Dit is wat Henry Mintzberg, een Amerikaanse onderzoeker gespecialiseerd in het ondernemerschap en cognitieve processen, reeds 20 jaar geleden uitlegde. De studie van het ondernemerschap draait bijna altijd over enkele terugkerende thema’s: de identificatie en evaluatie van de mogelijkheden en de cognitieve processen die van oorsprong, de overgangen naar de handeling zijn.
Onder de belangrijke cognitieve processen, hebben de empirische studies aangetoond dat hoe meer de mogelijkheid overeenkomt met de domeinkennis van de ondernemer, hoe meer deze laatste de mogelijkheid gunstig beoordeeld. Uiteindelijk, als u een idee uit de IT voorstelt aan een informaticus zal deze het idee gunstiger beoordelen dan als het een timmerman zou zijn (het gaat om een gemiddelde… er zijn zeker timmermannen die erg ervaren zijn met computers).
Toch wordt er opgemerkt dat sommige kansen gunstig beoordeeld zijn omdat de ondernemers niet voldoende kennis hebben om gevaar of geen interesse voor het idee te op te merken. Het cognitieve evaluatie proces is « heuristiek », het is te zeggen dat de evaluatie gemaakt wordt op basis van onvolledige informatie.
Dit is wat er gebeurd is met Honda, toen de managers van de Japanse samenleving, op bezoek in de Verenigde Staten in de jaren 60, verrast waren dat Amerikanen niet op grote moto’s rond reden. Ze zagen er een kans waren een ander bedrijf een onmogelijkheid had gezien. Dit is hoe ze 2/3 van de Amerikaanse markt veroverden.
Mijn mening.
Godzijdank dat niet alles rationeel is. Wanneer de baas van Virgin begint te dromen over ruimtereizen, zeg ik dank u wel. Gelukkig dat de ondernemers daar nog zijn, met hun sterktes en hun zwaktes, om te geloven in hun kansen en deze soms ook waar te maken. Natuurlijk zijn al deze kansen geen wereldwijd succes, maar ik blijf ervan overtuigd dat zonder ondernemers, de grote technische en commerciële vooruitgangen utopisch zouden bijven.
Tags: marketing, marketing strategie, ondernemersschap