Verdien geld door onze enquêtes te beantwoorden

Schrijf u nu in !
De blog van IntoTheMinds agentschap
Advies in Data & IT

Google MyActivity geeft u opnieuw controle over uw gegevens. Waarheid of leugen ?

Verdien tot 50€ door deel te nemen aan een van onze betaalde marktonderzoeken.

Schrijf u nu in !

Het is officieel. Bedrijven gaan te ver in het verzamelen en gebruik van gedragsgegevens.
Een verklaring die om toelichting vraagt. Wat kan me ertoe brengen zoiets te zeggen. Mijn argument is dat Google een belangrijk gebaar heeft gedaan, aan aankondiging van een meer fundamentele wijziging. Google heeft inderdaad aangekondigd dat het elke gebruiker de mogelijkheid geeft om toegang te krijgen tot gegevens die over hem of haar worden bijgehouden en ze te betwisten, dat dankzij Google MyActivity.

Screenshot van mijn activiteit, zoals door Google MyActivity bijgehouden

De eenvoudigste wijze om te betwisten dat uw « sporen » worden bijgehouden is door een browser te gebruiken die anonimiteit garandeerd, zoals TOR met een geschikte zoekrobot in plaats van Chrome en Google. Maar het is moeilijk; het leven van de surfer gemakkelijk maken.

Uiteindelijk, zoals Sergey Brin zegt in een interview (Engels), wordt niemand verplicht om Google te gebruiken.

“Mensen komen naar Google omdat ze daarvoor kiezen. We bedriegen ze niet”.

Wat een mooie verklaring en wat een moet om de beslissingsvrijheid weer aan de gebruiker terug te geven. Het is overigens zo mooi dat ik er niet in geloof. En als Google op het eind alleen maar informatie toevoegt van het type “deze gebruiker vertoont verhoogde sensibiliteit tot tracking” om u nog beter te identificeren en u de illusie te geven van meer onzekere resultaten?

Het businessmodel van Google is gebaseerd op het verzamelen van gegevens via een uitgebreid palet van diensten (Gmail, Picasa, Maps, …) waaraan wij, laten we eerlijk zijn, verknocht zijn. Elke dienst geeft Google de mogelijkheid om meer te weten over ons, over onze specifieke gewoontes, over gedragingen die ons eigen zijn. Wat is volgens u de kans dat Google aan zijn businessmodel verzaakt  en de macht weer aan de gebruiker geeft, die vast zit in een web dat al jaren wordt gespannen? Uiterst klein.

Toch zegt de aankondiging van Google iets : ze bevestigt de groeiende zorg van gebruikers over de bescherming van hun privéleven. Veel bedrijven zijn te ver gegaan en zagen aan de tak waarop ze zitten. Het internet is niet meer die open ruimte waar de eerste gebruikers vrij hun meningen konden verkondigen. Gegevens worden nu in alle ondoorzichtigheid verzameld, gebruikt, uitgewisseld, verkocht. Big Data is het verleden. De volgende gegevensrevolutie is die van transparantie: de transparantie van behandeling, van gegevensverzameling en van wat er uiteindelijk mee gebeurt.

Tags:

Author: Pierre-Nicolas Schwab

Pierre-Nicolas is de directeur van de marketing agentschap IntoTheMinds. Hij heeft speciaal interesse voor e-commerce, retail, HoReCa en supply-chain projecten. Hij is ook een onderzoeker aan de Vrije Universiteit Brussel en werkt ook als coach voor meerde publieke organisaties. Hij verwelkomt Linkedin uitnodigingen : gelieve gewoon een paar woorden toe te voegen en uit te leggen waarom U wilt connecteren.

Share This Post On

Submit a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *