanop een mezzanine kunnen de bezoekers zelfs genieten van een zicht van bovenaf op de werkplaats. In een stad als New York, waar elke vierkante meter een fortuin waard is, is het voorbehouden van zo’n grote ruimte voor een ‘niet-productieve zone’ (wat de verkoop betreft) een grote, zelfs rebelse keuze. Het herinnert ons aan een andere winkel, dichter bij ons, die iets gelijkaardigs deed. Zaabar in Brusel koos er inderdaad voor om haar chocoladeverkoop te combineren met een productieruimte, die van buitenaf zichtbaar is. Het valt op dat Beecher en Zaabar beide ervoor kozen om het fabricageproces zichtbaar te maken van buitenaf. Zo kunnen ook voetgangers genieten van het spektakel en overtuigd worden om de winkel binnen te gaan en meer over het merk te weten te komen.
Tags: klantervaring, retail, Retail, verkoop